Ανάπτυξη και παράλληλες παρεμβάσεις στήριξης των αδυνάμων σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση

Τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι το φθινόπωρο αποσαφήνισε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι κύριος στόχος είναι η προετοιμασία του εδάφους για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 χωρίς νέες επιβαρύνσεις.

58fa0d3b1dc524484c8b4d03

Άλλωστε, όπως εκτίμησε αναφερόμενος στην πρόσφατη έξοδο της χώρας μας στις αγορές, η επιτυχία της είναι δεδομένη με βάση και την μέχρι τώρα πορεία του ομολόγου, ενώ εξήγησε ότι το τελικό ζητούμενο είναι οι όροι δανεισμού να βελτιώνονται από έξοδο σε έξοδο ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουν διαμορφωθεί οι όροι για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές χρήματος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επανέλαβε επιπλέον ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη με ταυτόχρονη όμως προστασία της μισθωτής εργασίας, εμπέδωση της εμπιστοσύνης και κοινωνικές παρεμβάσεις στήριξης των αδυνάμων.

Εξήγησε εξάλλου απαντώντας σε όσους αναρωτιούνται πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να ελαφρύνει τον πολίτη εφαρμόζοντας παράλληλα το μνημόνιο, ότι ήδη παρά τους περιορισμούς του προγράμματος προσαρμογής και της αυστηρής επιτροπείας κάνει πολλά παραπάνω από όσα οι περισσότερες κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ως παραδείγματα, ο κ. Τζανακόπουλος έφερε το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο ΕΣΥ μέχρι τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των μισθωτών, τη δημιουργία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις παρεμβάσεις για τους συμβασιούχους.

«Η πορεία της Οικονομίας δεν θα δικαιολογούσε νέα μέτρα»

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πορεία της Οικονομίας δεν θα δικαιολογούσε νέα μέτρα. Όπως είπε, το 2017 θα κλείσει και πάλι με υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, οι δείκτες όλων των θεμελιωδών μεγεθών ανακάμπτουν, το κλίμα εμπιστοσύνης έχει αποκατασταθεί.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ενδεχόμενη πίεση για νέα μέτρα από την πλευρά των πιστωτών θα έθετε σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα ήταν οικονομικά παράλογη. «Ωστόσο όπως έχει πολλές φορές ειπωθεί δεν είναι πάντοτε ο οικονομικός ορθολογισμός που καθοδηγεί κάποιους από τους δανειστές μας. Όμως νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις τον επόμενο χρόνο θα επικεντρωθούν μάλλον στο ζήτημα του χρέους και των όρων εξόδου από το πρόγραμμα» πρόσθεσε.

«Πολιτικό υβρίδιο επιθετικού εθνικισμού η Νέα Δημοκρατία»

Σφοδρή επίθεση εν τω μεταξύ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στη ΝΔ την οποία χαρακτήρισε πολιτικό υβρίδιο επιθετικού εθνικισμού, αυταρχικού κρατισμού και φονταμενταλισμού της αγοράς. «Τα δύο πρόσωπα των αντιπροέδρων της ΝΔ δεν αποτελούν αντίφαση αλλά συμβολίζουν ακριβώς την συγχώνευση αυτών των δύο πολιτικών παραδόσεων: Το νεοφιλελεύθερο όραμα του κυρίου Χατζηδάκη βρίσκει το άλλο του μισό στην ακροδεξιά εξαλλοσύνη του κυρίου Γεωργιάδη. Και η αντιπολιτευτική τακτική του κυρίου Μητσοτάκη συμπυκνώνει ακριβώς αυτή την τετελεσμένη μετατόπιση και μετάλλαξη» συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε ότι το προσωπείο του πολιτισμένου φιλελευθερισμού και της κεντροδεξιάς συναίνεσης πέφτει πάντοτε όταν απειλούνται τα συμφέροντα του συστήματος εξουσίας. «Στην κάλπη λοιπόν θα αναμετρηθούν δύο κόσμοι. Και είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος της Αριστεράς παρά τις απογοητεύσεις ή ακόμα και την πρόσκαιρη ματαίωση που βίωσε θα ξανακερδίσει όπως και τον Σεπτέμβρη του 2015» εκτίμησε, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Στην αντεπίθεση και για Βαρουφάκη και Βενεζουέλα

Κληθείς να σχολιάσει τα γραφόμενα Βαρουφάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα καμιά αποκάλυψη από πλευράς του πρώην υπουργού Οικονομικών παρά μόνο κουτσομπολά που δεν αφορούν κανέναν άλλον εκτός από τους συντάκτες των παραπολιτικών των εφημερίδων. «Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δώσαμε μια μάχη για τον τερματισμό των προγραμμάτων λιτότητας σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και ανελέητων εκβιασμών. Και η μάχη αυτή κρίθηκε στο πεδίο των πολιτικών συσχετισμών και όχι στο πεδίο των εξυπνακισμών, της συνωμοσίας και του κουτσομπολιού στο οποίο την υποβιβάζει ο κ. Βαρουφάκης, παίζοντας, εκών άκων, το παιχνίδι της ΝΔ» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για δήθεν λατινοαμερικανοποίηση της πολιτικής ζωής. «Πότε απείλησε η αριστερά την δημοκρατία στον δυτικό κόσμο;» διερωτήθηκε σκωπτικά για να συμπληρώσει ότι «είναι η δεξιά και οι εκπρόσωποι του συστήματος εξουσίας που ρίχνουν τα προσωπεία της συναίνεσης και του ευγενικού φιλελευθερισμού και οδηγούν την κατάσταση στα άκρα όταν απειλούνται ευθέως τα συμφέροντα τους από την άνοδο φιλεργατικών και φιλολαϊκών κυβερνήσεων στην εξουσία». Πάντως, για την κατάσταση στη Βενεζουέλα ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από όσο φαίνονται και πρόσθεσε ότι κανείς εκτός από τους αντιδραστικούς δεν κερδίζει από τον βαθύ διχασμό και τόσο η Ευρώπη όσο και οι διεθνείς οργανισμοί οφείλουν να παίξουν ενεργό ρόλο για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης.

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

6199823 1 1

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν…