Αφρικανική σκόνη και φθινοπωρινός καιρός – Πού θα βρέξει

Φθινόπωρο θυμίζουν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Οι βοριάδες, οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.

574141bb1dc524c2078b457e

Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα

Η μεταφορά μεγάλων όγκων σκόνης από την Αφρική προς την Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα αυξάνοντας τον δείκτη δυσφορίας στο σύνολο του πληθυσμού.

Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης «έπνιξαν» χθες τη νότια Ελλάδα φθάνοντας μέχρι την Αθήνα. Η αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων και εκτός του ότι προκαλεί ρύπανση, δημιουργεί και προβλήματα υγείας σε συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Οι συμβουλές των ειδικών

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Συγκεκριμένα:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα,

γ) Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν χθες προκάλεσαν προβλήματα –κατά περιπτώσεις και έντονα- σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κακοκαιρία στα δυτικά

Για σήμερα οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας, με σταδιακή βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ.

Αναλυτικότερα, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες σε όλη τη χώρα πλην της δυτικής Ελλάδας, με τα φαινόμενα να εξασθενούν σταδιακά μέσα στην ημέρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Στη δυτική Ελλάδα αναμένονται τοπικές νεφώσεις αλλά το μεσημέρι και απόγευμα υπάρχει πιθανότητα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από συνεχώς μεταβαλλόμενες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί σταδιακά όμως στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι βόρειας διεύθυνσης που τοπικά θα φτάνουν τους θυελλώδεις.

Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από 10 έως 24 βαθμούς, στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα από 14 έως 24, στην Πελοπόννησο από 10 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 25, στα νησιά του Αιγαίου από 16 έως 24 και στην Κρήτη από 12 έως 23.

Ισχυροί άνεμοι στα πελάγη

Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ όμως σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα εξασθενίσουν, οπότε δεν θα ξεπερνούν τοπικά τα 6 μποφόρ. Εξαίρεση θα αποτελέσει η περιοχή του Θερμαϊκού όπου οι αρχικά βορειοδυτικοί άνεμοι έως 6 μποφόρ σταδιακά θα εξασθενίσουν και το βράδυ θα γίνουν μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.

Στο νότιο Αιγαίο έως τις πρώτες πρωινές ώρες οι άνεμοι θα πνέουν από συνεχώς μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις από 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Σταδιακά όμως και από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα επικρατήσουν άνεμοι βορειοανατολικής διεύθυνσης 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι συνεχώς μεταβαλλόμενων διευθύνσεων 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στους 21 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα

Στην Αττική από το ξεκίνημα της ημέρας έως και τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές, ενώ στα βόρεια τμήματα του νομού υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σημαντικά και σταδιακά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις από 3 έως 5 μποφόρ. Στην ανατολική ακτή του νομού και τις θερμές ώρες, αναμένεται να φτάσουν και τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη από το ξεκίνημα της ημέρας και έως τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται παροδικές βροχές. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 4 μποφόρ, όμως σταδιακά θα εξασθενίσουν και το βράδυ θα είναι μεταβλητοί έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς.

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…