Newsroom

Newsroom

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ραντεβού τον Αύγουστο με 21 ελληνικές και ξένες παραγωγές 

AP 17319841981675

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπορεί να είχε σχεδιαστεί διαφορετικά, όμως η Λίντα Καπετανέα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, κατάφερε να το προσαρμόσει στα νέα δεδομένα, χωρίς να ρίξει το επίπεδο των παραστάσεων που θα παρακολουθήσουν οι φίλοι του χορού.

Η Λίντα Καπετανέα σε συνέντευξή της στο Θάρρος News αναφέρει: «Σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό άλλαξαν οι χώροι διεξαγωγής των παραστάσεων γιατί οι παραστάσεις χρειάζεται να πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους. Οι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό και, φυσικά, ο προϋπολογισμός. Ο σχεδιασμός ήταν έτοιμος από το Δεκέμβριο του 2019. Από τη στιγμή της πανδημίας άλλαξαν πολλά. Κάναμε πάρα πολλές αλλαγές. Μεταφέραμε πολλά σχήματα για το επόμενο έτος, στραφήκαμε σε ακόμα περισσότερους Έλληνες χορευτές.

Όσον αφορά στις ομάδες, είχαμε αλλαγές που ήρθαν ως αποτέλεσμα της αλλαγής των ημερομηνιών του Φεστιβάλ και των περιορισμών που ισχύουν στις χώρες τους για μετακινήσεις στο εξωτερικό. Προσαρμογές έγιναν και στον προϋπολογισμό ως συνολικότερη απόρροια της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι για να λάβουμε τα μέτρα ασφαλείας και να λειτουργήσουμε σε ανοιχτούς χώρους που δεν έχουν την υποδομή του Μεγάρου, οι δαπάνες μας αυξάνονται.

Βασικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ είναι η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη Φύση και την Ανάγκη. Εν μέσω μιας ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας, που δεν αφορά μόνο στην πανδημία, είναι πολύ σημαντικό να διαισθανθούν οι θεατές τι έχει να μας διδάξει ο χορός. Οι φετινές παραστάσεις μιλούν για την ανάγκη νέας ισορροπίας και αφουγκράσματος του εσωτερικού μας ρυθμού. Πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί και δημιουργοί με ιστορική πορεία στο σύγχρονο χορό θα μοιραστούν με το κοινό την προσδοκία για αλλαγή, για ουσιαστικές ανθρώπινες αξίες, για αναθεώρηση της σχέσης με τη μητέρα Φύση, με τον Εαυτό και με τον Άλλον.

Εκτός από το αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, οι υπόλοιπες παραστάσεις θα διεξαχθούν  στην κεντρική πλατεία της πόλης και σε έναν τρίτο χώρο, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πρωταρχικός στόχος είναι η διεξαγωγή ενός ασφαλούς Φεστιβάλ, με όλα τα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζομένους του, καλλιτέχνες και μη. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας».

Η κα Καπετανέα τόνισε ότι: «Καμία ομάδα δεν ήθελε να ακυρώσει ο κλάδος μας, ο κλάδος των τεχνών και του πολιτισμού πλήττεται τρομερά στην Ελλάδα και παντού. Όλοι θέλουν να δουλέψουν με την πρώτη ευκαιρία. Ο προγραμματισμός άλλαξε, γιατί έπρεπε να ακολουθήσουμε τους κανόνες και των δικών τους χωρών. Δεν ήθελαν, σε καμία περίπτωση, να επιστρέψουν μετά το Φεστιβάλ στη βάση τους και να μείνουν για δύο εβδομάδες στο σπίτι τους σε καραντίνα. Για κάποιους το ταξίδι δεν ήταν βιώσιμη επιλογή. Έτσι είμαστε σε επικοινωνία για του χρόνου. Φέτος θα συμμετέχουν 11 ξένες ομάδες, εκ των οποίων οι 7 εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και  10 ελληνικές ομάδες».

Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τσεχία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Σλοβακία.

Τέλος, σχολίασε γενικότερα γιατο πώς έχει επηρεαστεί η ζωή μας τον τελευταίο καιρό. «Η ζωή όλων έχει μπει σε μια περίεργη τροχιά. Αυτό ακριβώς λέμε φέτος σε όλους. Κρατήστε την επαφή με την τέχνη ζωντανή, με το χορό ιδιαίτερα. Ακούστε και δείτε το σώμα που χορεύει τι έχει να μας πει». 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Joel Embiid speaks on eye injury being diagnosed as Bells Palsy 0 4 screenshot

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Το τι περνάει τον τελευταίον καιρό αποκάλυψε ο μπασκετμπολίστας Τζοέλ Εμπίντ

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

PATRA GRAFEIO pritanis

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι παραμένει αποκλεισμένος και…

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου