Newsroom

Newsroom

Υπό εξέταση η κίνηση του Facebook να χαλαρώσει την πολιτική απορρήτου του

Η κίνηση του Facebook να χαλαρώσει την πολιτική απορρήτου του WhatsApp, της πιο δημοφιλούς εφαρμογής μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα στον κόσμο, θα εξεταστεί προσεκτικά,όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (CNIL) που ηγείται της G29 -της Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29 των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών προστασίας.

57725bf81dc524d04c8b4a99

Η G29 απαρτίζεται από αντιπροσώπους των αρχών προστασίας δεδομένων από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το WhatsApp, το οποίο αριθμεί περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, ανακοινωσε ότι θα αρχίσει να μοιράζεται τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών του με το Facebook. Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι χρήστες του WhatsApp θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν να μην μοιράζονται τις πληροφορίες του λογαριασμού τους με το Facebook.

«Κάθε ευρωπαϊκή αρχή θα παρακολουθεί τις αλλαγές που έγιναν στην πολιτική απορρήτου του WhatApp με μεγάλη επαγρύπνηση», ανέφερε η Γαλλική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων,τονίζοντας ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι ο έλεγχος του κάθε χρήστη επί των δικών του δεδομένων όταν συνδυάζονται από σημαντικούς παράγοντες του Διαδικτύου».

Το Facebook κατέβαλε περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το WhatsApp, μια υπηρεσία για ανταλλαγή μηνυμάτων, εικόνων και βίντεο με φίλους και γνωστούς χωρίς διαφημίσεις. Κατά την περίοδο της συμφωνίας το 2014, ο ιδρυτής της εφαρμογής WhatsApp Jan Koum δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής και δήλωσε ότι η συμφωνία δεν θα επηρεάσει την πολιτική προστασίας του απορρήτου.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις αλλαγές προκειμένου να διασφαλίσει ότι η νέα πολιτική παραμένει εντός της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.

Αρκετά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων του ραδιοφωνικού σταθμού France Info και της ελβετικής εφημερίδας Le Temps, προειδοποίησαν το κοινό τους σχετικά με την αλλαγή πολιτικής και τους συμβούλευσαν πώς να αποφύγουν να επιτρέψουν στο WhatsApp να δώσει τον αριθμό τηλεφώνου τους στο Facebook.

Εκπρόσωπος της CNIL δήλωσε ότι η πολιτική απορρήτου του WhatsApp είναι πιθανό να συζητηθεί σε μια προγραμματισμένη συνάντηση της G29 στο τέλος του μήνα στην οποία θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από κάθε ευρωπαϊκή εθνική ρυθμιστική αρχή προστασίας του απορρήτου.