Τσίπρας: Πυλώνας ασφαλείας η Ελλάδα – Τραμπ: Στηρίζουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

«Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε αυτή τη πορεία έχει την ολόπλευρη στήριξη των ΗΠΑ», το μήνυμα από τις κοινές δηλώσεις στον Λευκό Οίκο από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

59e656631dc52470238b458b

Οι κοινές δηλώσεις Τραμπ – Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου

Τραμπ: Τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών, αλλά και του γεύματος εργασίας των αντιπροσωπειών ΗΠΑ – Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.

Όπως τόνισε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. «Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Τραμπ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη φιλοξενία στη βάση της Σούδας, ενώ συνεχάρη την Ελλάδα καθώς όπως είπε, είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες ξοδεύουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες.

Τόνισε, δε, ότι είναι πιθανή η πώληση στην Ελλάδα μαχητικών F-16, με το τίμημα της συμφωνίας να φτάνει τα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, είπε πως ενθάρρυνε τον Πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος.

Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «ιδιαίτερο άνθρωπο», σημειώνοντας ότι κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. «Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος», είπε.

Τόνισε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας.

«Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου», συνέχισε.

Ο κ. Τραμπ τόνισε ότι οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση. «Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική», σημείωσε. Στηρίζουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τσίπρας: Στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας και είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών, αλλά και του γεύματος εργασίας των αντιπροσωπειών ΗΠΑ – Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται ίσως στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Ερωτηθείς για δήλωσή του προ των Αμερικανικών εκλογών, όταν είχε σημειώσει –αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογής του κ. Τραμπ- πως ελπίζει «αυτό το κακό να μην μας συμβεί», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η προσέγγισή τους στα πράγματα ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό». «Σας διαβεβαιώνω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τραμπ, έχουν στόχο να βρουν κοινό έδαφος για τους κοινούς στόχους.

Χαριτολογώντας, ο κ. Τραμπ σχολίασε πως «αυτό έπρεπε να το είχα ακούσει προτού απαντήσω», συμπληρώνοντας πως πολλοί ηγέτες ξένων χωρών ήταν επιφυλακτικοί πριν αναλάβει εκείνος την προεδρία των ΗΠΑ.

«Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων», είπε ο Πρωθυπουργός.

O Έλληνας πρωθυπουργός συνέχεισε: Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει 3 βασικούς στόχους με σημασία σε διεθνές επίπεδο:

Πρώτον εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυξάνει τις εξαγωγές της. Αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση.

Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας, σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της Ευρώπης.

Τρίτον, η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμό, καθίσταται σημαντικός κόμβος σταθερότητας. Την ολοκλήρωση του αγωγού ATP και Eastymed.

Προσβλέπουμε σε επενδύσεις από τις ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση. Το γεγονός πως οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018 θα παίξει κομβικό ρόλο. Προσβλέπουμε στην δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, προς όφελος του κυπριακού λαού χωρίς εγγυητές και τουρκικά στρατεύματα. 

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο

Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά άλλα κάνει σπουδαίο έργο για να επιστέψει και σίγουρα θα επιστρέψει είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντηση τους με τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε ότι «συζητούμε διάφορους τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να μας βοηθήσει” 

Από την πλευρά του  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας στις κοινές τους δηλώσεις τόνισε οτι “είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση, η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος, είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα”

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τις σύντομες δηλώσεις των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες, αμέσως μετά από την άφιξη του κ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα ακολουθήσει μία εποικοδομητική συζήτηση.

Ανέφερε επίσης ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Τραμπ, θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.


Τραμπ: Είμαστε μαζί σας πραγματικά

«Είστε στην αίθουσα του υπουργικού Συμβουλίου, ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Η σχέση των χωρών μας είναι εξαιρετική είναι μια σχέση πολλών ετών, έχουν περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε περάσει, ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μια πολύ σημαντική ανάκαμψη με νούμερα ρεκόρ. Έχουμε πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα», είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα κατά την έναρξη της συνάντησης των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου.

Τσίπρας: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

«Ανυπομονούμε για τις συζητήσεις και τη συνεργασία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «είναι μοναδική στιγμή για να ενισχύσουμε την στρατηγική μας συμμαχία και συνεργασία». Υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η ομορφότερη χώρα στην περιοχή, αλλά και η πιο σταθερή στην περιοχή. «Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας γιατί έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα στην περιοχή», είπε. Ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και πρόσθεσε: «Και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα». Επισήμανε την έντονη ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι Έλληνες στις ΗΠΑ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και στην πολιτική.

Οι πρώτες δηλώσεις Τραμπ-Τσίπρα

«Η Ελλάδα κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να την ενισχύσουμε», στη διάρκεια των δηλώσεων που έκαναν λίγο πριν αρχίσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και συνέχισε: “Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει”.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη πρόσκληση που του απηύθυνε και τη φιλοξενία και σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα».

ΝΔ για συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ

«Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16», ανέφερε η ΝΔ, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπλήρωσε η Ν.Δ.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «όπως ήδη τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται σε μια άκρως ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για την χώρα μας, λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Και γι’ αυτό επισήμανε την ελπίδα του να υπάρξουν συγκεκριμένα, απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος».

«Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία», κατέληξε η Ν.Δ.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

AP24091417666343

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

Η Daily Beast δημοσίευσε μια ιστορία σύμφωνα με την οποία η υγεία της Αυτού Βασιλικής…