Newsroom

Newsroom

Τεχνητό νεφρό από βλαστοκύτταρα

Τεχνητό νεφρό από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα ανέπτυξαν για πρώτη φορά επιστήμονες στην Αυστραλία, ανοίγοντας τον δρόμο για την καλύτερη αντιμετώπιση των…

nefro

Τεχνητό νεφρό από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα ανέπτυξαν για πρώτη φορά επιστήμονες στην Αυστραλία, ανοίγοντας τον δρόμο για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που απαιτούν μεταμόσχευση νεφρού.

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια έρευνας και μελέτης δημιούργησαν αρχικά έναν μικροσκοπικό νεφρό (οργανοειδές), που είχε μέγεθος μερικών χιλιοστών αλλά ήταν πλήρως λειτουργικό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η εξέλιξη θα τους βοηθήσει μελλοντικά να μειώσουν την ανάγκη για μοσχεύματα, καθώς οι νεφροί θα αναπτύσσονται απευθείας από τα βλαστοκύτταρα των ασθενών, άρα οι πιθανότητες να τους απορρίψει ο οργανισμός τους θα είναι ελάχιστες.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να φτάσουν σ’ αυτήν την εξέλιξη αφού μελέτησαν μεθοδικά ποιά είναι τα γονίδια που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται κατά την ανάπτυξη των νεφρών.

Στη συνέχεια, μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα σε εμβρυικά, τα οποία σχημάτισαν από μόνα τους σύνθετες ανθρώπινες δομές.

«Οι ερευνητές πέρασαν πολλά χρόνια παρατηρώντας τι συμβαίνει κατά την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση των γονιδίων», είπε στη βρετανική εφημερίδα ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Brandon Wainwright. «Έτσι, διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να ‘ωθήσουν’ τα βλαστοκύτταρα σε μια διαδρομή, κατά την οποία τα κύτταρα περνούν από διάφορα στάδια, μέχρι που μετατρέπονται σε νεφρικά κύτταρα και στο τέλος σχηματίζουν ένα μικρό τμήμα του νεφρού».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται ένα ανθρώπινο όργανο απευθείας από βλαστοκύτταρα και αυτό θα συμβάλλει επίσης στη βελτίωση του ελέγχου των φαρμάκων που αναπτύσσονται για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική νόσο.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Cell Biology και διευκρινίζει ότι για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να περάσει περίπου μία δεκαετία.

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…