Newsroom

Newsroom

Σε δεκαπέντε ημέρες η απόφαση για την έκδοση Μπόμπολα στην Κύπρο

Αναβλήθηκε για τις 6 Μαΐου η απόφαση αναφορικά με την έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο.

571394a81dc524077b8b45fa 1

Η αναβολή αποφασίστηκε με σκοπό να ζητηθούν από τις κυπριακές Αρχές επιπλέον στοιχεία, ώστε να αποδειχθεί αν τα αδικήματα που φέρεται να έχει τελέσει ο Μπόμπολας έχουν γίνει στην Κύπρο ή στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο ζήτησε συγκεκριμένα από τις Αρχές της Κύπρου να περιγράψουν τον τόπο και το χρόνο της κάθε πράξης καθώς και να χαρακτηρίσουν νομικά τις πράξεις που αποδίδουν στον κατηγορούμενο.

Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία 15 ημερών στις κυπριακές Αρχές και θα συνεδριάσει εκ νέου στις 6 Μαΐου. Μέχρι τότε ισχύει ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που επιβλήθηκε στον Λεωνίδα Μπόμπολα.

Οι κυπριακές Αρχές καταλογίζουν στον Μπόμπολα επτά αδικήματα, που αν αποδειχθούν, επισύρουν συνολική ποινή 53 ετών και αφορούν μίζες που φέρεται να δόθηκαν με την έγκριση του Μπόμπολα, ώστε να ευνοείται η εταιρία του στα έργα του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιης στη Λεμεσό.

Μεταξύ των αδικημάτων που καταλογίζονται στον Μπόμπολα είναι: απάτη, κλοπή από δημόσιους λειτουργούς, παράβαση του νόμου περί εσόδων, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνωμοσία για καταδολίευση, κ.ά.

Σήμερα κατά τη συζήτηση του αιτήματος έκδοσης στο συμβούλιο Εφετών οι συνήγοροι του Μπόμπολα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Πολυχρόνης Τσιρίδης και Ηλίας Αναγνωστόπουλος, υποστήριξαν ότι τα φερόμενα αδικήματα που του αποδίδουν οι Κύπριοι έχουν τελεστεί στην Ελλάδα, άρα δεν έχουν δικαιοδοσία τα κυπριακά δικαστήρια αλλά τα ελληνικά, ενώ στην απολογία του, ο Μπόμπολας αρνήθηκε τις κατηγορίες και ανέφερε ότι επιθυμεί να δικαστεί στην Αθήνα.

Διαβάστε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών έκρινε ότι οι πληροφορίες, που διαβιβάσθηκαν από το κράτος μέλος έκδοσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, δηλαδή την Κύπρο, δεν αρκούν ώστε να αποφασίσει για την προσαγωγή συμφώνως με το άρθρο 19 του Ν. 3251/2004. Επομένως αναβάλει υποχρεωτικώς τη συζήτηση της υπόθεσης για την 6-5-2016, προκειμένου εντός 15 ημερών να αποσταλούν συμπληρωματικές πληροφορίες από τις Κυπριακές Αρχές ως προς τις ειδικές περιστάσεις τέλεσης των αξιόποινων πράξεων και συγκεκριμένως ως προς:

α) το χρόνο, τον τόπο τέλεσης των εγκληματικών πράξεων,

β) την περιγραφή και το νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων κατά το κυπριακό δίκαιο καθώς και

γ) τη μορφή συμμετοχής του εκζητουμένου, Λεωνίδα Μπόμπολα, στα ενλόγω εγκλήματα.