Newsroom

Newsroom

Όλες οι απαντήσεις για το agility

Η Έλενα Τσαλικίδου απόφοιτος της σχολής Ζωικής Παραγωγής, εκτροφέας shar-pei, και προπονήτρια σκυλιών agility μας εξηγεί τι είναι το agility , αν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση και ποια σκυλιά αφορά.

5763e8e21dc524fb798b46b8

1)Τι είναι το agility?

Το agility, είναι ένα κυνάθλημα ευλυγισίας, ταχύτητας και υπερπήδησης εμποδίων. Κυναγωγός και σκύλος γίνονται ομάδα και συνεργάζονται μαζί, για να φέρουν εις πέρας μια διαδρομή εμποδίων, σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο και χωρίς καθόλου λάθη, ανταγωνιζόμενοι άλλες ομάδες σκύλων-κυναγωγών. Καθ όλη την διάρκεια της διαδρομής, ο κυναγωγός τρέχει μαζί με τον σκύλο του και του δίνει κατευθυντήριες εντολές, τόσο λεκτικές , όσο και με το σώμα του.

Η διαδρομή είναι σε όλους άγνωστη μέχρι την στιγμή του αγώνα και πάντα είναι διαφορετική τόσο σε κατάταξη εμποδίων όσο και σε επίπεδο δυσκολίας, ανάλογα με το επίπεδο του σκύλου αγωνιστικά ( κατηγορίες Α1, Α2, Α3).

Ο χρόνος που σου δίνεται για μια διαδρομή 15 και πάνω εμποδίων, είναι κάποια δευτερόλεπτα ανάλογα με τα μέτρα της διαδρομής, αλλά την νίκη στον αγώνα θα στην χαρίσουν κάποια κλάσματα δευτερολέπτων διαφοράς απ’ τον αντίπαλο.

2) Τι είναι αυτό που το έχει κάνει τόσο δημοφιλές παγκοσμίως σαν κυνάθλημα και ραγδαίως αναπτυσσόμενο στην Ελλάδα;

Το γεγονός ότι ο κάθε ιδιοκτήτης και μάλιστα οποιασδήποτε ηλικίας, μπορεί να πάρει το ήδη υπάρχων του σκυλάκι ,που έχει για συντροφιά, φύλακα ή ακόμη κ ως βοηθό του στη ζωή ( άτομα με ειδικές ανάγκες)και να γίνουν και οι δυο ομάδα και αθλητές χωρίς πρώτιστη γνώση ή εμπειρία, το καθιστά αυτόματα το πιο προσαρμοστικό και ιδανικό κυνάθλημα. Απευθύνεται σε όλους ,ακόμη και σε αρχάριους ιδιοκτήτες σκυλιών .Χρειάζεται μονο καλό προπονητή και πολλη εξάσκηση.Δεν αφορά συγκεκριμένες φυλές σκυλιών όπως συμβαίνει με άλλα κυναθλήματα, αλλά σε όλα τα σκυλιά που έχουν την δυνατότητα σωματικά να τρέξουν και να κάνουν άλματα.

Και επειδή σε λίγους μήνες, με σκληρή και σωστή δουλειά , μπορείς να φτάσεις σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αυτό σου δίνει αυτόματα την δυνατότητα να λάβεις μέρος στους πολύ τακτικούς αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, που διοργανώνουν οι όμιλοι και τα κλαμπ του agility. Φυσικά αν ο ανταγωνισμός και το αθλητικό πνεύμα δεν είναι ” στο αίμα σου”, μπορείς να συνεχίσεις να το κάνεις εκτός αγώνων μονο και μονο για την διασκέδαση και εκτόνωσή του σκύλου σου.

3) Ποιοι τρόποι εκπαίδευσης χρησιμοποιούνται για την εκμάθηση του σκύλου στο agility;

Όπως με όλα τα κυναθλήματα, έτσι και εδώ, ξεκινάμε την εκμάθησή του σκύλου και την γνωριμία του με το agility , με λιχουδιές και τα αγαπημένα του παιχνίδια. Αυτά θα γίνουν ο συνδετικός μας κρίκος και η βοήθεια μας για να τον κάνουμε να ξεπεράσει τυχόν φοβίες ( π.χ διέλευση μέσα απ το τούνελ), να μάθει την γλώσσα σώματος μας και τις κατευθυντήριες εντολές μας, αλλά κυρίως στα πρώτα μαθήματα, να τον κάνουν να εστιάσει σε μας και όλο αυτό να γίνει ένα υπέροχο παιχνίδι! Είναι ίσως το μοναδικό κυνάθλημα στο οποιο δεν μαλώνουμε ποτέ τον σκύλο, μονο τον επιβραβεύουμε, ακόμη και όταν κάνει λάθος.Και αυτό γιατί μονο εμείς ευθυνόμαστε για τα δικά του λάθη, αφού εκείνος απλά ακολουθεί την γλώσσα του σώματος μας!

Εν τέλη, οι σκύλοι- αθλητές του agility , τρέχουν μια διαδρομή μη περιμένοντας τίποτα, μιας και παθιάζονται τόσο πολύ με αυτό, που τους αρκεί η σωματική τους εκτόνωση ως επιβράβευση και η συνεργασία τους με τον ιδιοκτήτη τους.


4) Ποια σκυλιά αφορά ;

Το agility αφορά όλων των ειδών τα σκυλιά, οποιασδήποτε ή μη φυλής, γένους, ηλικίας , μεγέθους και ταπεραμέντου αρκεί να είναι υγιή μυοσκελετικά.

Βοηθάει πολύ, φοβικά σκυλιά να ξεδιπλώσουν τον χαρακτήρα τους και να μειώσουν τις φοβίες τους. Βοηθάει επίσης νευρικά ή υπερκινητικά σκυλιά να εκτονωθούν και να ηρεμήσουν, νωχελικά και καταθλιπτικά να βρουν μια ενδιαφέρουσα ασχολία που θα τα ξεσηκώσει και θα τα κάνει να νιώσουν και πάλι σημαντικά και ικανά.

Είναι το καλύτερο κυνάθλημα για να χτίσεις μια υγιή σχέση με τον σκύλο σου, αφού του μαθαίνει την πλήρη συνεργασία του μαζί σου, ακόμη και όταν αυτή δεν υπάρχει!

Σε διαγωνιστικό επίπεδο πρωταθλητισμού, φυσικά έχουν καλύτερες επιδόσεις σκυλιά αθλητικού σωματότυπου, εντόνου ταπεραμέντου και αστείρευτης όρεξης για παιχνίδι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το αγαπημένο μας μπασέ δεν μπορεί να λάβει μέρος σε έναν τοπικό αγώνα κάποιου ομίλου και να διακριθεί, αλλά θα είναι μάλλον απίθανο να φτάσει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα έχοντας να ανταγωνιστεί σκυλιά τετραπλάσιας ταχύτητας από εκείνο.

5) Μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση;

Σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την βασική εκπαίδευση υπακοής ενός σκύλου, αλλά την συμπληρώνει, την στηρίζει και την εμπλουτίζει.

Είναι ένα κυνάθλημα οπού ο σκύλος στηρίζεται κατά 90% στην γλώσσα του σώματός μας για να εκτελέσει σωστά μια διαδρομή και κατά 10% σε λεκτικές εντολές, οι οποίες όμως θέλουν αρκετή προπόνηση για να διδαχτούν, τόσο στον τετράποδο, όσο και στον δίποδο αθλητή.

Το agility βοηθάει θεαματικά την σχέση με τον σκύλο μας και τον τρόπο που εκείνος αλληλοεπιδρά με μας .Και αν και καλό θα ήταν να γνωρίζει κάποιες βασικές εντολές όπως το ” κάτσε” το ” μείνε” και το ” εδώ”, πριν ξεκινήσει τα μαθήματα, εντούτοις είναι τέτοιος ο τρόπος εκμάθησης του κυναθλήματος που ο σκύλος μπορεί να τα μάθει αυτά και κατά την διάρκεια της προπόνησης χωρίς καν να το καταλάβει μαζί με μια πληθώρα ακόμη εντολών όπως το ” πάτα”, ” πήδα” ,” μέσα”,” φύγε ευθεία”,”σταμάτα””αριστερά-δεξιά”, “out”, τα μαζέματα, τα ονόματα όλων των εμποδίων και πολλά πολλά ακόμη.

6) Ποιες είναι οι υποχρεώσεις ενός σκύλου εργασίας/ agility;

Ένας ιδιοκτήτης σκύλου ο οποίος προπονείται στο συγκεκριμένο ή και σε οποιοδήποτε άλλο κυνάθλημα, από μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, πρέπει να έχει υπόψιν του, ότι πλέον ο αγαπημένος του τετράποδος φίλος είναι αθλητής(ή σκύλος εργασίας όπως σωστότερα λέγεται) και ως τέτοιον θα πρέπει να τον αντιμετωπίζει.

Αυτό συνεπάγεται υψηλής ποιότητας ξηρά τροφή, ενίοτε σε περιόδους έντονης προπόνησης συμπληρώματα διατροφής και συμπληρώματα προστασίας των αρθρώσεων, τακτική γυμναστική για συντήρηση μυών και ιδανικού βάρους, καθώς και ζέσταμα και αποθεραπεία πριν και μετά τον στίβο.

Όπως και σεις λοιπόν όταν πάτε γυμναστήριο ακολουθείτε κάποιους γενικότερους κανόνες για την ασφάλεια των μυών και αρθρώσεων σας, έτσι θα πρέπει και ο σκύλος σας , ο οποίος λόγω της υπέρμετρης αγάπης του για το τρέξιμο υπερβαίνει εαυτόν και καταπονείται σωματικά προσπαθώντας να διανύσει όσο πιο γρήγορα μπορεί την διαδρομή .Και του αρέσει τόσο πολύ αυτό, που συνήθως δεν μπορεί να μας περιμένει όταν αργούμε και τρέχει μονός του κάνοντας όποια από τα εμπόδια αγαπάει περισσότερο ,αναγκάζοντας μας την επόμενη φορά να τρέξουμε γρηγορότερα.

Βάλτε λοιπόν την φόρμα σας και τα αθλητικά σας παπούτσια και γραφτείτε σε μια συνδρομή ” γυμναστηρίου” για σας και τον σκύλο σας, γνωρίζοντας τον καταπληκτικό κόσμο του agility!

Τσαλικιδου Ελενα, απόφοιτος της σχολής Ζωικής Παραγωγής, εκτροφέας shar-pei, εκπαιδεύτρια σκυλιών, groomer , νοσηλεύτρια κτηνιατρικής κλινικής και προπονήτρια σκυλιών agility.

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

AP24091417666343

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

Η Daily Beast δημοσίευσε μια ιστορία σύμφωνα με την οποία η υγεία της Αυτού Βασιλικής…

Κανάκης: Ξέσπασε στην αυλαία τoυ Ράδιο Αρβύλα – «Φέτος ζήσαμε το έγκλημα της συγκάλυψης με την αλαζονεία του 41% μέσα στα μούτρα μας» (video)

Κανάκης

Κανάκης: Ξέσπασε στην αυλαία τoυ Ράδιο Αρβύλα – «Φέτος ζήσαμε το έγκλημα της συγκάλυψης με την αλαζονεία του 41% μέσα στα μούτρα μας» (video)

«Έχει αλλάξει ο κόσμος ρε γαμ…ο και γίνονται πολύ παράξενα πράγματα», τόνισε ο Αντώνης Κανάκης

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Ελεονώρα Μελέτη

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Μάλιστα η Ελεονώρα Μελέτη ανέφερε πως δεν... γνώριζε τι ήταν η Χρύση Αυγή

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ιερώνυμος

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε οργισμένο μήνυμα στην πολιτική τάξη της χώρας - Η ερώτηση των…