Newsroom

Newsroom

Η Αργυρώ Καπαρού στο koutipandoras.gr: Το τραγούδι είναι χαρά, παρηγοριά και θρήνος

Στην οικογένεια της , η μουσική και το τραγούδι ήταν τρόπος ζωής.  Με αφορμή τη συνεργασία της με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την ολοκλήρωση των παραστάσεων Λάμπα Θυέλλης στη μουσική σκηνή Σφίγγα με βραδιές λόγου και μουσικής, η Αργυρώ Καπαρού μας μιλάει για αυτό το υπέροχο ταξίδι, για την έμπνευση και τη δημιουργία σήμερα, για μία μαγευτική διαδρομή με το τραγούδι που ενώνει τη χαρά, τη λύπη, την παρηγοριά και το θρήνο.

590cabfd1dc5247d608b45d7

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

-Τι σημαίνει για εσάς η μουσική, η έμπνευση, η δημιουργία;

Με ρωτάτε για τρία σπουδαία συστατικά της τέχνης μου, του τραγουδιού. Η μουσική και το τραγούδι είναι η παρέα μου από παιδί ,είναι κομμάτι της καθημερινότητας μου ,εκτός από τις μουσικές σπουδές μου , που με οδήγησαν και στην διδασκαλία του σύγχρονου τραγουδιού κυρίως σε ηθοποιούς τα τελευταία χρόνια ,το γεγονός πως όλοι τραγουδούσαν σπίτι μας με βοήθησε πολύ και αισθάνομαι τυχερή γι΄αυτό .

Η έμπνευση για εμένα ως ερμηνεύτρια, ξεκινά από τον λόγο που έχω να αρθρώσω κυρίως , δηλαδή τον στίχο η το ποίημα … και όταν η μουσική καταφέρνει να φωτίσει αυτά τα νοήματα , τότε ταξιδεύω μαζί τους στο περιβάλλον του δικού τους αισθήματος.

Η δημιουργία είναι στοιχείο του κάθε ανθρώπου , με την ευρεία έννοια , ο θεός ως πρώτος δημιουργός έχει δώσει την δύναμη σε κάθε άνθρωπο να δημιουργήσει κάτι που σκέφτηκε , που οραματίστηκε , που φαντάστηκε , είτε είναι μουσικός , η ποιητής η κάτι εντελώς διαφορετικό η και τα δύο μαζί.

Αυτός που οραματίζεται η εμπνεύεται κάτι όμορφο , είτε χρήσιμο με προορισμό τον ίδιο αλλά και τον συνανθρωπό του…είναι πραγματικά καλλιτέχνης πιστεύω, με την ευρεία έννοια του όρου και συνήθως έχει πάντα απορίες για τη ζωή και τους άλλους , δεν τα ξέρει όλα.

-Με ποιον τρόπο συνδυάστηκε ο λόγος με τη μουσική στην παράσταση Λάμπα Θυέλλης;

Αν εννοείτε τον υπότιτλο της παράστασης μας βραδιές λόγου και μουσικής,η Λίνα Νικολακοπούλου είχε την ιδέα, μια και αρκετά χρόνια τώρα, καλεί ανθρώπους των γραμμάτων, των επιστημών και της μουσικής σε μια συζήτηση , με την ίδια και το κοινό. Είχε την σκέψη όλο αυτό, να συνδιαστεί με μουσική και τραγούδια που θα μπορούσαν να ακολουθούν μιας συζήτησης και απ ότι φαίνεται είχε απόλυτο δίκαιο. Το κοινό μας έφευγε με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας κάθε φορά.

Υπήρχε κάθε τετάρτη ένας καλεσμένος , ο οποίος συνομιλούσε με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη και επίσης, είχε και το κοινό την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο είχαμε την συμμετοχή του κοινού, κάτι που έχει ανάγκη πιστεύω ο κάθε άνθρωπος ,γιατί καί απορίες έχει και βρίσκει εκείνη την ώρα μέσα από την συζήτηση θέματα τα οποία τον απασχολούν και μπορεί να είναι ανομολόγητα πολλές φορές . Έτσι βρίσκει μέσα από τον λόγο των συγγραφέων και των ποιητών ,προσωπικές του σκέψεις και προβληματισμούς. Αυτό ξέρετε ανοίγει μονοπάτια επικοινωνίας ,όταν συνειδητοποιείς ότι κάποιος μπορεί να σε καταλαβαίνει και να αφουγκράζεται τους κραδασμούς της κοινωνίας μας ,αισθάνεσαι οτι έχεις συνοδοιπόρους. Ο κόσμος που έρχεται ακούει προσεκτικά και συμμετέχει θερμά κι αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη αυτής της οδού τελικά.

-Πως κύλησε αυτό το “ταξίδι”;

Το ταξίδι της παράστασης μας με τίτλο ΄΄ΛΑΜΠΑ ΘΥΕΛΛΗΣ ΄΄, έχει στο ιστορικό του πολλούς και ωραίους σταθμούς , με σημαντικούς καλεσμένους που φιλοξενήθηκαν όπως η Κατερίνα Αγγελάκη Ρούκ , ο Θάνος Μικρούτσικος , η Μάρω Δούκα ,ο Βασίλης Παπαβασιλείου ,ο Γιώργος Βέης , η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ο Νίκος Σιδέρης , η Μυρσίνη Ζορμπά και συνεχίστηκε με δύο δημοσιογράφους τον Γιώργο Πετρόπουλο και τον Νικόλα Ζηργάνο , όπου μέσα από την έρευνα τους αποκάλυψαν , το αποτύπωμα της ποίησης στην”Ασφάλεια ” και τους ‘’φακέλους’’ των ποιητών Μανώλη Αναγνωστάκη, Άρη Αλεξάνδρου, Κώστα Βάρναλη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Τάσου Λειβαδίτη και Γιάννη Ρίτσου .

Επίσης οι συνταξιδιώτες ήταν σημαντικοί , όπως ο Θοδωρής Βουτσικάκης με τον οποίο τραγουδούμε μαζί αυτό το υπέροχο ρεπερτόριο, που μας διάλεξε η Λίνα Νικολακοπούλου και είναι μεγάλη η χαρά που αισθάνθηκα όταν συνήχησαν οι φωνές μας μέσα από αυτά τα τραγούδια.

Ένα σημείο συνάντησης γύρω από πρόσωπα, λόγια και τραγούδια που μάς δίνουν χαρά και δύναμη. Πόσο ανάγκη πιστεύετε ότι το έχουμε αυτή την εποχή;

Πολύ μεγάλη πιστεύω , το καταλαβαίνεις αμέσως όταν τραγουδάς ένα τραγούδι και οι άνθρωποι σε ακούν και χωρίς να το καταλάβουν καλά-καλά ενώνονται με τις φωνές τους , μπροστά στα δικά σου αυτιά , του ερμηνευτή .Αυτό είναι χαρά για όλους μας. Το τραγούδι είναι παρηγοριά μεγάλη και ενώνει , στη χαρά του , στη θλίψη του , στην διαμαρτυρία του , στο θρήνο , στον καημό του . Όταν το περιεχόμενο του λόγου μαζί με τη μουσική του τραγουδιού καταφέρει να είναι για χρόνια στα χείλη των ανθρώπων , τότε έχει γίνει αντίδωρον για τους ανθρώπους που το σύστησαν και τότε είναι σίγουρα μεγάλη χαρά , για τον δημιουργό του , αλλά και τον ερμηνευτή.

-Πως θα περιγράφατε τη συνεργασία σας με τη Λίνα Νικολακοπούλου;

Είναι πολλά για μένα η συνεχής συνεργασία μου τα τελευταία έξι χρόνια περίπου με τη Λίνα Νικολακοπούλου, γιατί εμπεριέχει εκτίμηση, σεβασμό, αγάπη για το τραγούδι ,ευγένεια. Η Νικολακοπούλου κρατάει πάντα ψηλά τον πήχη των δικών της αναζητήσεων και το ίδιο απαιτεί κι από τους συνεργάτες της κι αυτό είναι κέρδος για μια ερμηνεύτρια όπως εγώ , γιατί δεν με αφήνει να επαναπαύομαι στις ευκολίες μου , με αφυπνίζει. Το ίδιο ωστόσο κάνει όλα αυτά τα χρόνια και η συνθέτης Δάφνη Αλεξανδρή , που μαζί με τη Λίνα Νικολακοπούλου μου έχουν χαρίσει τα 18 τραγούδια του προσωπικού μου άλμπουμ ΄΄ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ΄΄ που κυκλοφόρησε το 2013.

Από το 2013 που παρουσιάσαμε τις ‘’ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ’’ στην ΄΄Χελώνα’’ στο Γκάζι ,όπου είχαμε συμπράξει με την ομάδα Σπείρα-Σπείρα και την ηθοποιό Άννα Ψαρρά , η Λίνα μου άνοιξε ένα καινούργιο μονοπάτι επικοινωνίας με το κοινό , και με επανασύστησε πιστεύω ως ερμηνεύτρια , μετά την προηγούμενη πολυετή συνεργασία μου με τον συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη και την έως τότε πορεία μου.

Η παράσταση μας με τίτλο ‘’ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ’’ τότε , εκτός από τα τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών που διάλεξε η Λίνα για μένα , περιελάμβανε πολλά από τα περιεχόμενα του ομότιτλου δίσκου μας και ταυτόχρονα προβάλονταν σε οθόνη , εικόνες της Αθήνας συνδιασμένες θεματικά με τα τραγούδια .Το οπτικό υλικό ήταν έργο του σκηνοθέτη Κώστα Αυγέρη.

Μετά από αυτή την πρώτη μας παράσταση , ακολούθησε το 2013-14 μία συνεργασία σε μουσικές σκηνές της Αθήνας , ‘’Passport Πειραιά ‘’, ‘’ Σταυρός του Νότου ‘’, κ.α. με τους Σταύρο Σιόλα , Σοφία Παπάζογλου, Απόστολο Ρίζο και Ερωφίλη , πάλι σε επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου , με τίτλο ’ Τις νύχτες μπαίνεις στα όνειρα μου΄΄, η οποία ταξίδεψε και στην περιφέρεια. Στη συνέχεια το 2015 τραγουδήσαμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη σε μουσική και ενορχήστρωση Δάφνης Αλεξανδρή , μαζί με τους ερμηνευτές Μελίνα Τανάγρη , Θοδωρή Βουτσικάκη και Δημήτρη Νικολούδη .

Στην παράσταση που είχε τον τίτλο ‘’ΠΝΟΕΣ ΤΟΥ ΜΑΗ ‘’ προβάλλονταν επίσης εικόνες και ποιήματα του ποιητή και την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε η Λίνα Νικολακοπούλου.

Αυτή την ανακεφαλαίωση την κάνω για να ορίσω στην συνεργασία μου με τη Λίνα ,τις παραστάσεις σταθμούς για τη καλλιτεχνική μου πορεία μέσα σ’ αυτά τα χρόνια και πώς με οδήγησε σε ένα άλλο ερμηνευτικό τοπίο.

Θα αναφέρω λοιπόν και την συμμετοχή μου στην παράσταση ‘’AVANTI DARIO ‘’,με θέμα τη ζωή και το έργο , του σημαντικού Ιταλού σκηνοθέτη και συγγραφέα Ντάριο Φό , που ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015(Ηρώδειο),σε επιλογές έργων και μουσικό σενάριο Λίνας Νικολακοπούλου – Σταμάτη Κραουνάκη και εκεί τραγούδησα το ‘’amara me ‘’ ένα ποίημα της Νάπολης του 17ου αιώνα,αγνώστου ποιητή , που μελοποίησε ο Νίνο Ρότα το 1973 για τις ανάγκες του φίλμ ‘’Ταινία του έρωτα και της αναρχίας ‘’ , ένας θρήνος που πρότεινε η Λίνα να τραγουδήσω με συνοδεία κιθάρας(Παντελής Ντζιάλας).

Τέλος πριν να φτάσουμε στο σήμερα και την ‘’Λάμπα Θυέλλης’’ ,προηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 μία ακόμα σημαντική για μένα παράσταση στο ‘’GAZARTE’’ , με θέμα τα ποιήματα οκτώ Ρώσων ποιητών μελοποιημένα και ενορχηστρωμένα από την συνθέτη Δάφνη Αλεξανδρή την οποία θεωρώ σπουδαία μελωδό. Είχαμε επίσης προβολές εικόνων και ποιημάτων και ερμηνευτές εκτός από εμένα τους , Κώστα Θωμαίδη και Θοδωρή Βουτσικάκη .

Ο τίτλος της παράστασης ‘’ 8 Ρώσσοι ποιητές τραγουδούν ελληνικά ‘’ , καλλιτεχνική διεύθυνση Λίνας Νικολακοπούλου .

-Ποιοι στίχοι σας εκφράζουν περισσότερο αυτή την περίοδο;

ίσως σήμερα, ίσως αύριο

ίσως κάποιαν άλλη μέρα

για λογαριασμό μας κάποτε , κάποιος να φωνάξει αέρα

–άλμπουμ ‘’ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ ’’—Λ. Νικολακοπούλου –ΠΑΝΔΡΟΣΟΥ

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Τα σχέδια είναι τα καινούργια μας τραγούδια σε μουσικές Δάφνης Αλεξανδρή και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου , να μπούν στα σπίτια των ανθρώπων .ΕΊναι ένα καινούργιο δώρο για μένα, μια και τα αγάπησα από την πρώτη ακρόαση στο στούντιο και χαίρομαι που οι δύο άνθρωποι που με πίστεψαν και μου χάρισαν τις ‘’ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ’’ με στηρίζουν πάλι και με πιστεύουν ακόμα . Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό .Αισθάνομαι πως τα καινούργια μας τραγούδια , θα ζεστάνουν τις καρδιές των ακροατών και μάλλον θα τα ακούσετε πολύ σύντομα , μια και τώρα μπαίνουμε στο στούντιο.

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…