"Φωτογραφικός" διαγωνισμός 40.000 ευρώ στον Δήμο Περιστερίου;

Το γύρο των social media έχει κάνει έγγραφο της Διαύγειας με διαγωνισμό από τον Δήμο Περιστερίου ύψους 40.000 ευρώ στο οποίο «ξεχάστηκε» μια οδηγία, πιθανώς προς τον αρμόδιο υπάλληλο πληροφοριών για το εν λόγω έργο, την οποία «δείχνουν» ως «εντολή» για φωτογραφικό διαγωνισμό. «Δεν τίθεται θέμα φωτογραφικού διαγωνισμού», απαντούν πηγές του Δήμου Περιστερίου στο koutipandoras.gr.

5a05d6f21dc524d30f8b4596

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Σύμφωνα με το έγγραφο της Πράξης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Περιστερίου που δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια με αριθμό ΑΔΑ: 657ΙΩΞ2-0Κ0, συζητήθηκε και εγκρίθηκε συνοπτικός διαγωνισμός για την προμήθεια αδρανών υλικών (σ.σ φυσικά ή βιομηχανικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα τεχνικά έργα) προϋπολογισμού 39.998,68 ευρώ.

Στο έγγραφο αυτό επισυνάπτεται η διακήρυξη του συνοπιτικού διαγωνισμού την οποία ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή (7 έναντι 1 λευκή ψήφου). Στην εν λόγω διακήρυξη, όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες, στο άρθρο 9 όπου αναφέρονται τα Κριτήρια Επιλογής και ειδικότερα στην παράγραφο 4 του «9.3 Τεχνική Ικανότητα και Επαγγελματική Ικανότητα» υπάρχει η εξής επίμαχη φράση: (Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το).

Πιο κάτω, υπάρχει και εξής σημείωση σε παρένθεση (όχι αναγκαστικά σε ξεχωριστά έτη). Ολόκληρη η παράγραφος έχει ως εξής:

4. Κατάλογος συμβάσεων τριών (3) τουλάχιστον παρόμοιων (Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το) με την παρούσα σύμβαση προμηθειών που εκτελέσθηκαν την τελευταία τριετία (όχι αναγκαστικά σε ξεχωριστά έτη), συνοδευόμενος από βεβαιώσεις ορθής εκτέλεσης και ολοκλήρωσης.


Όλο το “επίμαχο έγγραφο. Δείτε σελ. 8, παρ. «9.3 Τεχνική Ικανότητα και Επαγγελματική Ικανότητα»

Όπως είναι λογικό, η φράση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς το νόημα της εμπεριέχει «εντολή» στον αρμόδιο υπάλληλο να προσαρμόσει τους όρους του διαγωνισμού έτσι ώστε οι «προμηθευτές που θέλουμε» να τους πληρούν.

Την ίδια στιγμή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Περιστερίου στον Τομέα «Διαγωνισμοί Προμηθειών» έχει αναρτηθεί έγγραφο των όρων της διακήρυξης του Διαγωνισμού στο οποίο όμως έχει παραλειφθεί η επίμαχη φράση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, το έγγραφο στο οποίο εμπεριέχεται η φράση – εντολή προς τον «Κώστα» για να «προσαρμόσει» τους όρους και ανέβηκε στο Διαύγεια είναι αυτό που δόθηκε προς μελέτη των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Περιστερίου πριν εγκρίνουν ή απορρίψουν την πρόταση του διαγωνισμού της «Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής/ Τμήμα Διαχείρισης Πρασίνου & Παιδικών χαρών».

Το έγγραφο ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για την “Προμήθεια αδρανών υλικών ”, όπως αναρτήθηκε στο επίσημο site του Δήμου Περιστερίου 

«Κανένας φωτογραφικός διαγωνισμός» – «Θα ακυρωθεί ανεξαρτήτως»

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με την Αντιδήμαρχο Περιστερίου, επικεφαλής της Υπηρεσίας «Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής/ Τμήμα Διαχείρισης Πρασίνου & Παιδικών χαρών», Μαρία Τσιώτα η οποία δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου και την επίμαχη φράση, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί ανεξαρτήτως.

«Δεν γνωρίζω αυτό που μου λέτε, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση περί φωτογραφικού διαγωνισμού. Ανεξαρτήτως πάντως θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός τη στιγμή που έγινε αυτό και θα προκηρυχθεί νέος» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Τσιώτα. Την ίδια στιγμή, πηγές του Δήμου Περιστερίου, σχολιάζοντας την επίμαχη φράση στο επίσημο έγγραφο, τόνισαν πως «αυτή πιθανώς να πρόκειται για οδηγία» από την οποία όμως προκύπτει το ότι «ο Δήμος επιθυμεί αξιόπιστους προμηθευτές και θέτει συγκεκριμένους όρους που θωρακίζονται από ειδικές μελέτες». «Πιθανώς αυτή ανέβηκε από λάθος», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Περιστερίου, κ. Ανδρεά Παχατουρίδη για να σχολιάζει το ρεπορτάζ αλλά κατέστη αδύνατο αφού την ώρα δημοσίευσης αυτού, βρισκόταν σε σύσκεψη.

Αργά το βράδυ από το Δήμο Περιστερίου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Θα πέσουν καμπάνες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να παίξει με την ιστορία ενός υποδειγματικού Δήμου. Στο έγγραφο ορίζεται ότι οι συμμετέχοντες αποδεικνύουν την τεχνική τους επάρκεια, με μια σειρά από όρους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προσκόμιση καταλόγου συμβάσεων τριών τουλάχιστον παρόμοιων με την παρούσα σύμβαση προμηθειών. Το κείμενο διακόπτεται από αναφορά εντός παρενθέσεως που αναφέρει: “Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το”. Μετά την αποκάλυψη του εγγράφου, η προκήρυξη κατέβηκε προσωρινά από τη Διαύγεια προκειμένου να διορθωθεί στο επίμαχο σημείο».