Newsroom

Newsroom

Δημοσιογράφος που έβγαλε την είδηση ενός αιώνα

Είπα ν’ αφήσω σήμερα λίγο τα τρέχοντα και την επικαιρότητα (εδώ θα είναι και αύριο…) και να ευλογήσω τα γένια μας, ημών των δημοσιογράφων. Αν όχι όλων, πάντως των άγνωστου αριθμού –πιστεύω πολλών– δημοσιογράφων, που ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, συχνά και με τίμημα τη ζωή τους, υπηρέτησαν την είδηση και κατέγραψαν την επικαιρότητα με παραδειγματικό τρόπο.

59df3a4b1dc52451728b45b5

Γράφει ο Πέτρος Μανταίος 

Δύσκολη δουλειά ομολογουμένως, αν σκεφτείς ότι το ανώτατο έπαθλο ποιοτικής δημοσιογραφίας, το βραβείο Πούλιτζερ, αθλοθέτησε ο μεγαλοεκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, «πρωθιερέας» της σκανδαλοθηρίας του λεγόμενου «κίτρινου Τύπου».

Με βοήθησε σ’ αυτό το χθεσινό γράφημα (doodle) στο Google, αφιερωμένο σε μία από τις κορυφές της βρετανικής και της παγκόσμιας δημοσιογραφίας, την Κλαρ Χόλινγκουορθ (Clare Hollingworth), που γεννήθηκε σαν χθες, 10 Οκτωβρίου του 1911 και απεβίωσε υπεραιωνόβια, στις 10 του φετινού Ιανουαρίου, 105 χρόνων.

Η Χόλινγκουορθ (πηγή: site «Ναυτεμπορικής»), πολεμική ανταποκρίτρια της βρετανικής «Ντέιλι Τέλεγκραφ» το 1939, ταξιδεύοντας από την Πολωνία στη Γερμανία, στις 28 Αυγούστου (με προξενικό αυτοκίνητο· έπεισε τον Βρετανό πρόξενο!) είδε γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρωμένες στα πολωνικά σύνορα.

Μετέφερε την είδηση στην εφημερίδα της και τρεις ημέρες αργότερα ήταν η πρώτη πολεμική ανταποκρίτρια που μετέδωσε την είδηση της γερμανικής εισβολής. Το ρεπορτάζ της εκείνο χαρακτηρίστηκε η «δημοσιογραφική επιτυχία του αιώνα».

Απόφοιτος σλαβικών και ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών, γνώστης της κροατικής, παραμονές πολέμου, από τη Βαρσοβία, εκδίδοντας βίζες, βοήθησε πολλούς ανθρώπους να σωθούν από διωγμούς χιτλερικών.

Εργάστηκε και σε άλλες εφημερίδες («Ομπζέρβερ», «Γκάρντιαν»).

Τιμήθηκε για το έργο της. Στις ανά τον κόσμο δημοσιογραφικές αποστολές της, ιδίως σε Βόρεια Αφρική και Ανατολική Μεσόγειο, πέρασε και από την Ελλάδα. Φωτεινό παράδειγμα!

πηγή:efsyn.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr