"Δείχνει" την Εισαγγελία Εφετών το ΥΠΕΞ για την επ' αόριστον αναβολή στη δίκη της Siemens – Έγγραφα ντοκουμέντα

Ανυπόστατες και ψευδείς χαρακτηρίζει τις πληροφορίες περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens από τη Μεταφραστική Υπηρεσία το υπουργείο Εξωτερικών, «αδειάζοντας» επί της ουσίας την Εισαγγελία Εφετών σχετικά με τους ισχυρισμούς περί καθυστερήσεων της παραπάνω υπηρεσίας.

56eed6a11dc524aa648b47c1

Είχαν την μετάφραση για τη Siemens μήνες πριν και την έκρυψαν στην Εισαγγελία Εφετών, όπως μπορείτε να δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες των εγγράφων. 



Όπως διαβεβαιώνει, η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών.

Συγκεκριμένα, «οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 02.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13.05.2016» σημειώνει.

Και καταλήγει λέγοντας: «Παρά το γεγονός αυτό, κάποιοι σήμερα διακίνησαν ανυπόστατες πληροφορίες, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες».

Προφανώς, η εξέλιξη αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά που πρέπει να οδηγήσουν και στις ανάλογες ευθύνες. Μέσω της παραπάνω ανακοίνωσης από το ΥΠΕΞ καταρρίπτονται όλοι οι ισχυρισμοί της Εισαγγελίας Εφετών, η οποία μοιάζει χαμένη στη… μετάφραση.

Το παράδοξο είναι πως πριν από έξι μήνες υπήρχε το ίδιο πρόβλημα και αποτέλεσμα της τελευταίας απόφασης που οδηγεί σε επ’ αόριστον αναβολή είναι ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, οι συνολικά 64 κατηγορούμενοι. Το γεγονός αυτό επισήμανε και ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Τζώνης, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της συνέχισης της δίκης.

Έτσι, η ένσταση ακυρότητας των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοεβλετού κατηγορούμενου, Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, έγινε δεκτή. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως από τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος.

Συνεπώς, η κλήτευση των αλλοδαπών κατηγορούμενων χαρακτηρίστηκε ως μη νόμιμη, προκειμένου να επιδοθεί το βούλευμα στους κατηγορούμενους μεταφρασμένο στη μητρική τους γλώσσα, γερμανική ή γαλλική.

Ποιος οδηγεί την υπόθεση στις καλένδες;

Πηγές της Εισαγγελίας Εφετών επέρριπταν ευθύνες στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τη μη μετάφραση του βουλεύματος, αφού όπως διαμηνύθηκε από την Εισαγγελία έγιναν κατ’ επανάληψη υπομνήσεις στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ωστόσο, η πληροφόρηση του koutipandoras.gr επιβεβαιώθηκε. Ειδικότερα, είχε υπογραμμιστεί νωρίτερα πως πληροφορίες έκαναν λόγο για σαφή ευθύνη της ίδιας της Εισαγγελίας Εφετών, η οποία δεν φρόντισε να παραδοθεί το παραπεμπτικό βούλευμα στους αλλοδαπούς κατηγορούμενους.

Το κύριο ερώτημα είναι γιατί το μεταφρασμένο βούλευμα δεν έφτασε στους αλλοδαπούς κατηγορούμενους, αφού αυτό έχει μεταφραστεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ;

Είναι επιτακτική ανάγκη η απόδοση ευθυνών σε όσους επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης, κομβικής σημασίας ζήτημα είναι να μάθει η κοινή γνώμη ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την απόπειρα «συρταρίσματος» ενός τόσο πολύκροτου σκανδάλου και αν όντως προέρχονται από τους κόλπους της Δικαιοσύνης, τότε το μόνο που κάνουν είναι να καταδυναστεύουν το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό που συνάγεται είναι πως κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν την υπόθεση στις καλένδες, αφού είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

«Ηθική δέσμευση της κυβέρνησης η απόδοση ευθυνών»

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Μαξίμου για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης, τονίζοντας ότι κάποιοι στοχεύουν στην παραγραφή της υπόθεση. «Οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν για αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας πως αυτό αποτελεί ηθική δέσμευση της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση βλέπουν μια «παράλειψη» μέσα σε τόσες άλλες, που στοχεύουν εν τέλει να οδηγήσουν την υπόθεση των μαύρων ταμείων σε παραγραφή. Πρόκειται για «ενέργειες που προσβάλλουν βάναυσα το κοινό αίσθημα, αφού η υπόθεση αυτή επέφερε τεράστια ζημιά στο ελληνικό δημόσιο και γέμισε με χρήματα τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και με «δώρα» προβεβλημένα ηγετικά τους στελέχη», σχολίαζαν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

Θα πρέπει ωστόσο να θυμηθεί κανείς -πρόσθετε η ίδια πηγή- ότι από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, «οι συνεχείς «παραλείψεις» έχουν επιτρέψει την διαφυγή βασικών κατηγορούμενων και μαρτύρων στο εξωτερικό και καθυστερούν συνεχώς την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες γι αυτό, τόσο σε πολιτικά πρόσωπα του παλαιού πολιτικού κατεστημένου, όσο και σε ανώτατους λειτουργούς της δικαιοσύνης», σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού με σαφείς αιχμές και προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας προφανώς.

Στο «δια ταύτα», «οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν για αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Για την κυβέρνηση αυτό είναι ηθική δέσμευση, απέναντι σε έναν λαό, που τόσα χρόνια υποφέρει και πληρώνει τα σπασμένα της διαπλοκής», καταλήγει η ίδια πηγή.

«Φταίει η κυβέρνηση»

Μπορεί το σκάνδαλο της Siemens και η απόδοση ευθυνών να εκκρεμούν εδώ και μία δεκαετία, αλλά για τη ΝΔ φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της λεωφόρου Συγγρού έλεγαν ότι «εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη».

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

Από τη ΝΔ τόνιζαν επίσης την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα την πολιτική ζωή της χώρας.

Η απάντηση από το Μαξίμου ήρθε άμεσα, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν: «Θα συνιστούσαμε στη Νέα Δημοκρατία να είναι πιο μετρημένη στις διαρροές της σχετικά με τις υπoθέσεις της Siemens. Tα συνεχόμενα «λάθη» που επέτρεψαν σε κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα «δωράκια», όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της Προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν συνάδουν με την σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας».

Και καταλήγουν λέγοντας με νόημα: «Ας μην ανησυχούν πάντως. Όλα θα έρθουν στο φως».