Newsroom

Newsroom

"Chef": Μία "νόστιμη" κωμωδία

"Chef"

chef 0

To “Chef” του Τζον Φαβρό είναι μία από τις “νοστιμούτσικες” καλοκαιρινές κωμωδίες που μπορούμε να δούμε αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες, με εικόνες φαγητού υψηλών προδιαγραφών να γεμίζουν για τα καλά την κινηματογραφική οθόνη, μερικές δόσεις καλού χιούμορ και μία ανάλαφρη και ταξιδιάρικη φιλοσοφία ζωής που εξυψώνει την αξία των αντισυμβατικών επιλογών.

Οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ταινία είναι δύο. Ο πρώτος συνδέεται με τα οικογενειακά και επαγγελματικά αδιέξοδα του πρωταγωνιστή Καρλ Κάσπερ (Τζον Φαβρό). Χωρισμένος από τη γυναίκα του και απομακρυσμένος από το γιο του, προσπαθεί να χαράξει επαγγελματική πορεία ως chef σε ένα καλό εστιατόριο έχοντας να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του αφεντικού του και μια άδικη δημοσιογραφική κριτική. Οι γοητευτικές παρουσίες της Σοφίας Βεργκάρα και της Σκάρλετ Γιόχανσον συμπληρώνουν το ενδιαφέρον καστ. Το επίπεδο αυτό κινείται στο πλαίσιο μιας προβλέψιμης και επίπεδης τροπής που κορυφώνεται και επιλύεεται σαν χολιγουντιανή γλυκανάλατη κωμωδία.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μάλλον ένα δεύτερο επίπεδο της ταινίας, το οποίο καταπιάνεται με τα αδιέξοδα των επιλογών στον σύγχρονο κόσμο, τη σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία και την ελευθερία της έκφρασης, όταν αυτή περιορίζεται από ένα αυστηρό επαγγελματικό περιβάλλον που ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κέρδη παρά για την ανθρώπινη έμπνευση και περιέργεια. Η πορεία προς μία αντισυμβατική επιλογή ζωής (ο πρωταγωνιστής ανοίγει καντίνα μετά τον επειδοσιακό τσακωμό του με το αφεντικό του και έναν μεγαλοδημοσιογράφο κριτικό). Μία δύσκολη προσπάθεια που πετυχαίνει από το πάθος και την ανάγκη της απελευθέρωσης από τα στενά πλαίσια και τους άχαρους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Ακόμα ένα σημείο με ενδιαφέρον είναι ο ρόλος του θεάματος και της δημοσιότητας (με την καλή και την κακή έννοια), όταν στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης και της απόλυτης ορατότητας προκύπτουν ζητήματα αξιοπρέπειας, αδικίας και προσωπικού διασυρμού. 

Κατά τα άλλα, στην οθόνη βλέπουμε διαρκώς λιχουδιές που “γαργαλάνε” τον ουρανίσκο μας, στα αυτιά μας ηχούν ανέμελες μελωδίες και μία ανάλαφρη κωμωδία με ανάσες δροσιάς και αισιοδοξίας, έρχεται να για να μας προσφέρει ένα αρκετά διασκεδαστικό βράδυ. 

Το καστ της ταινίας πλαισιώνουν και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, o Ντάστιν Χόφμαν, ο Όλιβερ Πλατ (“Χ-ΜΕΝ: First Class”), ο Τζον Λεγκουιζάμο (“Η Εποχή των Παγετώνων’’), και ο Μπόμπι Καναβάλε (“Θλιμένη Γιασμίν”, “Boardwalk Empire”).

chef

O Φαβρό, που ξεκίνησε την καριέρα του με το “Swingers” αλλά συνέχισε σαν Executive Producer του “Iron Man 3” και του “Avengers”, επιστρέφει στις ρίζες του με μια indie παραγωγή.

Δείτε το τρέιλερ: 

 

 

 

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό

Πρωταγωνιστούν: Τζον Φαβρό, Σοφία Βεργκάρα, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζον Λεγκουιζάμο, Ντάστιν Χόφμαν, Όλιβερ Πλατ, Μπόμπι Καναβάλε