Newsroom

Newsroom

Απολύσεις και μη μισθολογικό κόστος στη συνάντηση Βρούτση – Τρόικας – Τι δήλωσε ο υπουργός

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις κυριάρχησαν στη συνάντηση που…

broytshs

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με την Τρόικα.

Η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ και σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του υπουργείου διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

«Ακούνε τις προτάσεις μας» είπε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οπως έγινε γνωστό στη συνάντηση ετέθη το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε με δεδομένη τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2012, η συνολική μείωση της εργοδοτικής εισφοράς θα φθάσει συνολικά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το υπουργείο Εργασίας συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την μείωση της ανεργίας.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί το πώς θα καλυφθεί το κόστος των τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ετησίως που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Πρόταση για μακροχρόνια πρόσληψη ανέργων ή νέων κάτω των 29 ετών

Η ελληνική κυβέρνηση  ζητά να παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου έως το τέλος του 2014 και η εφαρμογή του μέτρου να συνδυαστεί με την αύξηση της απασχόλησης.

Στην περίπτωση αυτή η μείωση των εισφορών θα δίδεται υπό μορφή επιβράβευσης σε επιχειρήσεις που είναι συνεπείς και θα προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους ή νέους κάτω των 29 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η τρόικα αντιμετώπισε θετικά τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία.

Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα των ομαδικών απολύσεων χωρίς επίσης να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, εκτιμώντας ότι επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη ενώ γίνεται αιτία να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας.

Μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ ο υπουργός Εργασίας είχε χαρακτηρίσει το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας «ελληνική πρωτοτυπία, μοναδική στην Ευρώπη» ενώ προανήγγειλε ότι στο νέο νομικό πλαίσιο θα προβλέπεται ευθύνη των επιχειρήσεων για τη στήριξη των εργαζομένων που απομακρύνονται.

«Είμαστε σε καλό δρόμο και ο διάλογος θα συνεχισθεί» κατέληξε ο κ. Βρούτσης και διαβεβαίωσε ότι δεν ετέθη από την πλευρά της τρόικας θέμα για νέα μείωση των συντάξεων.