Αισιόδοξη για συμφωνία και κλείσιμο αξιολόγησης η Morgan Stanley – τρία σενάρια βλέπει η UBS

Αισιόδοξη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, η οποία μάλιστα προτείνει στους επενδυτές την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.

572a01531dc524f4378b47f4

Σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρόκειται να ολοκληρωθεί παρά τη μέχρι τώρα αβεβαιότητα, ενώ πρόκειται να ανοίξει και ο δρόμος για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για άρση των capital controls και για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Στην έκθεση επισημαίνεται πάντως ότι η υπόθεση δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ομαλή, αφού τα προβλήματα χρηματοδότησης και η έλλειψη ρευστότητας είναι πιθανό να δημιουργήσουν πιέσεις στην ελληνική οικονομία, ιδίως στην περίπτωση που δεν ανοίξει η κάνουλα τις επόμενες εβδομάδες.

Τα σενάρια της UBS

Εν τω μεταξύ, σταθερή στην εκτίμησή της για πιθανότητα Grexit της τάξης του 20% με 30% μέσα στον επόμενο χρόνο, παραμένει η ελβετική UBS. Οι Ελβετοί επιρρίπτουν ευθύνες για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι συζητήσεις να καταρρεύσουν δημιουργώντας μια νέα κρίση στην Ευρώπη. Η UBS θεωρεί ως εκ τούτου εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να επιταχύνει τις παρεμβάσεις της στη νομισματική πολιτική για να αντισταθμίσει τις συνέπειες στην οικονομία.

Σύμφωνα με τους Ελβετούς πιθανά για την Ελλάδα είναι ακόμη δύο σενάρια: το πρώτο είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πριν από τις 20 Ιουλίου οπότε λήγει το ομόλογο προς την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να είναι ένας συμβιβασμός για το έκτακτο πακέτο μέτρων. Σ’ αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τη UBS, το ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει ενεργό, εξαιτίας και των δανείων που έχει δώσει και δεν έχουν αποπληρωθεί αλλά το μέγεθος της εμπλοκής του θα εξαρτηθεί από τον συμβιβασμό που θα επιτευχθεί στα προληπτικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτιμάται ότι η χρηματοδότηση του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της χώρας είναι απίθανο να υπερβεί το 10% του συνολικού ποσού, κάτι που σημαίνει ότι δεν ζητείται η συμμετοχή του Ταμείου από τους Ευρωπαίους για οικονομικούς λόγους αλλά για την τεχνογνωσία του και για πειθαρχία.

Η UBS εν τω μεταξύ ρίχνει στο τραπέζι ένα ακόμη πιθανό δεδομένο που αφορά έμμεση ή άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, εκτιμάει η τράπεζα οι ΗΠΑ μπορεί να ζητήσουν από το ΔΝΤ να συμβιβαστεί με την Ελλάδα ή να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις για μετά την 23η Ιουνίου, ώστε να μην επηρεαστεί από τυχών αρνητικές εξελίξεις το δημοψήφισμα για το Brexit.

Σύμφωνα με τους Ελβετούς αν το δημοψήφισμα έχει ως αποτέλεσμα η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την ίδια «καλή θέληση» για να βρεθεί συμφωνία. Ωστόσο, δεδομένου ότι θα υπάρχει μόνο ένας μήνας διαθέσιμος μέχρι τη λήξη του ομολόγου, το ρίσκο αυξάνει. Αυτό ίσως οδηγήσει στο σπάσιμο της αξιολόγησης στα δύο, προκειμένου να γίνουν οι πληρωμές. Αν η Μεγάλη Βρετανία βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η UBS εκτιμά ότι Γαλλία και Γερμανία θα ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν γρηγορότερα σε ενοποίηση. Με τα ομόλογα να λήγουν στις 20 Ιουλίου, η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τοξικό τεστ αυτών των νέων φιλοδοξιών αυξάνοντας την πιθανότητα για έγκαιρη συμφωνία.

Το δεύτερο σενάριο, στο οποίο δίνονται πιθανότητες 15% – 25% αφορά πιθανές πολιτικές εξελίξεις εντός Ελλάδας. Η UBS πιστεύει πως είναι πιθανό η Αθήνα να αναζητήσει πολιτική λύση σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν σε νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν εκλογές. Σύμφωνα με τη UBS συγκεκριμένα, δεδομένου ότι η νομοθέτηση των επιπλέον μέτρων θεωρείται αντισυνταγματική, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό θα απαιτήσει εντολή από το υφιστάμενο κοινοβούλιο και εκλογές, ώστε το νέο να προχωρήσει την αλλαγή του Συντάγματος.

Εναλλακτικά ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να ζητήσει δημοψήφισμα για να πείσει τα διστακτικά μέλη του κόμματός του να στηρίξουν τα νέα μέτρα, αυτό ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, όπως συνέβη μετά το περυσινό δημοψήφισμα.

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

6199823 1 1

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν…