Newsroom

Newsroom

Νέο τεστ προγεννητικής διάγνωσης του συνδρόμου Down

Το νέο τεστ Veracity του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), που είναι μια μη επεμβατική προγεννητική διάγνωση για το…

1 1635

Το νέο τεστ Veracity του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), που είναι μια μη επεμβατική προγεννητική διάγνωση για το σύνδρομο Down διατίθεται, από σήμερα στην παγκόσμια αγορά. Το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου τεστ είναι ότι δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου ή την υγεία της μητέρας και γίνεται απλώς με τη λήψη αίματος από το χέρι. Το τεστ ανακάλυψε, το 2011, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Φίλιππου Πατσαλή, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του ΙΝΓΚ και τώρα είναι ο υπουργός Υγείας της Κύπρου. «Το δικό μας καινοτόμο μη επεμβατικό τεστ, ανοίγει τεράστιους ορίζοντες για τη χώρα μας. Με σκληρή δουλειά και πίστη στις δυνατότητες μας μπορούμε να πάμε μπροστά» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός. Το Ινστιτούτο δημιούργησε τη θυγατρική εταιρεία βιοτεχνολογίας NIPD Genetics για να εκμεταλλευτεί εμπορικά τα ευρήματα της έρευνας με την παροχή μη επεμβατικού τεστ για το σύνδρομο Down και άλλων συνδρόμων στην παγκόσμια αγορά.

Το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ είναι για τα γενετικά σύνδρομα τρισωμία 21, τρισωμία 18, τρισωμία 13, μονοσωμία Χ και εμβρυικού φύλου. Το τεστ μπορεί να παρασχεθεί σε κάθε έγκυο γυναίκα, που θέλει να γνωρίζει με ασφάλεια, πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη της, ότι το παιδί που κυοφορεί δεν θα πάσχει από τις τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), τρισωμία 18 (σύνδρομο Eduard), τρισωμία 13 (σύνδρομο Patau), μονοσωμία Χ (σύνδρομο Turner), αλλά και να γνωρίζει το φύλο του εμβρύου.