Newsroom

Newsroom

Καταδικάστηκαν Ελλάδα και Ιταλία για παράνομες απελάσεις μεταναστών

Η πολιτική παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών και προσφύγων, αποτελεί κοινό μυστικό, επιβεβαιώνεται όμως από μια νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων…

prosfygas

Η πολιτική παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών και προσφύγων, αποτελεί κοινό μυστικό, επιβεβαιώνεται όμως από μια νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η οποία καταδίκασε την Ελλάδα και την Ιταλία, για μια υπόθεση συλλογικής απέλασης μεταναστών και αιτούντων άσυλο την περίοδο 2008- 2009.

Πρόκειται για την υπόθεση Σχαρίφι και άλλων κατά Ελλάδας και Ιταλίας. Οι συνολικά 35 προσφεύγοντες στον ΕΔΑΔ είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους (Αφγανιστάν, Σουδάν και Ερυθραία) και εισήλθαν μη νόμιμα στην Ελλάδα καταφέρνοντας αργότερα να περάσουν στην Ιταλία όπου συνελήφθηκαν. Οι 35 μετανάστες επεστράφησαν στην Ελλάδα, απ’ όπου εκδόθηκε διαταγή απέλασης για δέκα από αυτούς, παρά την ενδιάμεση απόφαση του ΕΔΑΔ για αναστολή της απέλασης.

Το Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 13 της Σύμβασης (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 3, που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, εξαιτίας της απαγόρευσης πρόσβασης που τους επιβλήθηκε, στη διαδικασία ασύλου. Παράλληλα έκρινε ένοχη την Ιταλία για παραβίαση του άρθρου 4 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η συλλογική απέλαση αλλοδαπών κι επίσης γιατί επέτρεψε στους μετανάστες να υποβάλλουν αίτηση ασύλου, παρά τους επέστρεψε πίσω στην Ελλάδα, κάνοντας χρήση των διατάξεων της συνθήκης «Δουβλίνο 2».

Στην απόφαση του, το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι οι διατάξεις της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ», με βάση τις οποίες προβλέπεται οι αιτήσεις ασύλου να υποβάλλονται στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα εισόδου, θα πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο συμβατό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…