ΜΑ

ΜAΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Απελευθερώστε τους συνταξιούχους, ανακεφαλαιοποιείστε τα Ταμεία

Η νέα επιδρομή της κυβέρνησης για λογαριασμό των δανειστών κατά των συνταξιούχων θα είναι ολέθρια. Από την Πρωτοχρονιά του 2015,…

ika 6 0

Η νέα επιδρομή της κυβέρνησης για λογαριασμό των δανειστών κατά των συνταξιούχων θα είναι ολέθρια. Από την Πρωτοχρονιά του 2015, το κράτος αποσύρεται μονομερώς από την τριμερή στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και περιορίζεται στην εγγύηση μόνο μιας βασικής σύνταξης 360 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για μείζονα συνταγματική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική εκτροπή.

Στην ουσία, μετά την χρόνια καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων (θυμηθείτε τα δομημένα) με απόγειο το PSI, το κράτος έρχεται πάλι να βγάλει και θεσμικά την ουρά του απ΄ έξω και να προχωρήσει σε νέο κούρεμα, ρίχνοντας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στην ανέχεια. Οι συνέπειες αυτών των αλλαγών, δεδομένου ότι τα ταμεία είναι στο «κόκκινο» με ευθύνη του κράτους και του πολιτικού προσωπικού που το υπηρετεί τα τελευταία 35 χρόνια, θα είναι καταλυτικές. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει το όλο ζήτημα του ασφαλιστικού μετά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήδη οι συνταξιούχοι, δεδομένων των κουρεμάτων με την ψιλή και της ανελέητης και άδικης φορολογίας, είναι σε αδιέξοδο και αισθάνονται παγιδευμένοι, αν όχι καταδικασμένοι. Σημειώνεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι ωθήθηκαν στην σύνταξη εξ αιτίας της ανεργίας και των συνθηκών που δημιουργήθηκαν, για να περισώσουν το εφάπαξ και ότι άλλο μπορούσαν από τους κόπους μιας ζωής, ενώ είναι ακόμη σε παραγωγική ηλικία και διαθέτουν κρίσιμη επαγγελματική εμπειρία. Το σύστημα τους έχει καθηλώσει στις ουρές των εφοριών, όπου συσσωρεύουν οργή. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα:

  • Να απελευθερωθούν οι συνταξιούχοι από το καθεστώς ουσιαστικής απαγόρευσης της εργασίας. Να μην είναι μεν υπάλληλοι με δικαιώματα, αλλά να μπορούν είτε με Απόδειξη Δαπάνης, είτε με μπλοκάκι να βγάζουν λεφτά χωρίς όριο. Η Απόδειξη Δαπάνης πρέπει να πάει στα 15.000 ευρώ από 5.000 που είναι σήμερα, καθώς έχει φόρο 23,6%. Δηλαδή, να μπορεί να μένει ένα χιλιάρικο καθαρό το μήνα σε ετήσια βάση. Το μπλοκάκι πρέπει επίσης να απελευθερωθεί από το τέλος επιτηδεύματος, που πρέπει να περιοριστεί σε 10 ευρώ το μήνα, δηλαδή 120 ευρώ το χρόνο. Επίσης, το μπλοκάκι πρέπει να απελευθερωθεί από το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ και να πληρώνει ο συνταξιούχος που έχει μπλοκάκι 80-100 ευρώ το πολύ το μήνα στο δικό του ταμείο και όχι στον ΟΑΕΕ. Έτσι, και θα συμπληρώσουν χρήματα για να πληρώνουν τράπεζες και φόρους, και δεν θα συσσωρεύουν οργή όλη μέρα. Η επιστροφή των συνταξιούχων σε διάφορες δουλειές, δεν θα κόψει θέσεις εργασίας, αλλά θα τις αυξήσει, γιατί οι περισσότεροι θα δραστηριοποιηθούν σε μικρές ατομικές επιχειρήσεις…
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει άμεσα να ανακεφαλαιοποιηθούν μετά τόκων. Πρώτον, με την απόδοση σε αυτά τουλάχιστον του 51% του κεφαλαίου των τραπεζών που κατέχει το κράτος (ΤΧΣ). Δεύτερον, με το πέρασμα σε αυτά κρίσιμων στοιχείων της δημόσιας περιουσίας (ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, μετοχές αεροδρομίων και με ακίνητη περιουσία), έτσι ώστε να μπορέσουν να εκδώσουν ομόλογα ή να δανειστούν από το εξωτερικό.

Οι δύο αυτές αναγκαιότητες είναι κοινωνικά και οικονομικά αναγκαίες. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να κάνει την πάπια στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Ταμείων και να ετοιμάζει νέο κούρεμα. Ταυτόχρονα με την ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να υπάρξουν νέοι σοβαροί θεσμοί για την διαχείριση και εκμετάλλευση της περιουσίας των ταμείων, ούτως ώστε αυτά να καταστούν βασικός πυλώνας του χρηματοοικονομικού συστήματος και της σταθερότητας. Επιπλέον, όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη υποστηρίξει, είναι αναγκαία η Ενιαία Εποπτεία του Χρηματο-οικονομικού Τομέα, πέρα από την Τράπεζα της Ελλάδος που είναι μια ιδιωτική τράπεζα που λογοδοτεί στην Φρανκφούρτη. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

6199823 1 1

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν…

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Joel Embiid speaks on eye injury being diagnosed as Bells Palsy 0 4 screenshot

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Το τι περνάει τον τελευταίον καιρό αποκάλυψε ο μπασκετμπολίστας Τζοέλ Εμπίντ

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

PATRA GRAFEIO pritanis

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι παραμένει αποκλεισμένος και…

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…