Άρθρο του Ιάκωβου Θεοδοσίου
Ιατρός – Διαιτολόγος
Η δυσκοιλιότητα είναι η πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού μας συστήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αλλαγή της συνήθους λειτουργίας του εντέρου του ανθρώπου. Ο κάθε ένας μας σίγουρα έχει βιώσει το φούσκωμα και την ταλαιπωρία της δυσκοιλιότητας .
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι:
• κοιλιακά άλγη
• στομαχική πίεση
• αίσθημα φουσκώματος
• ναυτία
• κράμπες
• κολικοί
Συνήθως ο πάσχοντας από δυσκοιλιότητα αποκτά στην καθημερινή του δραστηριότητα:
• κακή διάθεση
• κούραση
• άγχος
Η δίαιτα – διατροφή κατά της δυσκοιλιότητας θα πρέπει να είναι πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες.
- Οι φυτικές ίνες είναι ποικιλία φυτικών ουσιών και αποτελούν μέρος της τροφής μας που περνά μέσα από το λεπτό έντερο χωρίς να πέπτεται.
- Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο και τον χρόνο της διέλευσης των τροφών στο έντερο.
- Κατακρατούν μεγάλη ποσότητα νερού με συνέπεια να μαλακώνουν την υφή των κοπράνων, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης προκαλούν αίσθημα κορεσμού.
Τροφές που πρέπει να καταναλώνονται:
- Όλα τα είδη λαχανικών.
- Τουλάχιστον τρία φρούτα την ημέρα αποφεύγουμε τις μπανάνες και εντάσουμε τα ακτινίδια και τα αχλάδια στο καθημερινό μας μενού.
- Χυμοί φρούτων (φυσικό χυμό χωρίς προσθήκη ζάχαρης).
- Αποξηραμένα φρούτα (αποφεύγουμε εάν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους).
- Ρύζι αναποφλοίωτο και όσπρια.
- Δημητριακά.
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Σούπες λαχανικών.
- Κρέας, κοτόπουλο και ψάρι σε κανονικές ποσότητες.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται:
• Άσπροψωμί
• Αποφλοιωμένο ρύζι , πατάτα, καρότα
• Ζυμαρικά
Επίσης συνιστάται :
• Καθημερινή σωματική άσκηση.
• Τα φρούτα εάν είναι δυνατόν να καταναλώνονται με την φλούδα τους.
• Τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
• Αρκετή κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 1 ½ με 2 λίτρα ημερησίως).
• Καθημερινή κατανάλωση ωμών ή βρασμένων λαχανικών.
Ιάκωβος Θεοδοσίου
Ιατρός – Διαιτολόγος
www.proteindiet.gr
www.tubediet.gr