Newsroom

Newsroom

Φωτογραφική διάταξη Μιχελάκη-Βενιζέλου για τα μάτια της "Ελιάς"

θέμα νομιμότητας της «Ελιάς»

venizelos mixelakis

Πριν από δέκα ημέρες, την 1η Απριλίου, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, έθεσε με ερώτησή της (η οποία δεν έχει απαντηθεί) στη Βουλή, θέμα νομιμότητας της «Ελιάς». Απευθυνόμενη στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, η κα Χρυσοβελώνη ρωτούσε αν τα τέσσερα κόμματα που αποτελούν τη βάση της «Ελιάς», δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», η «Δυναμική Ελλάδα», και ο συνασπισμός των παρατάξεων «Νέοι Μεταρρυθμιστές – Πολιτεία 2012 – Πρωτοβουλία Β’», λειτουργούν νόμιμα και συγκεκριμένα αν διαθέτουν καταστατικά εγκεκριμένα από τον Άρειο Πάγο και αν τους έχει δοθεί ΑΦΜ από τη φορολογική διοίκηση.

Εκείνο που επί της ουσίας, δημιουργούσε ερωτηματικά, ήταν η δραστηριότητα των παρατάξεων Νέοι Μεταρρυθμιστές – Πολιτεία 2012 – Πρωτοβουλία Β’, οι οποίες εμφανίστηκαν στο προσκήνιο το 2012, συμμετείχαν στις διεργασίες για την περιβόητη «Πρωτοβουλία των 58» και στη συνέχεια σχημάτισαν μαζί με τους υπόλοιπους τρεις την «Ελιά». Σύμφωνα με την κα Χρυσοβελώνη ο απώτερος σκοπός της δημιουργίας αυτού του κόμματος, δεν είναι άλλος από την αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με νέο ΑΦΜ, αυτό της «Ελιάς», θα μπορέσει να διαγράψει το κακό παρελθόν του και μαζί με αυτό τα υπέρογκα χρέη του.

Αλλαγή νόμου με φωτογραφική διάταξη για την «Ελιά»

Το νέο νομοσχέδιο για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί, σύμφωνα με την κα Χρυσοβελώνη πολιτική οφθαλμαπάτη, καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων ότι δικαίωμα υποβολής πρότασης ψηφοδελτίου έχουν και συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων, στους οποίους όμως  μπορούν να συμμετέχουν και πολιτικές κινήσεις, πράγμα το οποίο απαγορεύεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 3, περί κατάρτισης και ανακήρυξης συνδυασμών του νέου νομοσχεδίου: «δικαίωμα υποβολής πρότασης υποψηφίων έχουν μόνο τα κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων. Στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων μπορούν να συμμετέχουν και πολιτικές κινήσεις που δεν αποτελούν πολιτικό κόμμα».

Η παραπάνω διάταξη εκτός από αντιφατική, είναι εμφανώς φωτογραφική και εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της «Ελιάς», η οποία θα επωφεληθεί του νέου νόμου και θα μπορέσει να συμμετάσχει στις επερχόμενες ευρωεκλογές όχι ως συνασπισμός υπαρκτών κομμάτων, αλλά ως συνονθύλευμα κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, η δραστηριότητα των οποίων είναι παντελώς άγνωστη.

Καταγγελίες για Βενιζέλο – Μιχελάκη

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης επί του νομοσχεδίου, την Τρίτη 8 Απριλίου η βουλευτής των ΑΝΕΛ επανέλαβε ότι σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη της «Ελιάς» αυτή αποτελεί συνασπισμό των πολιτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», «Δυναμική Ελλάδα» και «Νέοι Μεταρρυθμιστές – Πολιτεία 2012 – Πρωτοβουλία Β’», μόνο που πολιτικό κόμμα με αυτό το όνομα δεν υφίσταται. «Αυτό που υπάρχει», κατήγγειλε η κα Χρυσοβελώνη «είναι κάποιες οργανώσεις-σφραγίδες, παραφυάδες που κατασκεύασε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ για να δείξει στην κοινή γνώμη ότι δήθεν αλλάζει».

Σύμφωνα με την κα Χρυσοβελώνη, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, προσπαθεί να αυτοεξυπηρετηθεί βάζοντας από το παράθυρο στις ευρωεκλογές δήθεν κινήσεις που δεν αποτελούν ξεχωριστά κόμματα αλλά ενεργούμενα του ίδιου. Παράλληλα επιβεβαιώνεται, ανέφερε η βουλευτής, «το πόσο δουλικά εφαρμόζει ο Σαμαράς και η ΝΔ τις βουλές Βενιζέλου, πάντα υπέρ των συμφερόντων του ΠΑΣΟΚ».

Μεταξύ των άλλων, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, κατήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε έναν δήθεν συνασπισμό, την «Ελιά», για να καταφέρει να διασωθεί αλλάζοντας ΑΦΜ, ενώ ανέφερε για τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος υπογράφει το σχέδιο νόμου, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους Γιάννη Στουρνάρα και Χαράλαμπο Αθανασίου, ότι «πετάει τη δική του σανίδα σωτηρίας, με ‘εντολή Σαμαρά’».

Παραδοχή Λοβέρδου

Τις καταγγελίες της κας Χρυσοβελώνη, αλλά κυρίως το γεγονός της φωτογραφικής διάταξης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος στην ίδια συζήτηση, προσπαθώντας να απαντήσει στις αναφορές της βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, παραδέχθηκε μεταξύ άλλων ότι οι συνιστώσες της «Ελιάς», στην οποία μετέχει και ο ίδιος, θα καταθέσουν τη δήλωση του συγκεκριμένου εκλογικού συνασπισμού, μόλις ψηφιστεί ο νέος νόμος που επιτρέπει τη συγκρότηση εκλογικών συνασπισμών και από πολιτικές κινήσεις, ενώ μέχρι σήμερα αυτοί συγκροτούνταν βάσει νόμου, μόνο από πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Λοβέρδος, επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», προσπαθώντας να άρει τις όποιες αμφιβολίες για τη νομιμότητα της «Ελιάς» παραδέχθηκε, πιθανώς άθελά του, ότι ο νέος νόμος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, περιλαμβάνει φωτογραφική διάταξη, μόνο και μόνο για την ίδρυση και λειτουργία του νέου κόμματος.

«Στηρίζω την επιλογή του νομοθέτη, του ασκούντος νομοθετική πρωτοβουλία εν προκειμένω υπουργού των Εσωτερικών, να συγκροτούνται οι εκλογικοί συνασπισμοί, που μέχρι σήμερα συγκροτούντο μόνο από πολιτικά κόμματα και από πολιτικές κινήσεις», ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, παραδεχόμενος στη συνέχεια ότι η δήλωση του συγκεκριμένου εκλογικού συνασπισμού θα κατατεθεί μόλις ψηφιστεί αυτός ο νέος νόμος.

«Το υπογραμμίζω αυτό, κυρίες και κύριοι βουλευτές, διότι θέλω να απαντήσω στη συνάδελφο, κα Χρυσοβελώνη […]. Μας ρώτησε η κυρία συνάδελφος αν στο πλαίσιο της «Ελιάς» έχουμε καταθέσει τη δήλωση του συγκεκριμένου εκλογικού συνασπισμού. Θα το κάνουμε μόλις ψηφιστεί αυτός ο νόμος, ούτως ώστε να μην υπογράψουμε μόνο τα δύο κόμματα που συγκροτούμε αυτόν τον συνασπισμό, αλλά να έχουμε ως συνιστώντα μέρη και τις υπόλοιπες πολιτικές κινήσεις που έχουν συμμετάσχει στην ίδρυση της ‘Ελιάς’».

Το ερώτημα, δεδομένων των παραπάνω στοιχείων, είναι γιατί οι κ.κ. Μιχελάκης και Βενιζέλος, σε αγαστή συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι οποίοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη στην ερώτηση της κας Χρυσοβελώνη αναφορικά με τη νομιμότητα της «Ελιάς», επιλέγουν με τόσο καταφανή τρόπο να εντάξουν στο νέο σχέδιο νόμου αυτή τη φωτογραφική διάταξη, η ύπαρξη της οποίας είναι στην πραγματικότητα περιττή, αφού η «Ελιά», θα μπορούσε να συμμετέχει στις ευρωεκλογές ακόμη και ως συνασπισμός μόνο δύο κομμάτων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα». 

Δείτε την επίμαχη διάταξη του νέου νόμου 


Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

6199823 1 1

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν…