Newsroom

Newsroom

"Σπιράλ" θανάτου για την οικονομία το νέο μνημόνιο

Νέα επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ύψους 14,6 δισ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκε χθες…

Νέα επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ύψους 14,6 δισ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκε χθες από την Ελληνική Βουλή, τα οποία αναμένεται να βυθίσουν την Ελληνική οικονομία σε νέα μεγαλύτερη ύφεση που θα ξεπεράσει το -5%.

Σε πρώτη φάση η Ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει άμεσα μέτρα τα οποία ανέρχονται σε 3,2 δις ευρώ. Τον Ιούνιο όμως με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα ακολουθήσει και νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,4 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα έτη 2013 και 2014, κάτι που σημαίνει 14,6 δισ. ευρώ συνολικά την επόμενη διετία.

Εκτός όμως από το δημοσιονομικά μέτρα, το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει και μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην Ελληνική οικονομία, οι οποίες περιλαμβάνουν σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, νέα φορολογικά βάση σε ακίνητα και εισοδήματα, απελευθέρωση επαγγελμάτων, υπηρεσιών και αγορών.

Αναλυτικότερα το νέο μνημόνιο προβλέπει τα εξής:

• Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 1,076 δισ. ευρώ για το 2012.
• Μείωση της υπερωριακής αμοιβής των γιατρών στα νοσοκομεία κατά 50 εκατ. ευρώ.
• Μείωση των προμηθειών στρατιωτικού προσωπικού κατά 300 εκατ. ευρώ.
• Μείωση της λειτουργικής δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης και της δαπάνης που σχετίζεται με τη διεξαγωγή εκλογών κατά 270 εκατ. ευρώ.
• Περικοπές στις επιδοτήσεις κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών και στις επιχορηγήσεις σε διάφορους τομείς εποπτευόμενους από υπουργεία κατά 190 εκατ. ευρώ.
• Μείωση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατ. ευρώ.
• Οριζόντια μείωση κατά 10% στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου τομέα, που δε συμπεριλαμβάνονται στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ασφαλιστικά ταμεία και απολύσεις στο δημόσιο

Αναμένονται παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σε συνταξιοδοτικά ταμεία που χορηγούν υψηλές συντάξεις ή λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό με σκοπό την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.
Η λειτουργία των επικουρικών ταμείων θα αναθεωρηθεί ριζικά, προβλέπεται μείωση των ονομαστικών επικουρικών συντάξεων ενώ αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της ατομικής σύνταξης.
Την ίδια ώρα ένας μεγάλος γύρω στους 12.000 υπαλλήλους του δημοσίου εκτιμάται ότι θα δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο, ενώ μειώνεται δραστικά ο αριθμός των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.


Λιτότητα και μετά το 2014

Τα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο όμως δε σταματούν εδώ, καθώς δεν αποκλείεται η δημοσιονομική προσαρμογή να επεκταθεί και μετά το 2014. Τα πάντα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των νέων μέτρων, αν και η εμπειρία των προηγούμενων μνημονίων κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι.
Συγκεκριμένα το μνημόνιο αναφέρει ότι «θα διαβουλευτούμε με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης ύφεσης από την αναμενόμενη για να αξιολογήσουμε αν η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να επεκταθεί πέρα από το 2014».