Υστερία για την ιατρική κάνναβη όταν επί χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά φάρμακα με όπιο

Μια πρωτοφανής υστερία συντηρητισμού που στόχο έχει να αποδομήσει με όχι πάντως ιδιαίτερα πειστικό τρόπο την υπουργική απόφαση για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης, έχει καταλάβει τις τελευταίες ημέρες τόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο βέβαια και ορισμένα μέσα ενημέρωσης τα οποία συνηθίζουν να αντιπολιτεύονται κάθε τι προοδευτικό.

5afda3231dc524da6a8b4692

Ας δεχθούμε ότι καθένας μπορεί για τους δικούς του λόγους να συμφωνεί ή να διαφωνεί με ένα νομοσχέδιο ή μια υπουργική απόφαση. Στην προκειμένη περίπτωση όμως πόση βάση έχει αυτή η υστερία που εκπορεύεται από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που όλως τυχαίως είναι φιλικά προσκείμενα στη γνωστή για τον συντηρητισμό της ΝΔ; Στην πραγματικότητα καμία και η απάντηση είναι απλή.

Φτάσαμε στο 2018 για να νομιμοποιήσουμε επιτέλους στην Ελλάδα τη λεγόμενη φαρμακευτική κάνναβη. Το γεγονός μπορεί να παρουσιαστεί ως τρομερό ειδικά αν κανείς αρχίσει να λέει (όπως κάνει για παράδειγμα ο Θέμος Αναστασιάδης) ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη νομιμοποίηση και της χρήσης κάνναβης για λόγους ψυχαγωγίας. Δεν είναι όμως. Και ο λόγος είναι ότι επί χρόνια στη χώρα μας (και αλλού φυσικά) είναι νόμιμα και κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά φάρμακα με βασικό συστατικό τους το όπιο. Την ουσία δηλαδή που χρησιμοποιείται ως βάση ακόμη και για την ηρωίνη.

Διαβάστε σχετικά: Πώς τους Έλληνες νεοφιλελεύθερους, τους πήραν τα ντουμάνια της κάνναβης

Τι είναι λοιπόν τα οπιούχα αναλγητικά; Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου. Χορηγούνται επίσης σε καρκινοπαθείς και σε άλλα άτομα που υποφέρουν από χρόνιους πόνους στο σώμα, ενώ ορισμένα φάρμακα τα οποία χαρακτηρίζονται ως οπιοειδή είναι στους περισσότερους από εμάς γνωστά.

Σύμφωνα με το galinos.gr, ιστότοπο στον οποίο καταχωρούνται τα φάρμακα και οι ουσίες τους ώστε καθένας να μπορεί να βρει χρήσιμα στοιχεία οι δραστικές ουσίες που περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα φάρμακα είναι (κατά περίπτωση), η βουπρενορφίνη, η κωδεΐνη, η δεξτροπροποξυφαίνη, η μορφίνη, η ναλβουφίνη, η ναλοξόνη, η πενταζοκίνη και η πεθιδίνη.

Η κωδεΐνη για παράδειγμα, όπως διαβάζουμε στο galinos.gr είναι ένα οπιοειδές αναλγητικό. Τα φάρμακα λοιπόν που περιλαμβάνουν τη συγκεκριμένη ουσία και τα περισσότερα εκ των οποίων κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι τα: BRUFEN PLUS, LONALGAL, LONARID-N, MEDAMOL, PARACETAMOL+CODEINE, SIVAL-B. 

Είναι πολλά ακόμη βεβαίως τα οπιοειδή φαρμακευτικά προϊόντα. Αντιγράφουμε πάντοτε από το galinos.gr ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία «οπιοειδή αναλγητικά»: ROMIDON, ZIDERON, MONGOL, MORFICONTIΝ, MEXIFEN, NALBUPHINE, NALOXON, SUBOXONE, FORTAL.

Τι είναι αυτό που κάνει λοιπόν ορισμένους να «επαναστατούν» για τη νομιμοποίηση, την καλλιέργεια και την επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης, η χρήση της οποίας βοηθάει κατά τον ίδιο περίπου τρόπο με τα οπιοειδή ασθενείς που υποφέρουν από πόνους; Προφανώς όχι ο φόβος τους για την κάνναβη. Από αλλού εκπορεύεται η υστερία τους, μόνο που δυστυχώς αυτή η υστερία μπορεί να υποβάλλει σε ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία ανθρώπους που έχουν ανάγκη. 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…