Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση

4944461

Κατακραυγή προκάλεσε η προκλητική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας να αποφυλακιστεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος, με τις σφοδρές αντιδράσεις να οδηγούν σε έφεση του βουλεύματος, το οποίο και άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον αρχηγό της νεοναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Σημειώνεται δε ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον εισαγγελέα ο οποίος πρότεινε την παραμονή του νεοναζί Νίκου Μιχαλολιάκου στη φυλακή καθώς είναι αμετανόητος για τα εγκλήματά του.

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση, καθώς δεν έχει επίδειξη μεταμέλεια και ηθική βελτίωση για τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, καθώς σε εκτεταμένη αρθρογραφία μέσω διαδικτύου εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Οι οργισμένες αντιδράσεις για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Με την είδηση της απόφασης, τόσο η οικογένεια του δολοφονημένου από την Χρυσή Αυγή Παύλου Φύσσα, όσο και οι δικηγόροι υποστήριξης κατηγορίας των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της ΧΑ, εξέδωσαν οργισμένες ανακοινώσεις.

Οικογένεια Φύσσα: Μέγιστη προσβολή στα θύματα της Χρυσής Αυγής και την κοινωνία η αποφυλάκιση

«Η αποφυλάκιση με χρήση των ευεργετικών διατάξεων έκτισης ποινής του νεοναζί αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης η οποία «μάτωσε» την ελληνική κοινωνία και δημοκρατία διαπράττοντας συστηματικά κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις, συνιστά μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους καθώς και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» επισήμαναν στην ανακοίνωση οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα.

Υπογράμμισαν παράλληλα ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος «δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από την καταδίκη του έως και σήμερα. Είναι επίσης δεδομένο ότι η εγκληματική δραστηριότητα του νεοναζί εγκληματία ξεκίνησε το μακρινό 1978 και συνεχίστηκε για 35 έτη μέχρι να φτάσουμε στην δολοφονία του Παύλου, η οποία και οδήγησε στην σύλληψή του».

Και επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και τα θύματα της Χ.Α παλεύουν για την δικαίωσή τους, «το εν λόγω βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου προκαλεί και δοκιμάζει τις αντοχές τους. Αναμένουμε από τις ανώτατες εισαγγελικές αρχές της Πολιτείας να πράξουν δεόντως τα δικονομικώς δυνατά και να προσβάλλουν το βούλευμα αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενόψει και της απορριπτικής πρότασης του εισαγγελέα προς το συμβούλιο, η οποία δεν έγινε δεκτή».

Δικηγόροι Αιγύπτιων αλιεργατών: Τεράστια πρόκληση η αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου

Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους, το αντιφασιστικό κίνημα και τη δημοκρατική κοινή γνώμη» χαρακτηρίζουν την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, οι δικηγόροι υποστήριξης κατηγορίας των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της ΧΑ.

Όπως επισήμαναν σε δήλωσή τους οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας «η συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ’ όρον απόλυση οποιουδήποτε κρατουμένου δίνει τη δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει. Συνεπώς η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου δεν ήταν υποχρεωτική, ούτε εξαρτιόταν από οποιοδήποτε νομικό καθεστώς, όπως η σπέκουλα της κυβέρνησης της ΝΔ, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί».

Και τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «απαιτούμε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει άμεσα την άσκηση εισαγγελικής έφεσης από τον Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας κατά του βουλεύματος, ώστε να επανεκτιμηθούν τα παραπάνω περιστατικά και να ανατραπεί αυτή η προκλητική απόφαση».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Σε σχετική ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε τα εξής:

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι προφανές πως η αίτηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου για την πρόωρη αποφυλάκιση του δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή, καθώς ούτε ο πρότερος βίος του, ούτε η έλλειψη μεταμέλειας μέσα στην φυλακή εξασφαλίζουν ότι δεν θα τελέσει παρόμοια εγκλήματα μετά την αποφυλάκιση του.

Καταδικάστηκε ως ο ιδρυτής και καθοδηγητής της εγκληματικής οργάνωσης που μεταξύ άλλων ευθύνεται για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και την απόπειρα ανθρωποκτονίας των μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013.

Θα έπρεπε να συνυπολογιστεί πως ουδέποτε έκανε κάποια δήλωση υπέρ των Δημοκρατικών Αρχών, ενώ αντιθέτως υποστήριζε πάντα πως η δίωξη του ήταν πολιτική, δεν αναγνώριζε καν τις δικαστικές αρχές, αλλά ούτε και το Δημοκρατικό Πολίτευμα στην Ελλάδα.

Περιμένουμε το σχετικό βούλευμα για να δούμε με ποια αιτιολογία οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την προκλητική απόφαση για υφ’ όρον απόλυση του Μιχαλολιάκου και βεβαίως αναμένουμε την άμεση επανεξέταση του βουλεύματος.

Ενημερώνουμε τέλος, για την αποφυγή λαθών αλλά και για να προλάβουμε τη σπέκουλα που κάποιοι έχουν κάνει «επάγγελμα», πως η διάταξη για την υφ’ όρον απόλυση βάσει της οποίας έκανε αίτηση για αποφυλάκιση ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα του 2019».

Νίκος Ανδρουλάκης: Η μνήμη φρουρός για να μην ξαναϋπάρξουν τέτοια νεοναζιστικά μορφώματα

«Το είπα και χθες στον μαρτυρικό τόπο της Καισαριανής, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά στάθηκε απέναντι σε αυτό το ναζιστικό μόρφωμα από το 2011 μέχρι και σήμερα, με εκστρατεία και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Άλλωστε, φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα που καταθέσαμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για να μην συμμετέχουν τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής στις ευρωπαϊκές εκλογές» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας την απόφαση και τόνισε:

«Προφανέστατα η μάχη, όμως, είναι και πολιτική και πρέπει να μην ξεχνούμε την ιστορία μας. Να μην ξεχνούμε αυτοί που υμνούν τον Χίτλερ και τον νεοναζισμό τι υπηρετούν και τι δεινά έφεραν αυτές οι δυνάμεις στην πατρίδα μας. Άρα, η μνήμη είναι φρουρός για να μην ξαναϋπάρξουν τέτοια νεοναζιστικά μορφώματα στον τόπο».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Σε σχετική ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής «προκλητική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας για την αποφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου με περιοριστικούς όρους αποτελεί προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και συνολικά το λαό, όμως δυστυχώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έρχεται σε συνέχεια της συστηματικής ευνοϊκής αντιμετώπισης και άλλων καταδικασμένων ηγετικών στελεχών της φασιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ήδη από την πρωτόδικη απόφαση. Έρχεται, μάλιστα, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό που θα πρέπει να καταδικάσει ακόμα πιο αυστηρά τους εγκληματίες χρυσαυγίτες για τις αποτρόπαιες πράξεις τους.

Ακόμα πιο προκλητική είναι και η αναγνώριση από το δικαστικό συμβούλιο στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής “θετικής διαγωγής”, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όταν με συνεχή αρθρογραφία του όλα αυτά τα χρόνια υπερασπίζεται τη φασιστική-ναζιστική ιδεολογία και τις εγκληματικές πράξεις της. Μέρος αυτής της αρθρογραφίας μάλιστα επικαλέστηκε και ο Εισαγγελέας, ο οποίος ήταν αρνητικός στο αίτημα αποφυλάκισης.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι το αστικό κράτος και οι νόμοι του, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το φασισμό, αλλά πολλές φορές του συμπεριφέρονται με το “γάντι”, όταν την ίδια στιγμή επιφυλάσσουν διώξεις και καταστολή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΕ, που ξεπλένει συστηματικά τον φασισμό, αλλά και όσοι «κλείνουν το μάτι» σε ψηφοφόρους των φασιστικών μορφωμάτων.

Τώρα πρέπει να ασκήσει έφεση ο Εισαγγελέας και να μην επιτρέψει την προκλητική αποφυλάκιση του αρχιναζιστή εγκληματία.

Η προσπάθεια ξεπλύματος για μια ακόμα φορά της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της απαιτεί εγρήγορση από το εργατικό λαϊκό κίνημα. Μόνο ο λαός με την πάλη του θα νικήσει οριστικά το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για την αποφυλάκιση

«Είναι τουλάχιστον προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα εξέδωσε βούλευμα αποφυλάκισης του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που υπήρξε υπεύθυνος για δολοφονίες και προπηλακισμούς, όπως υποστήριξε και ο εισαγγελέας μένει αμετανόητος στις απόψεις του και μάλιστα έχει αρθρογραφήσει σχετικά. Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις προκαλούν την οργή και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του δημοκρατικού κόσμου στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης» ανέφερε η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε νεκρή 29χρονη

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Greek Mafia: Ποιοι είναι οι οκτώ συλληφθέντες για τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη

Σοκ στη Λαμία: Μαζική δηλητηρίαση μαθητών από σχολικά γεύματα – Ξεσπούν οι γονείς τους

Λαμία δηλητηρίαση

Σοκ στη Λαμία: Μαζική δηλητηρίαση μαθητών από σχολικά γεύματα – Ξεσπούν οι γονείς τους

Τουλάχιστον 15 μαθητές έδειξαν συμπτώματα δηλητηρίασης με δύο από αυτούς να μεταφέρονται στο νοσοκομείο

Παρβοϊός: Αυτό είναι το διαφορετικό σύμπτωμα – Παιδίατρος εξηγεί πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

5463964 0

Παρβοϊός: Αυτό είναι το διαφορετικό σύμπτωμα – Παιδίατρος εξηγεί πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Ο παρβοϊός έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές - Το σύμπτωμα που δείχνει ότι μπορεί…

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Τυχαία συνέλαβαν τον δράστη – Έπινε μπύρες σε οικοδομή (video)

6222450

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Τυχαία συνέλαβαν τον δράστη – Έπινε μπύρες σε οικοδομή (video)

Ο 50χρονος δράστης φαίνεται να κρύφτηκε σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στη Φυλή και να πίνει μπύρες…

Τροχαίο στην Τουρκία: Θρήνος για την 67χρονη Νικολέτα Διαμαντάκου – Η τελευταία φωτογραφία από την Έφεσο

Διαμαντάκου

Τροχαίο στην Τουρκία: Θρήνος για την 67χρονη Νικολέτα Διαμαντάκου – Η τελευταία φωτογραφία από την Έφεσο

Η 67χρονη έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε εξετράπη της πορείας…