Υπό άκρα μυστικότητα η σύλληψη Μαρτίνη – Είχαν πληροφορίες ότι θα διαφύγει στο εξωτερικό

Την Παρασκευή θα καταθέσει ενώπιον Εισαγγελέα πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου Ερρίκου Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του Γεωργία. Οι δύο τους συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης κατόπιν σχετικού εντάλματος εις βάρους τους από τον ανακριτή διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

573c4fc01dc524976b8b4e16

Τόσο ο Ανδρέας Μαρτίνης όσο και η Γεωργία αρνούνται στο σύνολό τους τις κατηγορίες επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μίζα των 3,2 εκατ. ευρώ αλλά για «δηλωμένα χρήματα».

Οι φόβοι για διαφυγή στο εξωτερικό

Η έρευνα για την υπόθεση του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του, γινόταν κάτω από άκρα μυστικότητα καθώς οι δικαστικές Αρχές είχαν βάσιμες υποψίες ότι ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν θα προσπαθούσε να διαφύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία αν είχε καταλάβει ότι η έρευνα σε βάρος του έφτανε στο τέλος.

Μάλιστα ο φόβος των δικαστικών αρχών για τη φυγή του Ανδρέα Μαρτίνη αποτυπώνεται και στο έγγραφο του ανακριτή με το οποίο διαστάσει τη σύλληψη του.

Χαρακτηριστικά ο δικαστικός λειτουργός αναφέρει:

«Τα προαναφερόμενα στοιχεία καθιστούν τα εν λόγω πρόσωπα όχι μόνο ύποπτα φυγής, από το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τη Δικαιοσύνη θα μπορούσαν να κριθούν ικανά για τη λήψη σε βάρος τους των πλέον επαχθών μέτρων δικονομικού καταναγκασμού αλλά και ύποπτα παρέμβασης και αλλοίωσης της πραγματικής κατάστασης, ενδεικτικά με την απόκρυψη ή μετακίνηση χρηματικών ποσών, η οποία πέραν ανάσχεσης του εκκρεμούς δικαστικού ελέγχου, συνιστά τέλεση νέων εγκλημάτων, πράγμα άκρως πιθανολογούμενο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που τους αποδίδονται, ιδίως δε ενόψει της ιδιαίτερης απαξίας που προσδίδει στις ερευνώμενες πράξεις η ιδιαίτερα μεγάλη αξία της περιουσίας πρόεκυψε από τη πράξη της απάτης».

Ο δικαστικός λειτουργός υποστηρίζει ότι το ζευγάρι Ανδρέας και Γεωργία Μαρτίνη πρέπει να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όχι μόνο γιατί είναι ύποπτη φυγής αλλά και ύποπτοι να αλλοιώσουν στοιχεία για την πορεία της έρευνας της υπόθεσης και μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «αυτό μπορεί να το κάνουν μέσω γνωριμιών και σχέσεων».

«Δεδομένου του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο εν λόγω κατηγορούμενος επί δεκαετίες πρόεδρος του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πέραν της δεκαετίας πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, όχι μόνο με έλληνες κρατικούς και μη αξιωματούχος αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή, ενδεικτικά τους υπεύθυνους για το άνοιγμα και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμη και τις εν λόγω διασυνδέσεις, προκειμένου είτε να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των δικαστικών αρχών για ζητήματα του, λόγω του όγκου και της φύσης των δεδομένων, καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και δικαστικών συνδρομών, δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγουν στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια θα πρέπει, επειδή σύμφωνα με τα ανωτέρω, προκύπτει σκοπός φυγής αυτού, να διαταχθεί η σύλληψη του».


Πώς κινήθηκε το μαύρο χρήμα της μίζας

Στις 18 σελίδες του κατηγορητηρίου εις βάρος του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του Γεωργίας φαίνεται πως αποκαλύπτεται η πολυδαίδαλη διαδρομή του μαύρου χρήματος μέσα από λογαριασμούς αλλά και offshore εταιρία. Το ζεύγος Μαρτίνη οδηγήθηκε την Τρίτη στον Εισαγγελέα από τον οποίο έλαβε προθεσμία να απολογηθεί για τη μίζα των 3,2 εκατ. ευρώ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κατηγορητήριο αναφέρονται ένα προς ένα όλα τα βήματα που έγιναν σε βάθος δεκαπενταετίας προκειμένου να χαθούν τα ίχνη μίζας περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων που φέρεται να καρπώθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης προκειμένου να πείσει το ΔΣ του νοσοκομείου να πει το «ναι» για την προμήθεια από την συγκεκριμένη εταιρία νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την κατηγορία τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω έξι λογαριασμών για να φτάσουν σε offshore εταιρία και τελικά να διοχετευτούν στην αγορά αφού με μέρος από αυτά αγοράστηκε ακίνητο δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν.

[Νο Martinis, no party – Γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης]

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ανδρέας Μαρτίνης εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ που κατείχε και «διαχειρίστηκε και χρησιμοποίησες περιουσία εν γνώσει ότι η περιουσία προέρχεται από το έγκλημα της απάτης…».

Παράλληλα, φέρεται να χρησιμοποίησε «τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα με τη διακίνηση εσόδων προερχόμενων με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα».

Ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του αρνούνται την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που τους αποδίδεται και την Παρασκευή στις απολογίες τους θα ισχυριστούν πως τα εκατομμύρια που φέρονται να έλαβαν αποτελούν περιουσία της κ. Μαρτίνη την οποία διαχειριζόταν δικηγόρος και εξάδελφός της. «Όλα τα ακίνητα είναι φορολογημένα και δηλωμένα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μαρτίνης βγαίνοντας από το γραφείο του ανακριτή διαφθοράς λίγο πριν οδηγηθεί, φορώντας χειροπέδες, στο αυτοκίνητο της αστυνομίας.

Ο βασικός ισχυρισμός του ζευγαριού που , σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικαλεστεί και στις απολογίες του είναι πως τα επίμαχα χρήματα εστάλησαν από τον δικηγόρο και εξάδελφο στην κα Μαρτίνη μετά από ρευστοποίηση περιουσίας καθώς η ίδια και η οικογένεια της είναι κάτοχος μεγάλης κληρονομιάς στο εξωτερικό.

Διαβάστε ολόκληρο το κατηγορητήριο ΕΔΩ


Μαρτίνης: «Όλα δηλωμένα»

«Αυτό το κατηγορητήριο το ακούω για πρώτη φορά», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Μαρτίνη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το κατηγορητήριο τόσο εναντίον του ίδιου όσο και της γυναίκας του.

«Τα χρήματα είναι από περιουσία για γυναίκας μου που η οικογένεια της είναι γνωστό ότι είχε δραστηριότητα στο εξωτερικό. Είναι φορολογημένα και πρώτα ο θεός όταν βγει η απόφαση του εφετείου θα δείτε πως δικαιολογούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την έξοδο του από τον ανακριτή, στον οποίο αναμένεται να επιστρέψει μαζί με την σύζυγο του στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

«Τα χρήματα μπήκαν σε λογαριασμό δικηγόρου, ο οποίος έκανε τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ήταν η μόνη εταιρεία που έδινε unblock για να την εξοφλήσει το νοσοκομείο. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για σύμβαση μεταξύ δυο εταιρειών γερμανικών και ο δικηγόρος είναι ξάδερφος της συζύγου μου», πρόσθεσε.

«Είναι όλα δηλωμένα», συνέχισε.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Ελεονώρα Μελέτη

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Μάλιστα η Ελεονώρα Μελέτη ανέφερε πως δεν... γνώριζε τι ήταν η Χρύση Αυγή

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ιερώνυμος

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε οργισμένο μήνυμα στην πολιτική τάξη της χώρας - Η ερώτηση των…

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

viasmos 10

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

Οι δύο μικρές μαθήτριες στην Ημαθία δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση ενώ έκαναν ιππασία σε σχολική εκδρομή

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…