Υπέρ της απλής αναλογικής ο Ραγκούσης – "Πυρά" σε Φώφη και Σταύρο

Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης στην εκδήλωση της κίνησης «Επόμενη Ελλάδα» με θέμα «Η χρεοκοπία, τα εκλογικά μπόνους και η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος».

578d43f41dc524a97a8b483d

Στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και η θέσπιση σχεδόν της απλής αναλογικής. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα μετά από 35 χρόνια μεταπολίτευσης οδηγήθηκε στην χρεοκοπία με εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής και μπόνους, κι όχι με απλή αναλογική.

«Τα εκλογικά μπόνους είναι η μήτρα του κρατισμού στην πολιτική. Η λογική των εκλογικών μπόνους είναι να παρεμβαίνει το κράτος και να δίνει στα κόμματα αυτό που η κοινωνία αρνήθηκε να τους δώσει. Ο κρατισμός των μπόνους οδηγεί τα κόμματα στο ψέμα και στο λαϊκισμό», σημείωσε.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε “πυρά” κατά της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, τονίζοντας πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την «ξαφνική απόφαση της», χωρίς καμία εξήγηση «πέταξε στο καλάθι των αχρήστων κομματικές και υπογεγραμμένες αποφάσεις» και μαζί με τον κ. Θεοδωράκη «χαρίζουν στη Νέα Δημοκρατία δεκάδες βουλευτικές έδρες, χιλιάδες ψηφοφόρους κι εκλογικά ποσοστά, καθώς και στον ΣυΡιζΑ επίσης χιλιάδες ψηφοφόρους κι εκλογικά ποσοστά».

Ο κ. Ραγκούσης πρόσθεσε: «Την ώρα μάλιστα που εμφανίζονται να πασχίζουν για την επιβίωση του πολιτικού τους χώρου, διατηρούν στη ζωή τα εκλογικά μπόνους τα οποία την ημέρα των εκλογών θα αναγκάσουν άλλους ψηφοφόρους να ψηφίζουν ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, και άλλους να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρθει η ΝΔ». Παράλληά, διαφώνησε με τη λογική να θεσπισθεί η απλή αναλογική με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Από τη πλευρά του ο γνωστός εκλογολόγος και καθηγητής, Ηλίας Νικολακόπουλος, τόνισε πως τα θέματα «σταυρός ή λίστα» και «κατάτμηση των περιφερειών» που είναι απαραίτητο να τύχουν επεξεργασίας, δεν αντιμετωπίζονται από τη πρόταση της κυβέρνησης.

Ανέφερε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για κάποιο μικρότερο μπόνους δεν είναι βάσιμες, και αποτελούν δικαιολογία για τη καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης.

«Η καθιέρωση του μπόνους μετά το 2012 αποτέλεσε στρέβλωση», είπε, και πρόσθεσε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν συνιστά πλήρη εκλογική μεταρρύθμιση αλλά μια σημαντική αρχή.

Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, ανέφερε ότι οι συνεργασίες είναι επιβεβλημένες, και πως υπάρχει πλειοψηφική άποψη για την κατάργηση του μπόνους αλλά όπως είπε, φαντάζει δύσκολο, και για μια ακόμη φορά τα πράγματα οδηγούνται σε ναυάγιο.

Στη παρέμβαση του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής γιατί με τα τεράστια προβλήματα της κρίσης κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του. «Πρέπει να μειωθεί ο διχαστικός κομματικός λόγος και γιατί υπάρχει η ανάγκη να περάσουμε σ’ άλλο πολιτικό επίπεδο», είπε.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του πρώην βουλευτή και μέλους της Κ,Ε της ΔΗΜΑΡ, Θωμά Ψύρρα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής κι αντέκρουσε τα επιχειρήματα περί ακυβερνησίας, λέγοντας ότι και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις συνέβησαν φαινόμενα ακυβερνησίας.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…