Ξανθός: O Πέτσας δεν είπε κουβέντα για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ

Σε δήλωση προχώρησε ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με την ενημέρωση Πέτσα για τα θέματα υγείας

«Ο κ. Πέτσας δεν μας είπε κουβέντα για πολιτικό σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ» αναφέρει σε δήλωση του ο Ανδρέας Ξανθός, ενώ παράλληλα τονίζει την «επείγουσα ανάγκη για άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας». «Το λέμε σε όλους τους τόνους», σημειώνει ο κ. Ξανθός.

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθού, έχει ως εξής:

«Ακούσαμε σήμερα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να ανακοινώνει επιτάχυνση των βημάτων στελέχωσης του ΕΣΥ και αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ.

Αυτή η εξέλιξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος για να ανταποκριθεί  με επάρκεια στην κρίση, είναι πολύ μεγαλύτερες.

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο ωστόσο και προκειμένου η Αξιωματική Αντιπολίτευση να συνεχίσει να ασκεί με τεκμηριωμένο τρόπο τον αναγκαίο πολιτικό έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας, στην αμέσως επόμενη ενημέρωση να έχουμε την ακριβή κατανομή ανά νοσοκομείο των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών και λοιπού  επικουρικού προσωπικού και των επιπλέον κλινών ΜΕΘ που αναπτύσσονται στο ΕΣΥ .

Η απάντηση όμως του κου Πέτσα στο ερώτημα για τον διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Ιδιωτικών Κλινικών είναι απολύτως παραπειστική και ενισχύει την κριτική για «χαριστικές ρυθμίσεις» της κυβέρνησης προς τον επιχειρηματικό τομέα υγείας.

Στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που καθιερώθηκαν το 2012 και με βάση τα οποία αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος.

Διαφορετικά θα έπρεπε να υπάρχει διπλασιασμός και της τιμής αποζημίωσης για τα απλά κρεβάτια και όχι μόνο για τις ΜΕΘ.

Ακριβώς επειδή η νοσηλεία σε ΜΕΘ έχει μεγάλο κόστος, ο ΕΚΠΥ (ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας) του ΕΟΠΥΥ προβλέπει αυξημένη τιμή ημερήσιου νοσηλίου (800 ευρώ). Πρόκειται λοιπόν περί λαθροχειρίας του κ. Πέτσα που εκθέτει τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Επιπλέον και παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μέχρι στιγμής δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο μείζονος σημασίας  πρόβλημα της  ανεπάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας (απλές και ειδικές μάσκες, γάντια, γυαλιά, αντισηπτικά υγρά, ποδιές, στολές κλπ)  των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας.

Το έθεσε με έμφαση η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επάρκεια αυτών των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία των εργαζομένων του ΕΣΥ και τη δυνατότητα τους να ανταποκριθούν με υψηλό ηθικό και αίσθημα ασφάλειας στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης μάχης.   

Επίσης ο κος Πέτσας δεν μας είπε κουβέντα για πολιτικό σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ. Είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση  προκήρυξη 4000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Το λέμε σε όλους τους τόνους:

Τώρα είναι η ώρα να για σοβαρή και «απλόχερη» επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Για να το «θωρακίσουμε» όχι μόνο για τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας, αλλά σε μόνιμη και σταθερή βάση. Χρειαζόμαστε επένδυση σε επαρκές και μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ και όχι  εργαζόμενους «μιας χρήσης»!»