«Βλέπουμε με τα χέρια τους» – Παρουσίαση τόμου για τον/την Ζακ/Zachie Oh στο Comics n’ Beer Fest

Η έλλειψη εικόνας από την αίθουσα, το δικαστικό σκιτσορεπορτάζ και η έκδοση μιας έντυπης συλλογής.

Οι πένες των σκιτσογράφων δηµιουργούν εικόνες και φωτίζουν τα πρόσωπα και τις σηµαντικές στιγµές από τη δίκη για τη δολοφονία της/του Zackie Oh/Ζακ Κωστόπουλου καλύπτοντας το κενό στη δηµοσιοποίηση των γεγονότων από τη δικαστική αίθουσα. Η έντυπη συλλογή «Βλέπουμε με τα χέρια τους» από τις εκδόσεις red n’ noir παρουσιάζεται το Σάββατο 15/10 στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται στις 20 Οκτωβρίου 2021 (εξ αναβολής από τις 21 Οκτωβρίου 2020) από το Β’ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας στο κτίριο του Πρωτοδικείου της οδού Δέγλερη 4 στην Αίθουσα 2. Στις 3 Μαΐου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία με την έκδοση της απόφασης. Οι τέσσερις αστυνομικοί κρίθηκαν αθώοι, ενώ ένοχοι κρίθηκαν ο Σπυρίδων Δημόπουλος και ο Αθανάσιος Χορταριάς για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία.

Μία δίκη χωρίς εικόνες

Στις δίκες που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον – όπως συνέβη και με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής – έχει μεγάλη σημασία η αποτύπωση μιας τέτοιας διαδικασίας με σκίτσα. Η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων πέτυχε να μην επιτραπεί η είσοδος φωτορεπόρτερ στην αίθουσα. Η έλλειψη εικόνας αποτέλεσε ένα μεγάλο κενό στη δημοσιότητα μιας υπόθεσης με τόσο έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον.
Η απαγόρευση της παρουσίας φωτορεπόρτερ στην αίθουσα – απαγόρευση που ισχύει στην συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων για τα ελληνικά και όχι μόνο δικαστήρια- δεν έγινε εφικτό να αρθεί αυτή τη φορά λόγω των έντονων αντιρρήσεων της υπεράσπισης.

Η απαγόρευση οδήγησε το Παρατηρητήριο της δίκης για τον φονικό ξυλοδαρμό της Zackie Oh / του Ζακ Κωστόπουλου στη λύση της απεικόνισης της διαδικασίας μέσω του δικαστικού σκιτσορεπορτάζ. Έτσι, στην έβδομη συνεδρίαση, γεννήθηκε η πρωτοβουλία «Βλέπουμε με τα Χέρια τους» η οποία κάλυψε οκτώ από τις συνολικά δεκαεφτά δικασίμους.

Chrispy-Shift, ο κατηγορούμενος μεσίτης

Παρ’ όλο που δεν πρόκειται για αμιγώς δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, τα σκίτσα αποτυπώνουν πραγματικές καταστάσεις φιλτραρισμένες από το υποκειμενικό και καλλιτεχνικό πρίσμα των δημιουργών. Μία από τις σημαντικές στιγμές που κατάφεραν να αποτυπώσουν οι σκιτσογράφοι ήταν η χαλαρή στάση των κατηγορουμένων μέσα στο δικαστήριο.

Το δικαστικό σκιτσορεπορτάζ είναι ένα μέσο που φλερτάρει ταυτοχρόνως με τα όρια της δημοσιογραφικής τέχνης και της καλλιτεχνικής δημοσιογραφίας. Με άλλα λόγια είναι η καλλιτεχνική καταγραφή μιας δίκης.

Στη σημερινή πραγματικότητα, υποθέσεις με επαρκή ή άξια λόγου σκιτσογραφική κάλυψη είναι το πρωτόδικο της ΧΑ (Απρίλης 2015-Οκτώβρης 2020) και η υπόθεση «Επίθεση με βιτριόλη εναντίον της Ιωάννα Παλιοσπύρου» (Σεπτέμβρης 2021) στην οποία ο John Antono διέσωσε με το πενάκι του στιγμιότυπα από την διαδικασία. Ο John Antono ήταν και ο πρώτος από μια σειρά δημιουργών που κάλυψε σκιτσογραφικά την δίκη για τον φονικό ξυλοδαρμό της Zackie Oh / του Ζακ Κωστόπουλου. Ακολούθησαν ο Kanellos Cob, η Chrispy Shift, ο Παναγιώτης Μητσομπόνος και η Αλεξία Οθωναίου.

John Antono, Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί

Λίγα Λόγια για το Παρατηρητήριο

Το «Παρατηρητήριο της δίκης για τον φονικό ξυλοδαρμό της Zackie Oh / του Ζακ Κωστόπουλου» συγκροτήθηκε από την πρωτοβουλία Justice 4 Zak/Zackie και τα διαδικτυακά μέσα Antivirus, The Press Project και omniatv με σκοπό την παρακολούθηση και καταγραφή της δίκης για τον φόνο του/της Ζακ Κωστόπουλου – Zackie Oh. Μια ομάδα – επαγγελματιών και μη – δημοσιογράφων, με την συμβολή νομικών, την υποστήριξη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και αξιοποιώντας εμπειρία από εγχειρήματα που είχαν προηγηθεί, όπως η άμεση γραπτή μετάδοση από δίκες κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος από το omniatv και η συστηματική καταγραφή και μετάδοση της δίκης της Χρυσής Αυγής από το GoldenDawnWatch, κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της διαδικασίας, από την πρώτη ημέρα μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Kanellos-COB, Η οικογένεια του/της Ζακ/Zackie Oh

Comics n’ Beer Fest

Το 2o comics n’ beer fest θα διεξαχθεί 14-16 Οκτωβρίου 2022 στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134). Οι πόρτες ανοίγουν την Παρασκευή 14 Οκτώβρη 2022 στις 15:00 και κλείνουν στις 23:00 ενώ το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτώβρη το 2o comics n’ beer fest θα είναι ανοιχτό από τις 12:00 μέχρι τις 23:00.

Παναγιώτης Μιτσομπόνος, Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν με χαλαρή στάση τη διαδικασία

Σάββατο, 15/19, 20:30

Το δικαστικό σκιτσορεπορτάζ της δίκης για τον φονικό ξυλοδαρμό της/ του Zackie Oh/Ζακ Κωστόπουλου

(Εκδόσεις red n’ noir)

Παρουσίαση τόμου «Βλέπουμε με τα χέρια τους». Η έλλειψη εικόνας από τη δίκη για τον φονικό ξυλοδαρμό της Zackie Oh / του Ζακ Κωστόπουλου ήταν ένα προφανές κενό στη δημοσιότητα μιας υπόθεσης με τόσο έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον. Η παρουσία φωτορεπόρτερ απαγορεύτηκε. Το κενό καλύφθηκε από την πρωτοβουλία του zackieohjustice watch να προσκαλέσει σκιτσογράφους ώστε να δώσουν μέσα από τα χέρια τους την εικόνα της δικαστικής αίθουσας. Θεωρούμε εξαιρετικά πετυχημένη την πρωτοβουλία και σκόπιμο να διασωθεί μέσα από την έκδοση αυτής της έντυπης συλλογής.

Η έκδοση γίνεται με την υποστήριξη του ιδρύματος Ροζα Λούξεμπουργκ και όλα τα έσοδα έκδοσης θα διατεθούν στα δικαστικά έξοδα του εφετείου.

Μιλάνε: John Antono (σκιτσογράφος), kanellos cob (σκιτσογράφος), Crispy Shift (σκιτσογράφος), Λουκάς Σταμέλλος (omniatv), Τάσος Θεοφίλου (red n’ noir)

-Το 2o Comics n’ Beer Fest στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

 

 

 

Ξένη Δημητρίου στο Ειδικό Δικαστήριο: Η Ράικου εξυπηρέτησε το πολιτικό αφήγημα περί «σκευωρίας Novartis»

Ξένη Δημητρίου στο Ειδικό Δικαστήριο: Η Ράικου εξυπηρέτησε το πολιτικό αφήγημα περί «σκευωρίας Novartis»

«Βόμβες» κατά Ράικου από την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

«Άδειασμα» Δημητριάδη σε Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών: Παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε

«Άδειασμα» Δημητριάδη σε Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών: Παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε

Δεν μοιάζει διατεθειμένος να προσφέρει στον Μητσοτάκη τη δυνατότητα μετατροπής της «θυσίας» του -όπως ο…