Τζανακόπουλος: "Αναμένουμε από τη ΝΔ να καταγγείλει και πάλι την Κομισιόν που παίρνει το μέρος της Ελλάδας"

Νέα βέλη κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τις αναφορές του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο οποίος τάχθηκε εναντίον των «μεγάλων περικοπών στις συντάξεις» αλλά και υπέρ των «λογικών μέτρων στο χρέος».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε σκωπτικά στο twitter του: «αναμένουμε από τη Νέα Δημοκρατία να καταγγείλει και πάλι την Κομισιόν και τον πρόεδρο Γιούνκερ που παίρνει το μέρος της Ελλάδας…».

Ηχηρό «όχι» Γιούνκερ σε μεγάλες περικοπές συντάξεων – Στήριξη για το χρέος

Στη συνέντευξη του στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Κομίσιον εξέφρασε την αντίθεσή του σε μεγάλες μειώσεις των συντάξεων στην Ελλάδα. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε μάλιστα ότι θα ήταν λάθος εάν επιμείνουν οι θεσμοί σε περικοπές του είδους αυτού.

Ο ίδιος παρουσίασε, όπως δήλωσε, τις θέσεις αυτές στην γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, τονίζοντάς της ότι «οι έλληνες συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει περίγραμμα των μελλοντικών μέτρων για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου, ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τότε και ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 πρέπει να αναγνωριστεί από όλους».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν απάντησε πάντως για το πώς αντέδρασε η Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας ότι η αίσθηση που αποκόμισε είναι ότι δεν ήταν εντελώς αντίθετη με τη δική του θέση. Σημείωσε δε, ότι ακόμα δεν γνωρίζει τι ακριβώς στάση θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ζήτημα του χρέους, ενώ υποστήριξε πως τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και «κάποιοι άλλοι», ενώ δέχονται ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Μάιο, θεωρούν ότι κάποια «προβλήματα» θα μετατεθούν για αργότερα.

Όσον αφορά στο χρέος τόνισε ότι «δεν πρέπει να έχουμε άλλα ‘’ποιήματα’’». «Δεν είναι θέμα συμφωνιών και γραπτών κειμένων μεταξύ των χωρών-μελών. Τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει τον Μάιο, όμως το Eurogroup τον Μάιο πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης» υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι όλες οι «σοσιαλδημοκρατίες» έχουν όρια στο τι μέτρα μπορούν να λάβουν, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό, δεδομένης της εσωτερικής κατάστασης, και ότι η χώρα μας πρέπει να έχει ίση μεταχείριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς για τις άλλες χώρες αναγνωρίζεται το εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι στις αποφάσεις που λαμβάνονται. «Ετσι πρέπει να γίνει και με την Ελλάδα» σημείωσε εμφατικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Για τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά σχολίασε ότι δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός στην εκτίμησή του καθώς τον συμπαθεί ως άνθρωπο και έχει χτιστεί καλή σχέση μεταξύ τους, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα.