Τσίπρας: Ουσιαστική παρέμβαση η αύξηση του κατώτατου μισθού, όχι… δώρο εμβολιασμού

Το "σημαντικό αντιπαράδειγμα" της Ισπανίας και η προοπτική για τόνωση της ζήτησης

5332857

Για “ουσιαστική και μελετημένη παρέμβαση” που θα συμβάλει στην ενίσχυση του εισοδήματος και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την πρόταση που παρουσίασε χθες για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

“Δεν πρόκειται για ένα δώρο προκειμένου να εμβολιαστούμε” ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκινώντας, τη συζήτηση με ακαδημαϊκούς και αρμόδιους φορείς που ακολούθησε τη χθεσινή παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα εργασιακά, ενώ υπογράμμισε ότι η τόνωση της ζήτησης έχει αποδειχθεί ότι δίνει δυναμική στην οικονομία – ειδικά σε μια οικονομία που έχει ταλαιπωρηθεί, με μισθούς καθηλωμένους για μεγάλη περίοδο. Σημείωσε δε, ότι δεν έχουμε να ανταγωνιστούμε χώρες με εξαθλιωμένες εργατικές συνθήκες, αλλά “μπορούμε να έχουμε μια υγιή άμιλλα για την αύξηση της παραγωγικότητας με επενδύσεις στην καινοτομία, την τεχνολογία και το ανθρώπινο κεφάλαιο”, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανοίγοντας το διάλογο, ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Αριστείδης Καζάκος, άσκησε σκληρή κριτική στο νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, χαρακτηρίζοντάς τον “βίαιη αντιμεταρρύθμιση” που νομιμοποιεί την ανομία και τη βία στις εργασιακές σχέσεις.  

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, με τη σειρά του μίλησε για την “ευεργετική” δράση της αύξησης του κατώτατου μισθού για την οικονομία, τονίζοντας και την ανάγκη επιστροφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας στα χέρια των εθνικών κοινωνικών εταίρων. 

Την παρέμβαση του κ. Καββαθά σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για “ευχάριστο και αισιόδοξο μήνυμα”. Όπως εξήγησε, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν ήταν ποτέ αρνητική προς την αύξηση μισθών, αλλά κυρίως οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και κύκλοι που πρόσκεινται σε συνδέσμους βιομηχάνων, που δεν έχουν να κερδίσουν κάτι από την αύξηση της ζήτησης, γιατί τους αφορά η συρρίκνωση του κόστους. Ωστόσο, πρόσθεσε, η επιστροφή της διαπραγμάτευσης στους κοινωνικούς εταίρους, πρέπει να γίνει μετά την “εναρμόνιση” στους μισθούς. 

Τα πλεονεκτήματα της μείωσης του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, ανέλυσε η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ ο Xoρέν Βοσκεριτσιάν, λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στο σημείο αυτό, προβλήθηκε μήνυμα της υπουργού Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντιάζ, όπου εφαρμόζεται πιλοτικά η μείωση του ωραρίου εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε πως ήταν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα από μία κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων, ένα “σημαντικό αντιπαράδειγμα”, που όπως είπε, αντικρούει την κυρίαρχη προπαγάνδα που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, να προκύψει μια “προοδευτική” κυβέρνηση συνεργασίας και στην Ελλάδα, προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνίας.

Τέλος, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου και ο δικηγόρος-εργατολόγος Γρηγόρης Μισκεδάκης, αναφέρθηκαν στη νέα πραγματικότητα της εργασίας μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες και στην ανάγκη της ρύθμισης, αλλά και στις προοπτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας. 

Κλείνοντας τη συζήτηση, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επίσημανε τις “διαχωριστικές γραμμές” μεταξύ της πραγματικότητας της εργασίας και της νομοθέτησης της κυβέρνησης, που προωθεί την “απορρύθμιση της εργασίας” και την “εσωτερική υποτίμηση”. Μίλησε και αυτή για τον “άλλο δρόμο”, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη των μισθών και των εργαζομένων, αποτελούν προϋποθέσεις για τη μείωση των ανισοτήτων, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τέλος τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση, για πολιτική που γυρνάει στις πιο αυταρχικές στιγμές του παρελθόντος, υποστηρίζοντας ότι στον αντίποδα βρίσκεται η Αριστερά, που ναι μεν έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα ζητά δίκαιη ρύθμιση. 

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πέντε αρχές που διέπουν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία είναι: η Δικαιοσύνη, η Ασφάλεια, η Δημοκρατία, η Αξιοπρέπεια και η Προοπτική. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, το σχέδιο περιλαμβάνει την προστασία της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ίσα δικαιώματα για όλους.

  • Ριζικές θεσμικές τομές ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματά όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία.
  • Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.-Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.
  • Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων.
  • Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.
  • Ρύθμιση της τηλεργασίας. Διασφάλιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στον τομέα της Ασφάλειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι θα προωθηθεί η ακύρωση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, ενώ υπάρχει σχέδιο για:

  • Ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
  • Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
  • Υποχρεωτική επέκταση των ΣΣΕ και των διαιτητικών αποφάσεων
  • Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
  • Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης
  • Ισχυρό και αξιόπιστο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
  • Ριζικό ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία
  • Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
  • Εφαρμογή των αρχών Υγείας και Ασφάλειας στο Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση

Δημοκρατία

Η φωνή και η ισχύς του εργαζόμενου κόσμου, είναι απαραίτητο στοιχείο μιας υγιούς αγοράς εργασίας

  • Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης
  • Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας
  • Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους

Αξιοπρέπεια

  • Άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ την επομένη σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης και μετά επαναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω της ΕΣΣΕ. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, η αύξηση κατώτατου μισθού και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο, αφού τονώνει την εσωτερική ζήτηση
  • Προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για την μερική απασχόληση κατά 20%, ως αντικίνητρο στη μερική απασχόληση
  • Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση της υπερεργασίας που εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα
  • Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους

Προοπτική

  • Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, μερική διαγραφή χρεών πανδημίας, ρευστότητα και εγγυήσεις ώστε να γίνονται προσλήψεις.
  • Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό
  • Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα
  • Ενίσχυση του ΟΑΕΔ
  • Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές
  • Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών με παράλληλη κατάρτιση/επανακατάρτιση.

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.