Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: "Το μνημόνιο και η έννοια της τρόικας δεν υπάρχουν"

«Η μετάβαση από μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Προσερχόμαστε στις διαβουλεύσεις με καθαρές θέσεις…

tsipras hd out

«Η μετάβαση από μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Προσερχόμαστε στις διαβουλεύσεις με καθαρές θέσεις δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. «Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει κάποια σημαντικά βήματα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι απεδείχθη ότι η Ε.Ε. είναι ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών. O πρωθυπουργός, τόνισε ότι οι συζητήσεις έγιναν σε κλίμα κατανόησης και πως οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα.

«Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας, αν η Ελλάδα δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου και τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο της διαβούλευσης.  «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα, δεν κάλυψε όλη την απόσταση αλλά καλύψαμε ένα σημαντικό μέρος», είπε ο πρωθυπουργός, οποίος χαρακτήρισε ως  ένα βήμα προς θετική κατεύθυνση τη συμφωνία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ούτε η τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο υπάρχει» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως βασικός προσανατολισμός των μεταρρυθμίσεων είναι η αποκατάσταση ενός κράτος δικαίου και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. «Η έννοια της τρόικα δεν υπάρχει πια» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με τους θεσμικούς εταίρους και την ΕΚΤ και φυσικά με το ΔΝΤ». 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συζητά για τη δυνατότητα συμφωνίας με τους εταίρους μας σε ένα πρόγραμμα γέφυρα, ένα κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο έπειτα από ένα εξάμηνο «θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση». Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά επίσης θα πρέπει να υπάρχει και μια τεχνική λύση για την απομείωση του χρέους προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

«Είναι κοινό συμφέρον η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα καθώς δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Δεν αισθάνθηκα μόνος στη Σύνοδο Κορυφής ήταν αρκετοί αυτοί που πήραν το λόγο και μας στήριξαν. Η Ελλάδα έχει φωνή, έχει υπόσταση, διαμορφώνει συμμαχίες και είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση σχετικά με τις φερόμενες αντιδράσεις στο Eurogroup της Πέμπτης,  για το ό,τι ο κ. Βαρουφάκης δεν παρουσίασε γραπτώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν θα συμφωνήσω ότι δεν υπήρχε γραπτή κοστολογημένη πρόταση, υπήρξε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση και άρτια τεκμηριωμένη  από τον κ. Βαρουφάκη. Θα πρέπει και αυτοί να παρουσιάσουν γραπτές προτάσεις για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Στις διαβουλεύσεις δεν ερχόμαστε ως μαθητές που θα τους εξετάσουν δάσκαλοι αλλά ως ισότιμοι εταίροι, καταθέτουμε και  ακούμε προτάσεις».

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…