K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων, τονίζει ο δικηγόρος

Εσφαλμένο χαρακτηρίζει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας για αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, υποστηρίζοντας πως ναι μεν ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή έχει συμπληρώσει το χρονικό όριο που του επιτρέπει να ζητήσει αποφυλάκιση, όμως αυτό δεν είναι το μόνο κριτήριο που μετρά όταν εξετάζονται τέτοια αιτήματα.

“Έχουμε μπλέξει σε μία κοκορομαχία για το αν φταίνε οι ποινικοί κώδικες της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, και ξεχνάμε ότι με όποιον ποινικό κώδικα και αν ίσχυε, το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση. Καμία υφ’ όρων απόλυση δεν είναι ποτέ υποχρεωτική, όποιες προϋποθέσεις και αν απαιτούνται για τη συμπλήρωση του αρχικού χρόνου, αν ο κρατούμενος θεωρηθεί επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων. Αυτό ήταν το κριτήριο που όφειλε να εξετάσει το δικαστήριο. Φαίνεται ότι δεν το εξέτασε, λέω φαίνεται γιατί δεν έχει έρθει στη δημοσιότητα το βούλευμα για να διαβάσουμε το σκεπτικό, αλλά απ’ όσα έχουν διαρρεύσει φαίνεται ότι αρκέστηκε το δικαστήριο στο να κρίνει τις απόψεις του και αν έχει μεταμεληθεί ή όχι. Δεν είναι μόνο αυτό, Λέμε ότι η Χρυσή Αυγή και μετά τον Οκτώβριο του 2020, εξασθενημένη μεν, αλλά δεν έπαψε να διατηρεί οργανωτικές δομές και να εγκληματεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν και οι δηλώσεις του Μιχαλολιάκου μέσα από τη φυλακή”, τόνισε ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας στο Open.

Ο δικηγόρος πρόσθεσε πως, αν αποφυλακιστεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος, τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για τους άλλους φυλακισμένους της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής ώστε να βγουν και αυτοί από τη φυλακή.

Όπως εξήγησε: “Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση. Η μία ήταν το όριο της ποινής, τα τρία πέμπτα, τα είχε αυτά, Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η διαγωγή του μέσα στη φυλακή, η οποία εγγυάται ότι δεν είναι επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων. Αυτήν την προϋπόθεση κατά την άποψή μου δεν την είχε, εκεί έχει σφάλει το δικαστήριο. Αν ήταν υποχρεωτικό με του που συμπληρώνει τα τρία πέμπτα να βγαίνει από τη φυλακή δεν θα χρειαζόταν να γίνει δικαστήριο, ένας υπάλληλος στη γραμματεία της φυλακής θα υπολόγιζε αν είχε συμπληρώσει το όριο και θα άνοιγε την πόρτα της φυλακής να τον βγάλει”.

Σημειώνεται ότι, μετά την θύελλα αντιδράσεων, ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο επίμαχο βούλευμα, επιχειρηματολογώντας πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση, καθώς δεν έχει επίδειξη μεταμέλεια και ηθική βελτίωση για τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, καθώς σε εκτεταμένη αρθρογραφία μέσω διαδικτύου εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

λαμια δηλητηριαση

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησαν ορισμένοι γονείς, οι οποίοι μετέβησαν στον εισαγγελέα Λαμίας, ενώ…