Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και πολύ καιρό έκανε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο της «Καθημερινής» με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

ΤΣΙΠΡΑΣ Foroum

«Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με φόντο την ηχηρή του δήλωση ύστερα από το θυελλώδες συνέδριο, η οποία προκάλεσε κύμα δραματικών εξελίξεων στο κόμμα της Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο για τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που οργανώνει η «Καθημερινή» μαζί με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observatory European Institute του LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «Σε αυτά τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης υπήρξαν σημαντικές χαμένες ευκαιρίες, καθώς δεν πετύχαμε ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό άλμα αυτά τα 50 χρόνια» και πρόσθεσε ότι πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της αποτυχίας της Μεταπολίτευσης. Εγώ θα πω ότι οδηγηθήκαμε λόγω της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης»

 

Κάνοντας αναδρομή στη δική του θητεία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας και στο περιβόητο δημοψήφισμα, ο ίδιος επεσήμανε «ποτέ δεν σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την παρουσία μας στην Ευρώπη» και συνέχισε λέγοντας ότι και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας. Αφεθήκαμε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίσες ευθύνες γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές και μετατράπηκαν σε κόμματα δίχως συνεκτική ιδεολογία. Υποστήριξε δε ότι η χώρα σταμάτησε να παράγει.

 

Για το κράτος Δικαίου

«Η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών.  Οι υποκλοπές ήταν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο», «υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη» είπε  ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνοντας ότι «μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις».

«Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί»

Μιλώντας για το μέλλον της Αριστεράς ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής» και πώς «η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτοκριτική για ορισμένες επιλογές του καθώς όπως είπε «στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής».

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…