Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή η Ελλάδα

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Ευρωαραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα.

57d6e6ec1dc524d4478b4878

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία» επισήμανε και πρόσθεσε πως «οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά και αυτό αποτελεί «σημαντική ένδειξη της εμπιστοσύνης στο οικονομικό μας σύστημα».

«Χρειάζονται τομές και αλλαγή νοοτροπίας και στρατηγική προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ελκυστική χώρα για τους επενδυτές. Η Ελλάδα ήταν πάντα η γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του, ανέπτυξε τρία βασικά στοιχεία τα οποία αναδεικνύει η σημερινή διάσκεψη για το μέλλον της ευρωαραβικής και της ελληνοαραβικής συνεργασίας.

Σημείωσε ειδικότερα:

Πρώτον, βασίζεται στη στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.

Δεύτερον, η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, για την Ευρώπη, για τον αραβικό κόσμο, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ τους. «Μια περίοδο που απαιτεί γενναία βήματα. Για την ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Και βέβαια – ως προς το Παλαιστινιακό- για την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών με στόχο τη δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια. Με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που επιβάλλεται η ενίσχυση της ευρωαραβικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό και η μετανάστευση. Μια περίοδος, τόνισε, που απαιτεί ένα νέο συνολικό όραμα για το μέλλον των ευρωαραβικών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας και του τουρισμού». «Αυτό το όραμα είναι απαραίτητο σήμερα περισσότερο από ποτέ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τρίτον, η σημερινή διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, «μια χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς αλλά και διπλωματικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο», μια χώρα, όπως τόνισε, που διαχρονικά «έχει αποτελέσει λιμάνι και γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», «μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης σ’ ένα ρευστό και συγκρουσιακό παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον».

Μια χώρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «που αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρω-αραβική Σύνοδος «Εταίροι για την Ανάπτυξη», για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Aραβικού κόσμου, διεξάγεται σήμερα και αύριο με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα, με στόχο να αναπτυχθεί μια πιο αντιπροσωπευτική και δυναμική πλατφόρμα για την διεξαγωγή συζητήσεων για μια ευρωαραβική στρατηγική συνεργασία και συμμαχία μεταξύ των δύο οικονομικών και πολιτικών ενώσεων.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…