Τσίπρας: Αυτό είναι το "κλειδί" για συμφωνία στο Eurogroup – "Αν δεν υπάρξει λύση τότε Σύνοδος Κορυφής"

Το μείγμα της πρότασης που θα «ξεκλειδώσει» τη συμφωνία στο προσεχές Eurogroup αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, παραθέτοντας την άποψη πως αν κατά το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωζώνης δεν βρεθεί η επιδιωκόμενη λύση, τότε το ζήτημα του χρέους πρέπει να τεθεί επί τάπητος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

593ff0b31dc524e90b8b45a3 1

«Έχουμε μπροστά μας ίσως την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, από την έναρξη της κρίσης. Όχι κρίσιμη με την έννοια της αποφυγής της χρεοκοπίας ή της καταστροφής, όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Άλλα κρίσιμη για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Επιτέλους, μετά από 7 χρόνια» είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Σε αυτήν την μάχη λοιπόν πηγαίνουμε συγκροτημένα με σχέδιο, με συμμαχίες, γνωρίζοντας τι θέλουμε να κερδίσουμε, τι να αποφύγουμε και πρέπει αυτός ο σχεδιασμός καθώς και οι εναλλακτικές να είναι συλλογικά συμπεφωνημένα από το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Επιτρέψτε μου επομένως 4 παρατηρήσεις», ήταν τα λόγια του πριν ξεκινήσει να παραθέτει τα κομβικά σημεία που αφορούν τη διαπραγμάτευση και την έκβαση αυτής.

Παρατήρηση πρώτη 

«Κάναμε καλά που ανοίξαμε το θέμα του χρέους; Μήπως αυτοεγκλωβιστήκαμε;» διερωτήθηκε και απάντησε ο ίδιος: «Κάναμε άριστα, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι».

Εξήγησε, επίσης, πως τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες η κυβέρνηση δεν τις αποδέχθηκε  για να κρατηθεί στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσει ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

«Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση» διευκρίνισε. 

Παρατήρηση δεύτερη

«Μήπως το timing τώρα δεν είναι καλό; Μήπως μετά τις γερμανικές εκλογές θα ήταν καλύτερο;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε αυτομάτως πως «το timing είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρούμε καλύτερο», τεκμηριώνοντας την άποψή του με τέσσερα επιχειρήματα:

1) «Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους

2) Έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών

3) Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας

4) Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί».

Παρατήρηση τρίτη

«Ξέρουμε τι διεκδικούμε ή ότι μας δώσουν;» ήταν το ερώτημα του, στο οποίο απάντησε, αφήνοντας αιχμές για τις πρακτικές διαπραγμάτευσης που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Ότι τους έδιναν έπαιρναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επί 7 χρόνια έλεγαν το χρέος, το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ και το διόγκωσαν στο 180%, βιώσιμο επειδή τους είπαν ¨forget it¨. Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός επισήμανε τις 3 παραμέτρους για τη βιωσιμότητα του χρέους:

Πρώτον, τα αναγκαία μέτρα για το χρέος:

α) Η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια

β) Η επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων

γ) Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ

Δεύτερον, οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Τρίτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών» τόνισε και επανήλθε με ένα ακόμα ερώτημα:

«Ποιο είναι το κλειδί για τη λύση;».

Και απάντησε: «Το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ».

«Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης» κατέληξε. 

Παρατήρηση τέταρτη

Παρακάτω, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «αν δεν υπάρξει λύση, τότε Σύνοδος Κορυφής».

«Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαϊου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε, καλώντας παράλληλα την Ευρώπη να ξεπεράσει τις αδιαλλαξίες.

«Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων. Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» ήταν το καταληκτική του σχόλιο. 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα βήματα του Μητσοτάκη – Πήγε με το Falcon 7X της Π.Α μέχρι τη Μύκονο!

falcon

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα βήματα του Μητσοτάκη – Πήγε με το Falcon 7X της Π.Α μέχρι τη Μύκονο!

Την ώρα που το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, μαστίζει την ελληνική κοινωνία εκείνη επιβαρύνει αλόγιστα τον…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Φωτογραφίες της Κέιτ Μίντλετον είχε στο κινητό του o επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ

μιντέτον

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Φωτογραφίες της Κέιτ Μίντλετον είχε στο κινητό του o επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς είχε κατεβάσει φωτογραφίες της μελλοντικής βασίλισσας, όπως προκύπτει από την ανάλυση…

Τέμπη: Όσα έγιναν στην μυστική σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για το «μπάζωμα»

Τέμπη 1

Τέμπη: Όσα έγιναν στην μυστική σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για το «μπάζωμα»

Η εισαγγελέας εφετών κατά την ανάλυση του νομικού σκεπτικού της ποινικής δίωξης που άσκησε στα…