ΠΣ

Πλέγας Σπύρος

Τουρκικός ιμπεριαλισμός και αντίμετρα

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα με την αύξηση της προκλητικότητας της Τουρκίας, παρατηρούμε μια αμηχανία από τη μεριά του διεθνή παράγοντα στα τεκταινόμενα που συμβαίνουν.

turkey conquest of istanbul 29 may 2020 Erdogan 1

Το ‘’σκανάρισμα’’ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis, μέσω παράνομης NAVTEX που εξήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος νοτιοδυτικά του Καστελορίζου σε αντιστοιχία με την επεκτατική του ανάγκη για άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νήσων Λήμνου, Αη Στράτης και Σαμοθράκη, δείχνουν μια Τουρκιά τις τελευταίες μέρες έτοιμη για ευθεία σύγκρουση με επακόλουθο στόχο την ισχυροποίηση της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο για τη χάραξη από κοινού ΑΟΖ μεταξύ δυο χωρών που παρεμβάλλεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, δείχνει σε μεγάλο βαθμό την τεράστια ανεπάρκεια της σημερινής κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την προάσπιση και διαφύλαξη των κυριάρχων δικαιωμάτων της χώρας.

Επίσης η ανεπάρκεια αυτή δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο μόνο της Ελλάδας, αλλά επεκτείνεται έως τους κλειστούς διάδρομους των Βρυξελλών και του Στρασβούργου. Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία ( κυρίως οικονομικές και στρατιωτικές) μετά και την τελευταία στήριξη του Ερντογάν στους Αζέρους, έναντι των Αρμενίων στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπαχ, δείχνει ότι οι ισχυροί της Ένωσης και κυρίως η Γερμανία(κορυφαίος εξαγωγός πολεμικού εξοπλισμού στην Τουρκία την τελευταία εικοσαετία), δείχνουν προκλητική αδιαφορία και μεγάλο έλλειμμα πολιτικής βούλησης έναντι των παράνομων κινήσεων της γείτονος χώρας.

Η ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη γειτονιά μας, επιδεινώνεται με την εκλογή του εκλεκτού του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Η λογική που προτείνεται τις τελευταίες μέρες, ακούγοντας τα κυπριακά ΜΜΕ, στηρίζεται στη μόνιμη διχοτόμηση ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια χαλαρή συνομοσπονδία, επιτρέποντας σε μεγαλύτερο βαθμό στην Άγκυρα την συνδιαχείρηση του νησιού, με την λογική του 50-50. Ωστόσο καθίσταται σαφές, ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και ο τουρκοκυπριακός λαός, δε θα δώσουν πολύ σημασία στη διζωνική διακοινοτική ομοσπονδία. Η συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας καθώς και η αποδοχή όλων των τετελεσμένων από την πλευρά της Άγκυρας, αποτελεί επακόλουθο .

Ωστόσο, παρόλο που παρατηρείται μια αξιομνημόνευτη αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξωτερικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, εντός του ΣΎΡΙΖΑ υπάρχουν δυο αντικρουόμενες απόψεις που σχετίζονται με το υπό εξέταση θέμα. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι και οι δυο απόψεις στοχεύουν μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ειρήνης στο Αιγαίο και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο δια μέσω της διπλωματίας. Οι διαφορές έγκειται κυρίως στα εργαλεία και στις διπλωματικές ενέργειες που θα καταστήσουν εφικτό τον παραπάνω στόχο.

Η πρώτη πιο μετριοπαθής ‘’γραμμή’’ ακολουθείται από τα μέλη της τάσης των ‘’53’’ καθώς και από πολλά στελέχη της κίνησης ‘’Γέφυρα’’ , υποστηρίζοντας αρκετά την πολιτική της τωρινής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ( ‘’ενδοιασμοί για επέκταση στα 12 μίλια’’. ‘’δεν αποκλείουμε την Τουρκία από το Αιγαίο’’, ’’άνευ ουσιώδους διπλωματικής αξίας οι διακρατικές συμφωνίες με Αίγυπτο ,Ισραήλ διότι ρίχνουν λαδί στη φωτιά ’’ ), ρίχνοντας βέλη εντός του κόμματος για εθνικιστική; ατζέντα.

Η άλλη άποψη στηρίζεται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και από μια μεγάλη μερίδα παλιών και νεοτέρων στελεχών του ( πρώην υπουργοί, κομματικά στελέχη) και προωθεί μια πιο αιχμηρή στάση υποστηρίζοντας την επέκταση των χωρικών υδάτων νότιας της Κρήτης στα 12 ν.μ, οικονομικές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας και περισσότερες συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο για μείωση της επιρροής της.

Είναι αδήριτη ανάγκη πλέον να σταματήσει ο κύκλος εσωστρέφειας και διφορούμενων απόψεων στο ΣΥΡΙΖΑ και να χαρακτεί μια συλλογική γραμμή για τα εθνικά που θα στηρίζεται στην σύνθεση και στον πολιτικό ρεαλισμό που επιβάλλει η σημερινή συγκύρια στα ελληνοτούρκικα. Στον αντίποδα ο Πρωθυπουργός ως απάντηση στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο ην αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες ,στα πλαίσια ενός ευρύτερου εξοπλιστικού προγράμματος μαμούθ.

Αρχικά να τονίσουμε ότι η ποσοτική αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού από μόνη της δεν ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει να αυξήσει το ενεργό δυναμικό αντί για αύξηση της θητείας θα μπορούσε απλώς να κλείσει τα βυσματικά στρατόπεδα στο εσωτερικό που δεν εξυπηρετούν απολύτως καμιά αμυντική λειτουργιά και δημιουργήθηκαν αποκλειστικά στην βάση του πελατειακού συστήματος ; ρουσφετιών; Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ . Αλλά μάλλον η αξιοκρατία στις μεταθέσεις δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Από κει και πέρα αν όντως θέλουμε να μιλήσουμε για την στρατιωτική θητεία χωρίς ταμπού όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλουμε να ασχοληθούμε με την διάρκεια της, τις συνδικαλιστικές τους ελευθερίες των των στρατευμένων ,την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης (η οποία οφείλει να αντικατοπτρίζει τόσο ποιοτικά αλλά και ποσοτικά την διάρκεια της θητείας) καθώς φυσικά και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υποδοχής τους .

Η νέα γένια είναι αυτή που η πανδημία έπληξε περισσότερο με την ανεργία στους νέους να εκτοξεύεται κατακόρυφα. Συνεπώς αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να επανεξεταστεί ο μισθός των στρατευμένων, οποίος οφείλει να είναι τουλάχιστον στα μεγέθη του κατώτατου εφόσον οι κληρωτοί απασχολούνται από το κράτος και ο χρόνος θητείας να προσμετράται στα συντάξιμα χρονιά . Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αναρίθμητες κατά καιρούς καταγγελίες κακομεταχείρισης φαντάρων από ανώτερους τους ,τα καψόνια και οι φασίζουσες συμπεριφορές δεν πρέπει να έχουν θέση εντός του στρατεύματος. Γι αυτό το λόγο καθίσταται αναγκαία η σύσταση μιας υπηρεσίας -παρατηρητηρίου για καταγγελίες περιστατικών βίας και διακρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις. Συνοψίζοντας η αύξηση της θητείας δεν συνιστά απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα αλλά περισσότερο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς κανένα σοβαρό αντίκρισμα περά από την περαιτέρω επιβάρυνση της νέας γενιάς.

*Πλέγας Σπύρος: μέλος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-Λούκας Δημήτρης: μέλος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-Κυπαρρίσης Θάνος: μέλος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

CropImage 26

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

O 27χρονος αναπληρωτής είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό, απειλή και επίθεση σε…

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

τροχαίο

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεαρό νεκρό και έναν τραυματία στην Ελευσίνα - 17χρονος νεκρός σε…