Τουρκία: Αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους

cover
NewsRoom 09/09/2014 | 23:37

Στην αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας στους χώρους εργασίας αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση της Τουρκίας λίγες ημέρες μετά από ένα ακόμα εργατικό ατύχημα, όπου 10 εργάτες έχασαν τη ζωή τους όταν ένας ανελκυστήρας έπεσε στο κενό από ύψος 32 ορόφων σε μια οικοδομή στην Κωνσταντινούπολη.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση προκειμένου να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη μετά το δυστύχημα για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της έλλειψης κανόνων ασφαλείας στους χώρους εργασίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο αργά χθες το βράδυ ότι δύο συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) θα υποβληθούν φέτος στο κοινοβούλιο προς έγκριση στο πλαίσιο των προσπαθειών για βελτίωση των κανόνων ασφαλείας.

«Είναι προφανές ότι η ασφάλεια στον εργασιακό χώρο αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας θέμα. Ένα σχέδιο δράσης θα συσταθεί και θα παρουσιαστεί» είπε ο Αρίντς, που είναι επίσης κυβερνητικός εκπρόσωπος, στους δημοσιογράφους.

Μια δεκαετία ταχείας οικονομικής ανάπτυξης οδήγησε στην ραγδαία άνοδο του κατασκευαστικού τομέα στην Τουρκία, ωστόσο οι κανόνες ασφαλείας στον εργασιακό χώρο δεν ακολούθησαν τους ίδιους ρυθμούς. Η χώρα μετρά το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σε εργατικά δυστυχήματα στην Ευρώπη και ήταν τρίτη στη σειρά κατάταξης παγκοσμίως το 2012, σύμφωνα με τον ILO.

Η τουρκική Συνέλευση για την Υγεία των Εργατών και την Εργασιακή Ασφάλεια ανέφερε ότι 272 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε εργατικά δυστυχήματα μέχρι στιγμής φέτος και ότι τουλάχιστον 1.235 σκοτώθηκαν το 2013, με τους περισσότερους θανάτους να έχουν σημειωθεί στον κλάδο των κατασκευών.

Ο Αρίντς επισήμανε ότι έρευνες για το δυστύχημα του Σαββάτου έχουν ήδη ξεκινήσει και ότι οι εργασιακοί νόμοι θα αναθεωρηθούν.