Newsroom

Newsroom

"Το τσίμπημα της σφήκας": Οι ηθοποιοί της παράστασης μιλούν στο koutipandoras.gr

Ο Γιάννης Μπισμπικόπουλος και η Μαρία Παπαφωτίου, πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση βασισμένη στη αληθινή ιστορία του διηγήματος, «Απέναντι Όχθη» του Φίλιππου Φραγκούλη και σε μαρτυρίες ανθρώπων που επιβίωσαν από τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στο Λούσιο ποταμό το 2007 και σημάδεψαν βαθιά τη συλλογική μας συνείδηση.

57fb88361dc524833d8b4850

Oι δύο ηθοποιοί της παράστασης μιλούν στο koutipandoras.gr για αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, για την ανάγκη μας να βαδίζουμε πάντοτε προς την ελπίδα και τη ζωή, ακόμα και αν όλα γύρω μας καταρρέουν.

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

– Η παράσταση είναι βασισμένη στο διήγημα Απέναντι Όχθη του Φίλιππου Φραγκούλη. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία.

Μαρία Παπαφωτίου: Κατάγομαι από εκείνα τα μέρη και συγκεκριμένα από το ελληνικό Αρκαδίας. Σε μένα η ιστορία αυτή προκαλεί πάντα μεγάλο πόνο. Εκείνη την άνοιξη για όλους εμάς κάτω στο χωριό μαύρισε ο τόπος. Η αγωνία όλων μας η παράσταση να είναι “αντάξια” της τραγωδίας είναι μεγάλη. Θεατρικά, πρώτη φορά νιώθω έναν ρόλο να με χαράζει τόσο βαθιά. Σαν να με παίρνει από το χέρι..

Γιάννης Μπισμπικόπουλος: Η ιστορία είναι βασισμένη στο διήγημα του Φίλιππου Φραγκούλη ο οποίος την έζησε και έχει διασκευαστεί και σκηνοθετηθεί από την Ισμήνη Πρωίου. Έχει να κάνει με μια εκδρομή το 2007 στο Λούσιο ποταμό δεκαοχτώ ανθρώπων, όπου στη διάρκεια της πεζοπορίας υπερχείλισε ο ποταμός με αποτέλεσμα να πνιγούν οι οχτώ.

– Τι είναι αυτό που ξεχωρίσατε στο κείμενο και γιατί το επιλέξατε;

Μαρία Παπαφωτίου: Διαβάζοντας το βιβλίο του Φιλίππου 3 φορές πριν τη θεατρική διασκευή της Ισμήνης δε μπορούσα να συγκρατήσω το λυγμό μου. Θυμάμαι εκείνες τις μέρες έκλαιγα και στον ύπνο μου. Όχι για την ποιητική ποιότητα που έδινε στο θάνατο αλλά για τον τόσο αληθινό και απροκάλυπτο λόγο ενός επιζήσαντα. Ήθελα να ξέρετε την ιστορία του. Την ιστορία τους.

Γιάννης Μπισμπικόπουλος: Μας κέντρισε το ότι η ιστορία είναι ένα αληθινό γεγονός.Η περιγραφή του συγγραφέα με λεπτομέρειες σε ταξίδευε στο μέρος και σου δημιουργούσε τις εικόνες. Ήταν μια πρόκληση για μένα σαν ηθοποιό να το αφηγηθώ.

– Η φύση απέναντι στον άνθρωπο. Πόσο δύσκολη είναι αυτή η “μάχη”;

Μαρία Παπαφωτίου: Και λόγω καταγωγής και γιατί πέρασα αρκετά καλοκαίρια στη Σαμοθράκη και τώρα τελευταία στην Ικαρία τη φύση την αναζητώ. Ξέρω και συνειδητοποιώ πια ότι δεν είναι εκεί για μένα. Είναι ούτως η άλλως εκεί. Πολλές φορές υπάρχουμε μέσα της με αγωνία και βιασύνη να τη γευτούμε οσο περισσότερο μπορούμε και να γυρίσουμε γεμάτοι στα δικά μας. Η σχέση μας δεν ειναι οργανική είναι πολλές φορές εκβιαστική. Και τρομακτική. Στη μάχη με τη φύση δεν πιστεύω. Δεν υπάρχει μάχη όταν είσαι τόσο τρωτός απέναντι σε κάτι. Πιστεύω όμως πολύ στη σοφία, στη μαγεία στη δύναμη της φύσης και θέλω να πιστεύω ακόμα δυνατότερα πως εκείνη την Άνοιξη του 2007 τα παιδιά που έφυγαν κοιμήθηκαν μέσα στην αγκαλιά της..

Γιάννης Μπισμπικόπουλος: Η φύση όσο όμορφη και ήρεμη είναι, άλλο τόσο επικίνδυνη και άγρια γίνεται. Για αυτό ο άνθρωπος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και οργανωμένος όταν την διασχίζει. Λατρεύω τις εκδρομές και τα σπορ στη φύση αλλά προσπαθώ πάντα να παρατηρώ τις αλλαγές.

– Ποια φράση του έργου ξεχωρίζετε;

Μαρία Παπαφωτίου: Δεν τον φοβάμαι πια τον θάνατο. Τον συνάντησα κατάματα για λιγο τα είπαμε ζυγιαστήκαμε.

Γιάννης Μπισμπικόπουλος: “Σε μια ανθρωπότητα που έχει μάθει στο σύγχρονο τρόπο ζωής να επιβραβεύει τον δυνατό, τον πρώτο, τον γρήγορο,τον καταφερτζή, οι κανόνες, εκεί που γεννήθηκαν, στη φύση, σε οδηγούν στην προσαρμογή, στο μεγάλο μάθημα να γνωρίσεις τον άλλον.”

– Πείτε μας μερικά πράγματα για την ομάδα Rapel.

Μαρία Παπαφωτίου: Με τα παιδιά νιώθω ότι για τους λόγους του ο καθένας ήθελε να πει αυτή την ιστορία. Η ομάδα προέκυψε στην πορεία αβίαστα και χωρίς να το πολυσκεφτούμε. Συμβαίνει όμως κάτι μαγικό. Χωρίς να γνωριζόμαστε χρόνια, να έχουμε σπουδάσει η ξαναδουλέψει μαζί, σε αυτήν την παράσταση συνδεθήκαμε με πολλή αγάπη και παιχνίδι, πράγμα που προσωπικά το ζω πρώτη φορά στη δουλειά. Προβληματιζόμαστε, αγχωνόμαστε, τσακωνόμαστε , φαντασιωνόμαστε, ξεσηκωνόμαστε μαζί!

Γιάννης Μπισμπικόπουλος: Η ομάδα δημιουργήθηκε μετά από μια συλλογική ανάγκη να εκφραστούμε και να φτιάξουμε παραστάσεις. Έχουμε κοινό κώδικα και είμαστε πολύ απελευθερωμένοι μεταξύ μας. Νιώθουμε ασφαλείς με τα πάνω μας και τα κάτω μας φυσικά.

– Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Μαρία Παπαφωτίου: Μακάρι να συνεχίσουμε δεν έχω ιδέα σε τι αλλά θέλω κι άλλο!

Γιάννης Μπισμπικόπουλος: Έχουμε κάποια σχέδια κατά νου τα οποία ευελπιστούμε να πραγματοποιηθούν. Γενικά περιμένουμε να τελειώσει το τσίμπημα της σφήκας για να ασχοληθούμε με καινούργια πράγματα.

– Τι θα θέλατε να αλλάξει οπωσδήποτε στον χώρο του θεάτρου; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχετε συναντήσει;

Μαρία Παπαφωτίου: Η σπουδή στον ηθοποιό είναι σημαντική. Αλλά!Το θέατρο είναι εγκλωβισμένο στο χτίσιμο μεθόδων, τεχνοτροπιών ,τεχνασμάτων ,κόλπων. Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι μια υλιστική βάση. Και είναι μια λειτουργία που διδάσκεται και προωθείται. Είμαστε όλο και λιγότερο διατεθειμένοι να γίνουμε κάποιοι άλλοι.Και δυστυχώς πολύ καλά προπονημένοι για να το κρύψουμε. Το θέατρο δεν είναι επιστήμη. Δεν είναι τόσο σοβαρό. Είναι φοβερά ουσιαστικότερο.

Γιάννης Μπισμπικόπουλος: Να πληρώνονται οπωσδήποτε όλοι οι εργαζόμενοι και να ανεβαίνουν παραστάσεις, οι δημιουργοί των οποίων να μοιράζονται απόψεις και πεποιθήσεις ώστε να προβληματίζουν τους ανθρώπους. Η βασική μου δυσκολία στον χώρο αυτό είναι οταν συναναστρέφομαι με ανθρώπους που δεν είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Και τι συνεχίζει να σας εμπνέει;

Μαρία Παπαφωτίου: Αισθάνομαι πάντα μια παράξενη ελευθερία.

Γιάννης Μπισμπικόπουλος: Η επικοινωνία με το κοινό, η λειτουργία έκφρασης συναισθημάτων και το ότι το θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που κάθε φορά γεννιέται κάτι καινούργιο αποτελούν πηγή έμπνευσης για μένα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία/ Δραματουργική επεξεργασία: Ισμήνη Πρωίου

Σκηνικά: Ιωάννα Λισγάρα

Φωτισμοί : Παναγιώτης Λαμπής

Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιώργος Διαμαντόπουλος

Κίνηση: Φαίδρα Σούτου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Πάνος Σβολάκης

Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας: Αριστείδης Γεωργίου

Επιμέλεια αφίσας: Τάκης Πρώιος

Παίζουν:

Μπισμπικόπουλος Γιάννης

Παπαφωτίου Μαρία

Οργάνωση Παραγωγής: Πάνος Σβολάκης

Παραγωγή: Rapel



Ιnfo:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παρασκευή 21.30, Σάββατο 19.00, Κυριακή 20.30 από τις 14 Οκτωβρίου

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (Φοιτητικό, Κάρτα Ανέργων, Ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Προπώληση εισιτήριων: www.viva.gr και στα εκδοτήρια του Θεάτρου Επί Κολωνώ

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, 10444

Τηλ: 210 5138067

[email protected]

www.epikolono.gr 

Άγριο επεισόδιο στο Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί-Τους επιτέθηκε επιχειρηματίας

astynomikos ellada arthro

Άγριο επεισόδιο στο Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί-Τους επιτέθηκε επιχειρηματίας

Οι δύο αστυνομικοί διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Αγρινίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελαφρά τραύματά τους

Ευθύμιος Λέκκας: Όλο και συχνότερα θα βλέπουμε ακραία φαινόμενα με επιπτώσεις που ούτε φανταζόμαστε

Ευθύμης Λέκκας

Ευθύμιος Λέκκας: Όλο και συχνότερα θα βλέπουμε ακραία φαινόμενα με επιπτώσεις που ούτε φανταζόμαστε

Αναφερόμενος στα ακραία φαινόμενα στην Ελλάδα , είπε ότι η κλιματική κρίση ουσιαστικά τεκμηριώνεται απόλυτα…