Το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ κι ο… Κίμωνας

Το οριστικό ναυάγιο της διαφαινόμενης εδώ και καιρό σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι και άλλες δυνάμεις του αποκαλούμενου φιλελεύθερου και σοσιαλδημοκρατικού τόξου, ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά, εξαπολύοντας σήμερα σκληρή επίθεση κατά του Σταύρου Θεοδωράκη.

57d039a21dc52453678b4784

Του Γιάννη Ιωάννου 

Η οριστική ρήξη στις σχέσεις των δύο κομμάτων ήλθε στην πραγματικότητα το βράδυ της Τρίτης, όταν το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, η οποία φαίνεται να δυσαρέστησε την ηγετική ομάδα της Χ. Τρικούπη.

Η κ. Γεννηματά, μιλώντας σήμερα στον Real FM, ανέφερε ότι «η κεντροαριστερά για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα» και διερωτήθηκε αν τελικά το Ποτάμι «ανήκει στην κεντροαριστερά ή αν τελικά είναι άλλες οι επιδιώξεις της ηγεσίας του». Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «είναι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες» και ότι «το Ποτάμι θέλει να πάει κάπου αλλού».

Για το Ποτάμι και κυρίως για τις σχέσεις στελεχών ή ακόμη και βουλευτών του με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά, ίσως όχι άδικα, αφού τόσο ο βουλευτής Αχαΐας του κόμματος Ιάσων Φωτήλας, όσο και ο και ο πρόεδρος της Δράσης η οποία από τον Ιανουάριο του 2015 στηρίζει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχουν ταχθεί υπέρ της σύμπραξης με τη ΝΔ. Αυτά βεβαίως ήταν γνωστά στο ΠΑΣΟΚ από την περίοδο που ξεκινούσε ο διάλογος για την ανασυγκρότηση της κεντοαριστεράς. Αποτελεί επομένως πολιτική υποκρισία να εμφανίζεται όψιμα η Φώφη Γεννηματά για να υπονοήσει ότι το Ποτάμι θέλει να συμπράξει με τη ΝΔ. Ακόμη κι αν η υπόθεση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις -πράγμα όχι απίθανο, αφού το Ποτάμι φαντάζει αδύνατο να ανανεώσει την κοινοβουλευτική παρουσία του κατεβαίνοντας αυτόνομα σε εκλογές- είναι φανερό ότι η Χ. Τρικούπη ενοχλήθηκε από κάτι άλλο. Από τις προτάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη.

Κι αυτό γιατί όσα πρότεινε το βράδυ της Τρίτης η Σεβαστουπόλεως, θα μετέτρεπαν το ΠΑΣΟΚ από πρωταγωνιστή των εξελίξεων σε κομπάρσο που απλώς θα συμμετείχε στη διαδικασία συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα, πράγμα το οποίο ο πολιτικός εγωισμός του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να αντέξει. Έχει ενδιαφέρον ότι μεταξύ των προτάσεων του Ποταμιού ήταν η διακοπή της πολιτικής δραστηριότητας των κομμάτων που θα συμμετείχαν στις διαδικασίες. Ουσιαστικά δηλαδή το Ποτάμι πρότεινε την αυτοδιάλυσή του, ταυτόχρονα όμως και τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Κατά τα λοιπά οι διαφορές που υπήρχαν στις προτάσεις των δύο κομμάτων κάθε άλλο παρά αγεφύρωτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Φαίνεται εν τέλει πως στη Χ. Τρικούπη φαντασιώνονται μεγαλεία με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθηλωμένα σε συμπλέγματα του παρελθόντος να νομίζουν ακόμη ότι υπηρετούν την παράταξη του 40%. Κι ενώ στη Σεβαστουπόλεως αγωνιούν βλέποντας τα ποσοστά του Ποταμιού να κατακρημνίζονται πολύ κάτω από το 3%, και αναζητούν εναγωνίως λύσεις σωτηρίας, στο ΠΑΣΟΚ θυμίζουν όλο και περισσότερο τον Κίμωνα. Εκείνον τον γραφικό ήρωα του Αλέκου Σακελλάριου στην ταινία «Καλώς ήλθε το δολλάριο» ο οποίος παραιτήθηκε από την εργασία του διότι ενώ κάποτε ήταν πρώην νομάρχης, ο διευθυντής του τόλμησε να τον υποβιβάσει ζητώντας του να του κατεβάσει έναν φάκελο από κάποιο ράφι. Κάθε ομοιότητα των χαρακτήρων με πρόσωπα και καταστάσεις προφανώς δεν είναι συμπωματική.  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…