Το πανό για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα στο Καραϊσκάκη που εξόργισε τους Βόσνιους

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βοσνία ένα πανό που αναρτήθηκε στο Καραϊσκάκη κατά τη διάρκεια του αγώνα Ελλάδα-Βοσνία για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018, με μία εμετική αναφορά στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

«Noz, zica, Srebrenica» («μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρενίτσα) έγραφε στα σέρβικα το επίμαχο πανό, το οποίο «σηκώθηκε» στην ελληνική κερκίδα, και μολονότι κατέβηκε άμεσα, η ζημιά έχει ήδη γίνει, καθώς ο βοσνιακός Τύπος εκφράζεται με οργή για το συμβάν, ενώ αναπόφευκτη φαίνεται και η τιμωρία για την ΕΠΟ από την UEFA.

«Καλώς να ορίσετε στη Ζένιτσα στις 9 Ιουνίου, φασίστες», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων δημοσίευμα της αθλητικής ιστοσελίδας BIHfootball, εν όψει της επόμενης αναμέτρησης μεταξύ Βοσνίας και Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου 1995, μερικούς μήνες πριν από το τέλος του εσωτερικού πολέμου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ο οποίος διήρκεσε τρία χρόνια, οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα, μουσουλμανικό θύλακα ο οποίος είχε κηρυχθεί το 1993 «προστατευόμενη ζώνη» από τον ΟΗΕ. Περί τους 8.000 άνδρες και εφήβους σφαγιάστηκαν μέσα σε οκτώ ημέρες. Οστά τους βρέθηκαν σε πολλούς ανοικτούς τάφους.