Newsroom

Newsroom

Το Φεστιβάλ Αθηνών μπαίνει για δύο μήνες στο ιστορικό θέατρο Ολύμπια

Μετά την μετεγκατάσταση της Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Στ. Νιάρχος, το ιστορικό θέατρο της οδού Ακαδημίας, φιλοξενεί για πρώτη φορά μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Το κοινό μπορεί, από τις 8 Ιουνίου, να απολαύσει στο θέατρο Ολύμπια έξι μουσικές και δύο θεατρικές παραστάσεις, καθεμιά με το δικό της ξεχωριστό στίγμα.

59341f721dc52417218b457e

Μουσικές από την Αναγέννηση, λόγια μουσική, ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις, αλλά και ένα σύγχρονο «αυτοσαρκαστικό βαριετέ» και μια αβανγκάρντ παράσταση βγαλμένη από τη βερολινέζικη Φόλκσμπύνε, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό σύνολο στην καρδιά της καλοκαιρινής Αθήνας.

Ξεκινά ποιητικά στις 8/6 με «Όλα τα δειλινά του κόσμου» σε μουσική Νίκου Ξυδάκη. Περνά σε θέατρο βαριετέ στις 12/6, με τον Σίμο Κακάλα και την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος στο «Greek Freak / all star game».

Συνεχίζει στις 16/6 με το ρεσιτάλ της μεσόφωνου Λένιας Ζαφειροπούλου, σε τραγούδια του Μπετόβεν, Σούμπερτ, Μουσόργκσκυ, Τσαϊκόφσκι και τον Αντρέι Χόβριν στο πιάνο.

Αναγεννησιακή μουσική στις 18/6, με το πολυφωνικό σύνολο Stile Antico κι αμέσως μετά, στις 23 και 24/6, στο πλαίσιο του αφιερώματος φεστιβάλ Αθηνών φέτος, στην Φόλκσμπύνε, έρχεται στο Ολύμπια η παράσταση «Μουρμουρητό» σε σκηνοθεσία Χέρμπερτ Φριτς.

Δεκατέσσερις ηθοποιοί μουρμουρίζουν αδιαλείπτως τη μοναδική λέξη της νουβέλας «Μurmel»( Μουρμουρητό) του Ντίτερ Ροτ μεταμορφώνοντας το κείμενο σε μια υπνωτιστική, ψυχεδελική εμπειρία, που δικαιώνει τον εκλιπόντα, πλέον, Ροτ, πληθωρικό, πειραματικό καλλιτέχνη.

Το βιβλίο «Murmel» είχε κυκλοφορήσει το 1974 με αυτοέκδοση. Στις 178 σελίδες του βιβλίου επαναλαμβάνεται μία μόνο λέξη: «Murmel». Στις αρχές της δεκαετίας του’80, ο Ροτ έδωσε την άδεια στον Φριτς να διασκευάσει το έργο του για το θέατρο και το 2012 ο σκηνοθέτης εκπλήρωσε την υπόσχεσή του για πρώτη φορά.

O Ιούνιος του στο θέατρο Ολύμπια ολοκληρώνεται στις 26/6 με συναυλία μουσικής δωματίου από το πιανιστικό ντούο, Στέφανος Νάσος-Απόστολος Παληός, μαζί με τα κρουστά των Μάριο Νικολάου και Μαρίνο Τρανουδάκη, σε διάφορους συνδυασμούς, με επίκεντρο τη «Σονάτα για δύο πιάνα και κρουστά» του σπουδαίου Μπέλα Μπάρτοκ, ενώ σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση θα εκτελεστεί το Red Arc / Blue Veil (2001) για πιάνο, μάλετ και ηλεκτρονικούς ήχους, του Τζον Λούθερ Άνταμς.

Στην ίδια συναυλία και η ελάχιστα παρουσιασμένη «Ταναγραία» σουίτα μπαλέτου για δύο πιάνα και κρουστά, του Γιώργου Σισιλιάνου, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

Στις 5 Ιουλίου, η διεθνούς φήμης ορχήστρα της Σόφιας Sofia Sinfonietta, παρουσιάζει, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου, τρία έργα του Φίλιππου Τσαλαχούρη με θέμα τον πόνο πολέμου, το πένθος και την φυγή. Σε ένα από αυτά, στο «Επτά Λόγοι του Χριστού επάνω στο Σταυρό» opus 65 αρ.1, αφηγητής είναι ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Συμμετέχει η χορωδία των σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα είναι η παράσταση-συναυλία του σχήματος ARTéfacts Εnsemble, στις 9 Ιουλίου, αφιερωμένη στον θρυλικό μουσικό, Φρανκ Ζάππα κι ένα ευρύ φάσμα από το έργο του.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…