Newsroom

Newsroom

Το Βερολίνο δεν εγκρίνει τις υποκλοπές… των άλλων- 2014: το σκάνδαλο του "Μεγάλου Γερμανού Αδελφού" σε 195 χώρες και στην Ελλάδα

«Δεν θα υπάρξει διαμάχη της Γερμανίας και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με αφορμή τη διαρροή του Wikileaks. Για εμάς στο Βερολίνο δεν είναι φυσικό να γίνονται υποκλοπές», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών, μελών του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

5702702d1dc5244e708b4ac2

Άμεμπτοι και «κρυστάλλινοι» οι επιτελείς της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν δηλαδή, πως οι πρακτικές των υποκλοπών τηλεφωνικών συνομιλιών για αυτούς αποτελούν καταδικαστέες κινήσεις που δεν συνάδουν με το ήθος τους. Ταυτόχρονα φροντίζουν να «αδειάσουν» την ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να χαλάσουν τις σχέσεις τους με το ΔΝΤ για χάρη της. Είναι φυσικά για γέλια μια τέτοια δήλωση, προερχόμενη από επίσημα γερμανικά χείλη, λίγο καιρό μετά από το μέγα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε και αφορούσε τις υποκλοπές που έκανε η Γερμανία εις βάρος 195 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα όπως αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2014, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) υποκλέπτει από τον Απρίλιο του 2010 ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω ίντερνετ σε 195 χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.

Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν σε έγγραφο ντοκουμέντο το οποίο κατατέθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης μεταξύ Γερμανού δικηγόρου και της BND. Σύμφωνα με αυτό, οι παρακολουθήσεις γίνονται για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας», ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται το μέγεθος και η έκταση των παρακολουθήσεων σε ξένους στόχους. Ο δικηγόρος Νίκο Χάρτινγκ μήνυσε την BND επειδή θεώρησε ότι η επικοινωνία του μέσω e-mail με ξένους πελάτες του μπορεί να αποτελεί στόχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ υποστήριζε ότι η υπηρεσία δεν είχε το δικαίωμα να παρακολουθεί τον ίδιο, καθώς είναι Γερμανός πολίτης.

Σε μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της γερμανικής BND «λειτουργεί μια υπηρεσία η οποία μπορεί να συνδέεται απευθείας με ψηφιακούς κόμβους μέσω των οποίων πραγματοποιείται η ροή των περισσότερων ξένων επικοινωνιών». Η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει στις μυστικές υπηρεσίες να αναζητούν έως και το 20% των επικοινωνιών που έχουν «ξένα στοιχεία» με ορισμένες λέξεις-κλειδιά, για σκοπούς καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή προστασίας του Συντάγματος. Αυτό βέβαια επιτρέπεται να το κάνουν μόνο σε γερμανικό έδαφος.

Στη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι ο μεγαλύτερος κόμβος επικοινωνιών στη Γερμανία είναι ο DE-CIX στη Φρανκφούρτη. Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο μνημονεύεται στη μελέτη, αναφέρεται ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συστήσει ειδικά γραφεία και εγκαταστάσεις σε αυτή τη θέση ώστε να εκτρέπουν την εισερχόμενη κίνηση δεδομένων, να αντιγράφουν και να μεταφέρουν τα δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση στην έδρα της BND στο Πούλαχ κοντά στο Μόναχο.