Newsroom

Newsroom

Τι προκαλεί την ξαφνική αγάπη του Μπουτάρη για τον Βενιζέλο;

Ήρωα που έσωσε την κυβέρνηση και την πατρίδα χαρακτήρισε τον Βαγγέλη Βενιζέλο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μετά τα όσα…

mpoutaris venizelos

Ήρωα που έσωσε την κυβέρνηση και την πατρίδα χαρακτήρισε τον Βαγγέλη Βενιζέλο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μετά τα όσα συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα στην εκδήλωση του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκε έντονα από το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο μεταξύ άλλων τον αποκαλούσε «προδότη».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Βηματοδότη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε εκνευρισμένος με το παραπάνω περιστατικό και φέρεται να είπε: «Πρόκειται περί ηλιθίων. Ακούς εκεί, να επιτίθενται στον Βενιζέλο. Τον θεωρώ προσωπικά έναν ήρωα. Μπορεί ο Βενιζέλος  να έχει όλα τα κουσούρια του κόσμου, μπορεί πολλά να του σέρνουν, αλλά κανείς δεν πρέπει  να μην του αναγνωρίζει ότι έβαλε πλάτη σε δύσκολους καιρούς και έσωσε και την κυβέρνηση και την πατρίδα».

Ο κ. Μπουτάρης εμφανίζεται μάλιστα να υποστήριξε μιλώντας πάλι για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «θα πρέπει να τον φυλάνε όλοι σαν τα μάτια τους και επιπλέον θα πρέπει να του αναγνωριστεί ότι ο άνθρωπος τόλμησε και έκανε μια τρομερή υπέρβαση, αυτή που έκανε με τη ΝΔ. Όχι με τη ΝΔ του Καραμανλή -εννοώ του πρεσβύτερου- αλλά με τη ΝΔ του Σαμαρά…».

Η περίεργη και ξαφνική αγάπη του Γιάννη Μπουτάρη για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η σαφής του τοποθέτηση στον “ενδοοικογενειακό πόλεμο” στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι -σύμφωνα με πληροφορίες μας- συνεχείς συναντήσεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη γίνονται σε μια περίοδο που ο ίδιος o Μπουτάρης βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου που ταλανίζει τον δήμο Θεσσαλονίκης και αφορά παράνομες προσλήψεις υπαλλήλων. Το εύλογο ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από το αν η δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι μια ειλικρινής πολιτική τοποθέτηση ή αν τελικώς αποβλέπει στην κάλυψη του σκανδάλου παράνομων προσλήψεων και γι’ αυτό στηρίζει με τόση θέρμη τον Βαγγέλη Βενιζέλο, το κόμμα του οποίου μοιάζει να καταρρέει.

Η υπόθεση που φοβίζει τον Μπουτάρη

Το περιβόητο σκάνδαλο των παράνομων προσλήψεων αφορά τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες  προχώρησαν πριν από μήνες εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να τηρήσουν όσα επιβάλλει η νομοθεσία, στη μετατροπή των εποχικών συμβάσεων 560 υπαλλήλων, σε αορίστου χρόνου, προχώρησε δηλαδή στην πρόσληψή τους. Πρόκειται για 560 υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονταν σε διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, αλλά και υπηρεσίες καθαριότητας και ήταν εποχικοί, απασχολούνταν όμως από τον δήμο σαν μόνιμοι υπάλληλοι και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους.

Με το επιχείρημα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο  δήμος Θεσσαλονίκης όταν εκπρόσωπός του κατέθεσε στη δίκη, το δικαστήριο εξέδωσε πρωτόδικη απόφαση υπέρ τους. Ωστόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε σε έφεση πράγμα το οποίο ήταν υποχρεωμένος να πράξει βάσει σχετικής απόφασης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και εγγράφου-απάντησης του υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το οποίο μεταξύ άλλων διευκρινίζει ότι: «οι ΟΤΑ οφείλουν να εξαντλούν τα ένδικα μέσα ώστε να μην καθίστανται τελεσίδικες οι σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε τις αποφάσεις

Οι πρωτόδικες αποφάσεις του δικαστηρίου για τους 560 υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης κατέστησαν τελικά τελεσίδικες και αμετάκλητες στις αρχές του 2014 αφού παρήλθε η προθεσμία υποβολής έφεσης. Ωστόσο αυτές ακυρώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ενώ όπως αναφέρει έγγραφο του ίδιου «στον δήμο Θεσσαλονίκης εργάζονταν οι 560, για τους οποίους δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για τη συνέχιση της εργασίας τους στον δήμο, γεγονός το οποίο αποσιωπάται ενώ παράλληλα δεν αναζητήθηκαν οι ευθύνες για την μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας βάσει του άρθρου 103 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου 2190/1994».

«Στη συνέχεια» συνεχίζει η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης «ο δήμος Θεσσαλονίκης αποδέχθηκε την αγωγή των εναγόντων εργαζομένων με αποτέλεσμα να γίνει δεκτή η αγωγή με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών».

«Με τις ελεγχόμενες και ήδη ακυρωθείσες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε» καταλήγει το ίδιο έγγραφο «η μη άσκηση ένδικων μέσων κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, χωρίς επίσης αιτιολογία σχετικά με τη διαφύλαξη των συμφερόντων του δήμου και παρά την πλήρη αντίθεση σε τηρούμενη σχετική πρακτική από το Δημόσιο».

Την οριστική απόφαση για το αν τελικά θα προσληφθούν οι 560 υπάλληλοι θα πάρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, εκείνο ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, όπως προκύπτει από έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή το οποίο έχει στη διάθεση του το koutipandoras.gr, «το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης προχώρησε στη σύσταση προσωρινών προσωποπαγών θέσεων εργασίας για 560 άτομα, πατά το ότι οι σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής μη άσκησης ένδικων μέσων ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μεκεδονίας-Θράκης και τα αντιθέτως οριζόμενα στις σχετικές εγκυκλίους». Ο κ. Ρακιντζής ζητά με το ίδιο έγγραφο από τη Γενική Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει στον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκόμενων στην υπόθεση αιρετών λειτουργών καθώς και στον καταλογισμό της προκαλούμενης δαπάνης στα υπαίτια πρόσωπα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του koutipandoras.gr παρεμφερές σκάνδαλο ταλανίζει και άλλον μεγάλο δήμο της χώρας, ωστόσο οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο. 

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.