Τι απαντάει ο δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης στη Σοφία Νικολάου

Σε δήλωση «προς αποκατάσταση της αλήθειας» προχώρησε ο συνήγορος του Βασίλη Δημάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης, όπου περιγράφει αναλυτικά το χρονικό του αποκλεισμού του κρατούμενου από το δικαίωμά του στην εκπαίδευση καθώς και του εμπαιγμού του από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής

καμπαγιαννης Medium

Ο συνήγορος του Βασίλη Δημάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης, σε δήλωσή του σήμερα Τρίτη, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, ότι «πληρούνται στο έπακρο» οι προϋποθέσεις του κρατούμενου στην εκπαίδευση.

«Είναι ώρα η Πολιτεία να σταματήσει να αντιδικεί με έναν κρατούμενο που, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο σωφρονισμού. Είναι ώρα η Πολιτεία να δείξει ένα πρόσωπο όχι εκδικητικό και μισαλλόδοξο, αλλά συμπεριληπτικό και μεγαλόκαρδο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Η δήλωση του Θανάση Καμπαγιάννη

«Δήλωση του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, συνήγορου του Βασίλη Δημάκη – 26/5/2020

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, όσον αφορά την από 25/5/2020 ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, αναφέρουμε τα εξής:

1. Πριν από οτιδήποτε άλλο, αναφέρω ότι ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης έχει στερηθεί ως πολίτης το δικαίωμά του να λαμβάνει από τις αρχές έγγραφες απαντήσεις στα υπομνήματα και τις αιτήσεις που επανειλημμένα έχει απευθύνει προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Έτσι, αν και έχει απευθύνει διά του συνηγόρου του τα από 28/4/2020, 4/5/2020, 22/5/2020 υπομνήματα/αιτήσεις και πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων, καμία έγγραφη απάντηση δεν έχει λάβει. Απαντήσεις από το Υπουργείο δίνονται μόνο διά ανακοινώσεων/δελτίων τύπου προς τα ΜΜΕ και διαρροών στον τύπο, χωρίς οποιαδήποτε επίδοση στον δικηγόρο του, έστω και ηλεκτρονική. Επισημαίνω μάλιστα ότι τα δελτία τύπου εκδίδονται μόνον όταν ο Βασίλης Δημάκης έχει ανακοινώσει απεργία πείνας, όπως προκύπτει και από τις ημερομηνίες τους: 28/4/2020, 10/5/2020 και 25/5/2020. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του κρατούμενου ως πολίτη, που υποκρύπτει τη μη αναγνώρισή του ως υποκειμένου δικαιωμάτων και την ακύρωση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου.

2. Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής (χωρίς σύγκληση της τριμελούς Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, κατ’ εξαίρεσιν και αναιτιολόγητα με αόριστη επίκληση “αξιόπιστων πληροφοριών για λόγους δημόσιας τάξης”), ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη στις φυλακές Γρεβενών στις 17/4/2020 και ξεκίνησε κατευθείαν απεργία πείνας: επισήμως (δηλαδή με υπεύθυνη δήλωση) από 21/4/2020 την οποία κλιμάκωσε σε απεργία δίψας από 27/4/2020, ζητώντας την επιστροφή του στην Αθήνα προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει αυτοπρόσωπα τις σπουδές του. Η κινητοποίηση των καθηγητών του και των συμφοιτητών του ακύρωσε την δηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου (βλ. δελτίο τύπου από 28/4/2020) για συνέχιση των σπουδών του αποκλειστικά εξ αποστάσεως από τα Γρεβενά, χωρίς δηλαδή αυτοπρόσωπη παρουσία (με το “βραχιολάκι”), δικαίωμα που του είχε χορηγηθεί από δικαστικό Συμβούλιο το 2018. Όσον αφορά τα αναφερόμενα στην από 25/5/2020 ανακοίνωση του Υπουργείου για την εκπαίδευση στα Γρεβενά, επιβεβαιώνω ότι ο κρατούμενος ΟΥΔΕΠΟΤΕ ζήτησε την τηλεκπαίδευση εκεί, καθώς οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα θα νομιμοποιούσε την απομάκρυνσή του από την Αθήνα και το δικαίωμα της αυτοπρόσωπης παρουσίας του στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Αλυσιτελώς λοιπόν και για λόγους εντυπωσιασμού και παραπλάνησης προβάλλεται το εν λόγω επιχείρημα από το Υπουργείο.

3. Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής (ξανά χωρίς σύγκληση της τριμελούς Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών), ο κρατούμενος μετήχθη στις 9/5/2020 από τα Γρεβενά στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, στην πτέρυγα των κρατούμενων που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία (άρθρο 187Α) και όχι στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Στη νόμιμη και θεμιτή αντίδρασή του για τον λόγο της μεταγωγής του εκεί, που εκφράστηκε με την από 9/5/2020 δήλωση απεργίας πείνας και δίψας, εξεδόθη η από 10/5/2020 ανακοίνωση της ΓΓ Αντ. Πολιτικής όπου δηλώθηκε ότι ο λόγος της μεταγωγής οφείλεται στα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω κορονοϊού και την ανάγκη τήρησης 14ήμερης καραντίνας, ενώ δόθηκαν ρητές εγγυήσεις για την ακώλυτη συνέχιση των σπουδών του, καταρχάς με τηλεκπαίδευση και στη συνέχεια αυτοπρόσωπα. Κατόπιν τούτου, στις 11/5/2020, ο κρατούμενος ανέστειλε την κινητοποίηση του και ζήτησε διά του συνηγόρου του την εφαρμογή των υπεσχηθέντων, αιτήθηκε δε προς τη Διεύθυνση την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης σε συνάντηση του συνηγόρου του και του δασκάλου του Πέτρου Δαμιανού με την διευθύντρα των γυναικείων φυλακών κα Κωνσταντοπούλου.

4. Επί δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 11/5/2020 μέχρι το Σάββατο 23/5/2020, ο κρατούμενος ζητούσε καθημερινά τη συμμετοχή του στα τηλεμαθήματα της σχολής του. Η διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης ΙΙ κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε ρητά στον συνήγορο του κρατούμενου τόσο στη συνάντηση της 11/5/2020 όσο και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες ότι το Κατάστημα ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ την υλικοτεχνική υποδομή προς τούτο και βρίσκεται σε διαδικασία σχετικής παραγγελίας, διαψεύδοντας ρητά τα αναφερόμενα στην από 25/5/2020 ανακοίνωση του Υπουργείου. Αντιπροτείναμε τις εξής λύσεις: α) Να ανεβαίνει ο κρατούμενος σε χώρο που υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο και να παρακολουθεί το ημερήσιο μάθημά του. Μας απαντήθηκε ότι ο χώρος αυτός ανήκει στις Γυναικείες Φυλακές, που είναι χωριστές από την ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία, οπότε και δεν γίνεται να υπάρξει τέτοια μετακίνηση. β) Να προσκομίσουμε με δικό μας έξοδο ένα lap-top και ένα usb είτε στον κρατούμενο είτε ως δωρεά στη φυλακή, για να συμμετέχει ο κρατούμενος στα τηλεμαθήματα. Μας απαντήθηκε ότι πρέπει να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

5. Για του λόγου το αληθές, αναφέρομαι τόσο σε δημοσιεύματα (Εφημερίδα των Συντακτών 12/5/2020) από όπου προκύπτει ότι καταγγείλαμε εξαρχής το ψευδές των διαβεβαιώσεων του Υπουργείου (ότι δηλαδή υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή και ότι ακώλυτα ο κρατούμενος τη χρησιμοποιεί), όσο και σε επικοινωνίες που είχε ο συνήγορος με καθηγητές μαθημάτων του τρέχοντος εξαμήνου στις οποίες τους ειδοποίησε για τον λόγο απουσίας του κρατούμενου από τα τηλεμαθήματα (τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον καθηγητή κο Παντελή Λέκκα, την καθηγήτρια κα Χαριτίνη Δίπλα, ηλεκτρονική επιστολή στον καθηγητή κο Τσάκωνα, τηλεφωνική ενημέρωση του καθηγητή κυρίου Γ. Κουζέλη, κλπ). Ωστόσο ο κρατούμενος υπέμεινε τη στέρηση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων του, δίνοντας πίστωση χρόνου για την υλοποίηση των υπεσχημένων τόσο αναφορικά με την εκπαίδευσή του όσο και αναφορικά με τη μεταγωγή του.

6. Την τελευταία μέρα πριν τη λήξη της “14ήμερης καραντίνας”, ο κρατούμενος επέδωσε στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής το από 22/5/2020 υπόμνημά του με το οποίο επεσήμανε τη στέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων και την λήξη της “14ήμερης καραντίνας”. Δυστυχώς, την επομένη η διάψευση όλων των υπεσχημένων στο από 10/5/2020 δελτίο τύπου ολοκληρώθηκε με την μη υλοποίηση της μεταγωγής του. Εξάλλου, η “καραντίνα” δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα ή τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς ο κρατούμενος αλληλεπιδρούσε κανονικά με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και λοιπούς συγκρατούμενους του στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Το Σάββατο 23/5/2020 ο κρατούμενος προέβη σε ανακοίνωση διακοπής νερού, τροφής και επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Όποια/ος διαβάσει το συγκεκριμένο κείμενο, μπορεί να διαγνώσει έναν άνθρωπο απολύτως τσακισμένο και απεγνωσμένο από την κοροϊδία, τον εμπαιγμό και τον βασανισμό που επί σαράντα ημέρες υφίσταται χωρίς τον οποιοδήποτε λόγο.

7. Την Δευτέρα 25/5/2020, η υποδιευθύντρια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού ενημέρωσε τον συνήγορο κατόπιν τηλεφωνικής κλήσης του ιδίου ότι το Υπουργείο έδωσε εντολή, ελλείψει lap-top και usb, να δοθεί πρόσβαση σε εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή της φυλακής με σύνδεση στο διαδίκτυο για να παρακολουθήσει το μάθημά του (Συγκριτική Πολιτική ΙΙ), αυτό ακριβώς δηλαδή που ζητήθηκε εξαρχής από τον κρατούμενο (βλ. στοιχείο 4) και για το οποίο είχε λάβει αρνητική απάντηση. Ο κρατούμενος δήλωσε αδυναμία, καθώς είναι ήδη άνυδρος και με ιατρικές μετρήσεις που καθιστούν ανέφικτη την παρακολούθηση του μαθήματός του. Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσίευσε φωτογραφία από τον εγκατεστημένο υπολογιστή, διαδίδοντας ότι ο κρατούμενος αρνείται την εκπαίδευσή του... Αν κάποιος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκει αστείο αυτό το σαδιστικό παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι, ο κρατούμενος δηλώνει ότι το θεωρεί βασανιστήριο και επιφυλάσσσεται όλων των δικαιωμάτων του.

8. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας από όλη αυτή τη μεθόδευση, το Υπουργείο στέλνει το μήνυμα στον κρατούμενο ότι μόνον βλάπτοντας τον εαυτό του μπορεί να κερδίσει τα αυτονόητα αιτήματά του, δηλαδή την επιστροφή του στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού και την ακώλυτη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό διαμήνυσε ο κρατούμενος σε συνάντηση που είχε με τον δάσκαλό του Πέτρο Δαμιανό την Δευτέρα 25/5/2020.

9. Για το αληθές και τεκμηριωμένο των όσων αναγράφονται παραπάνω, αναφέρομαι καθ’ ολοκληρίαν στις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συμβουλευτικού οργάνου της Ελληνικής Πολιτείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που με τρεις ανακοινώσεις της, η τελευταία μόλις χτες στις 25/5/2020 – γεγονός πρωτόγνωρο όπως και η ίδια η Επιτροπή σημειώνει – στηρίζει τα αιτήματα του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη.

10. Είναι ώρα η Πολιτεία να σταματήσει να αντιδικεί με έναν κρατούμενο που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο σωφρονισμού. Είναι ώρα η Πολιτεία να δείξει ένα πρόσωπο όχι εκδικητικό και μισαλλόδοξο, αλλά συμπεριληπτικό και μεγαλόκαρδο. Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία και συντάσσεται με το δικαίωμα ενός κρατούμενου να αλλάξει τη ζωή του και να επιλέξει το δρόμο του σωφρονισμού πρέπει να απευθύνει στην Πολιτεία την έκκληση να δώσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στον Βασίλη Δημάκη που την έχει κερδίσει με τον βίο του τα τελευταία – πολλά πλέον – χρόνια και να ικανοποιήσει τα αυτονόητα αιτήματά του: τη μεταγωγή του στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Ι των φυλακών Κορυδαλλού και την ακώλυτη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία».

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…