Θριάσιο: Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Ακόμη ένα νοσοκομείο της Αττικής απευθύνει κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση, μην μπορώντας να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη πίεση. 

5212502

Μετά τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικόν», έρχεται να προστεθεί και το Θριάσιο στα νοσοκομεία της Αττικής που απευθύνουν έκκληση στην Κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα, καθώς δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη πίεση. Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ζητάει επειγόντως από τον υπουργό Υγείας να εγκρίνει προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον Βασίλη Κικίλια, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί ουσιαστικά το νοσοκομείο με ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και παραϊατρικό προσωπικό, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των επιβεβαιωμένων ασθενών με Covid-19, οι οποίοι ήδη ξεπερνούν τους 75.

Χαρακτηριστικό είναι, σημειώνει το σωματείο, ότι οι ειδικευμένοι γιατροί στην Α και Β Παθολογική κλινικές είναι μόνο 10, ενώ στην Πνευμονολογική κλινική είναι μόνο έξι (οι δύο επικουρικοί), αν και εκτός από τους ασθενείς Covid νοσηλεύονται και δεκάδες άλλοι παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς.

Αντίστοιχες, όπως υποστηρίζει το σωματείο, είναι οι ελλείψεις στις ΜΕΘ Covid, όπου για την ανάπτυξη νέων κλινών μετακινήθηκαν τρεις γιατροί από το Αναισθησιολογικό και δύο γιατροί από τη Γενική ΜΕΘ – όπου έχουν απομείνει μόνο έξι γιατροί – δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τμημάτων τους, καθώς και δύο γιατροί από τα νοσοκομεία Τζάνειο και Νίκαιας. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχουν συσταθεί ακόμη ούτε οι πέντε θέσεις γιατρών για ΜΕΘ, για τις οποίες υπάρχει αίτημα του νοσοκομείο από 28/9/2020.

Το σωματείο σημειώνει ότι παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στην Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογική και ΜΕΘ Covid – όπου οι ίδιοι εργαζόμενοι, από την αρχή της πανδημίας, βρίσκονται στα πρόθυρα σωματικής και ψυχικής εξάντλησης – αλλά και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπεδική και τις υπόλοιπες κλινικές του Χειρουργικού τομέα, καθώς και σε τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμου, φυσικοθεραπευτές και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό.

Ανεπαρκέστατο, επισημαίνει ακόμη, είναι το νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ του νοσοκομείου (Γενική, ΜΕΘ 1 Covid, ΜΕΘ 2 Covid), ενώ οι πέντε νέες κλίνες ΜΕΘ Covid αναπτύχθηκαν – χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας επιπλέον νοσηλευτής, τραυματιοφορέας ή φυσικοθεραπευτής – με μετακίνηση πέντε νοσηλευτών από τη Γενική ΜΕΘ (όπου έκλεισαν δύο κλίνες) και δύο νοσηλευτριών από τη ΜΤΝ και μίας νοσηλεύτριας από το Αναισθησιολογικό, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τμημάτων τους. Επίσης, υπογραμμίζει το Σωματείο, δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη ούτε οι 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν στις 17/12/2020 και δεν έχουν προσληφθεί οι 24 επιλαχόντες νοσηλευτές της 2Κ/2019.

Παράλληλα, τονίζει ότι, αν και στο Θριάσιο νοσοκομείο παραμένουν κενές περισσότερες από 250 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων (περιλαμβανομένων 86 θέσεων γιατρών, 89 νοσηλευτικού προσωπικού, 51 τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, 12 χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων και έξι τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών), για το επόμενο διάστημα έχουν προκηρυχθεί μόλις επτά μόνιμες θέσεις γιατρών και εννέα θέσεις μόνιμων εργαζομένων υπολοίπων ειδικοτήτων.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως σημειώνει το Σωματείο, ότι εκκρεμούν προκηρύξεις θέσεων γιατρών από το 2018 (π.χ. ΩΡΛ κλινική και Παθολογοανατομικό εργαστήριο) ενώ από τις οκτώ θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2020, έχουν προσληφθεί μόνο οι τέσσερις.

Για να εξασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου και να μην υπάρξουν φαινόμενα ομαδικού «συνδρόμου εξουθένωσης» των εργαζομένων, το σωματείο τους ζητάει:

-να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκκρεμούσες προκηρύξεις και η πρόσληψη των 24 νοσηλευτών της 2Κ/2019,

-να προσληφθούν όλοι οι γιατροί ειδικοτήτων «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που συμμετείχαν στις κρίσεις για τις πρόσφατα προκηρυχθείσες θέσεις,

-να συσταθούν και καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον επτά νέες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 25 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ, καθώς και τέσσερις θέσεις φυσικοθεραπευτών για τις συνολικές ανάγκες του νοσοκομείου,

-να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για την άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού,

-να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις επιλαχόντων στην προκήρυξη 2Κ και οι καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…