Θράκη: Κυβερνητικό «black out» στην ενημέρωση

Στο «απόλυτο σκοτάδι» βρίσκονται οι Θρακιώτες όσο αφορά την ενημέρωση για τον κορονοϊο καθώς τα τοπικά μέσα - όπως καταγγέλλουν - αδυνατούν να λαμβάνουν ενημερώσεις για τον  Covid19 από τους Διοικητές των Νοσοκομείων. Παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης, του ΣΥΡΙΖΑ, Τάκη Χαρίτου, στο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας  Νίκο Χαρδαλιά για το θέμα.

tedward quinn uDMXH4l0XH8 unsplash

Αποτέλεσμα αυτού είναι η ενημέρωση να γίνεται με το σταγονόμετρο καθώς η καθιερωμένη συνέντευξη για την πορεία της πανδημίας από τους κ.κ Τσιόδρα-Χαρδαλιά δεν αναφέρεται λεπτομερώς στις περιοχές που είναι πλέον το κέντρο της πανδημίας. Μάλιστα, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Θράκη ζουν πάνω από 100.000 πολίτες στους τρεις Νομούς της Θράκης, ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο, και θα έπρεπε να ενημερωθούν. 

Όπως αναφέρει ο επί χρόνια δημοσιογράφος της ”Ελευθεροτυπίας”, Συμεών Σολταρίδης «η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φέρει μεγάλες ευθύνες καθώς  δεν ενημέρωσε τον κόσμο σχετικά με τον κορονοϊό και τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία. Η πολιτεία αδιαφόρησε να τους ενημερώσει με ενημερωτικό υλικό, μέσω των θεσμικών οργάνων,  αρχής γενομένης από τους εκλεγμένους βουλευτές, τους δημάρχους, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους. Μήπως είναι η στιγμή που θα πρέπει να δει η πολιτεία πολλά από τα θέματα που αδιαφόρησε πολιτικοποιώντας προβλήματα που αναζητούν λύση;» 

Μάλιστα ο Συμεών Σολταρίδης προχώρησε και σε μια αποκάλυψη, καθώς ανέφερε ότι ο  ο δημοσιογράφος, Σάκης Αντωνίου (roinews.gr), δέχθηκε απειλές γιατί ανακάλυψε-δημοσιοποίησε – ότι από λάθος γράφτηκε ότι κρούσμα που βρίσκεται σε καραντίνα σπίτι του συγκαταλέγεται στα κρούσματα του Έβρου. Ο ασθενής είναι κάτοικος οικισμού της Ροδόπης ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης και καταγράφηκε μη Ροδοπίτης.

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος, Σάκης Αντωνίου, ανέφερε ότι «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Πέσανε Θεοί και δαίμονες να με φάνε ζωντανό. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχω ακούσει. Απειλές. Διασπορά ψευδών ειδήσεων. Προσφυγή στην Εισαγγελέα που έχει ενημερωθεί προκειμένου να περάσω αυτόφωρο! Παραινέσεις να κατεβάσω το ρεπορτάζ. Μάλιστα ακούω και για επίσημες διαψεύσεις ακόμη και από θεσμικούς εκπροσώπους του Iατρικού Συλλόγου. Η υπογραφή της επαγγελματικής μου εξόντωσης. Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στο χώρο. Είναι πραγματικά απίστευτο…Δεν μιλάω και για «συναδέλφους», το αφήνω για τον μεταξύ μας λογαριασμό στο μέλλον».

Βέβαια μετά τον σάλο που ξέσπασε ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έκανε ανάρτηση στο fb στον προσωπικό του λογαριασμό: «Σχετικά με το “χαμένο” covid-19 της Ροδόπης. Είναι πιθανό ο ΕΟΔΥ να έχει κατατάξει κρούσμα από κάτοικο Σαπών που εξετάστηκε στην Αλεξανδρούπολη και να το έχει χρεώσει στην Αλεξανδρούπολη. Περισσότερες πληροφορίες στον ΕΟΔΥ ή στην Διεύθυνση Υγείας. Στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής δεν υπάρχει θετικό περιστατικό covid-19 σύμφωνα με την διοικητή του Νοσοκομείου».

Ενώ όπως γράφτηκε στο Ροή news, επικοινώνησε ο δημοσιογράφος με τον Γενικό Διευθυντή Υγείας της παραπάνω Περιφέρειας, ο οποίος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ λέγοντας «το περιστατικό «καταχωρήθηκε» στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και αφορά κάτοικο οικισμού της Ροδόπης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό αυτός και η οικογένειά του και λαμβάνει τα μέτρα που ο ΕΟΔΥ επιβάλλει για τις περιπτώσεις αυτές ενώ παρακολουθείται στενά».

Έτσι έληξε η όλη ιστορία ενημέρωσης από τον εν λόγω εργάτη της αντικειμενικής είδησης και όλων αυτών που αντέδρασαν από άγνοια και μη σωστή πληροφόρηση.

Ανύπαρκτη  ενημέρωση

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ΜΜΕ της Θράκης, (paratiritis-news.gr, komotinipress.gr
Fonitisxanthis.gr, roinews.gr) όπου όπως καταγγέλλουν  οι αρμόδιοι φορείς συνεχίζουν να μην δίνουν ενημέρωση κρατώντας την τοπική κοινωνία σε καθεστώς άγνοιας για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. 

Όπως αναφέρουν, δεν γνωρίζουν αν  η σχεδόν ανύπαρκτη ενημέρωση που υπάρχει μέχρι σήμερα υποδηλώνει ανικανότητα των αρμοδίων ή κάτι άλλο, αλλά κανείς πολύ δεν  έχει το δικαίωμα να στερεί την ενημέρωση των πολιτών στο να γνωρίζουν το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή τους.

Σε επικοινωνία που είχε το koutipandoras, με την δημοσιογράφο-διευθύντρια του ” Παρατηρητή της Θράκης”,  Νατάσα Βαφειάδου, η ίδια ανέφερε ότι «είναι πρωτόγνωρη η “σιγή ιχθύος” που είτε έχει επιβληθεί κεντρικά είτε έγκειται στην βούληση καθενός υπευθύνου το πού θα μιλήσει και πού όχι. Κλειστά τηλέφωνα και αναπάντητες κλήσεις στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. 

Το να υπάρχει ενημέρωση δια μέσου των επίσημων εκπροσώπων φορέων και πολιτείας, πέραν των κυβερνητικών ανακοινώσεων, δεν είναι μόνο επιτακτική για λόγους που αφορούν τον έλεγχο της παραπληροφόρησης, των fake news κ.ο.κ., αλλά καθίσταται αναγκαία για την ενημέρωση των πολιτών ώστε να κατανοήσουν και το μέγεθος της κατάστασης αλλά κυρίως για να καταφέρουμε να συμβάλλουμε στην μη περαιτέρω ενίσχυση όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων που μας δημιουργεί όλη αυτή η κατάσταση(πανικός, άγχος κ.ο.κ.).  Αυτό θα έπρεπε να είναι βασική  υποχρέωση των αρμοδίων – και κυρίως των ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ-, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα ως μέτρο πρόληψης και προστασίας του κοινού απέναντι σε όλο αυτό που ζούμε και είναι δικαίωμα κάθε πολίτη σε μία κατά τα άλλα δημοκρατική κοινωνία. Αλλιώς μιλάμε απλά για στοχευμένο έλεγχο της πληροφορίας. Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων με επιστολή του προς τον Στέλιο Πέτσα ζητά το αυτονόητο, την επίσημη, και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ, ενημέρωση δια μέσου της καθιέρωσης απευθείας ενημέρωσης, τουλάχιστον στις πόλεις της χώρας που λειτουργούν νοσοκομεία και υπηρεσίες πολιτικής προστασίας»

 

«Αναγκαιότητα και δικαίωμα η ενημέρωση των πολιτών»

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε παρενέβει ο  βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, όπου επικοινώνησε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, την Δευτέρα το βράδυ, και του έθεσε ευθέως και το θέμα της έλλειψης υπεύθυνης και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών για τις εξελίξεις της πανδημίας στην περιοχή. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο βουλευτής :

«Σε επικοινωνία μου εχθές το βράδυ με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ζήτησα να ενημερωθώ για θέματα που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε, παρά τον προφανή φόρτο εργασίας.

Του έθεσα το θέμα της έλλειψης υπεύθυνης και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών για τις εξελίξεις της πανδημίας στην περιοχή μας. Μάλιστα του έθεσα  με έμφαση το ζήτημα της διακοπής της ενημέρωσης, που υπήρχε κατά το προηγούμενο διάστημα από νοσοκομεία και ιδιαίτερα από το Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης.

Ενημέρωση η οποία ήταν μια ανάσα ανακούφισης για τους συμπολίτες μου, οι οποίοι ακολουθώντας τις οδηγίες, βρίσκονται σε απομόνωση και ως εκ τούτου έχουν δικαίωμα στην υπεύθυνη ενημέρωση. Μου απάντησε κατηγορηματικά ότι  απόφαση της κυβέρνησης είναι η ενημέρωση να γίνεται μόνο από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας  και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ακριβής πληροφόρηση και να μην υπάρχει κίνδυνος διοχέτευσης λαθεμένων πληροφοριών.

Στον ισχυρισμό μου ότι οφείλουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των Νοσοκομείων και στις διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας και Υγείας  αντίστοιχα της Περιφέρειας ΑΜΘ, καθώς και στην επισήμανσή μου ότι η έλλειψη αυτής της περιφερειακής ενημέρωσης εγκυμονεί κινδύνους διοχέτευσης ανεξέλεγκτων και λανθασμένων πληροφοριών, ο υφυπουργός επέμεινε στην απόφαση της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια της συζήτησης του έθεσα ως παράδειγμα ενημέρωσης των πολιτών και διαφάνειας στη διαχείριση του θέματος, την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει σε καθημερινή βάση τους πολίτες για τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία στην περιοχή. Μου έκανε γνωστό  ότι  αυτή είναι απόφαση της συγκεκριμένης Περιφέρειας, η οποία δεν είναι σύμφωνη με τη γενικότερη κυβερνητική  κατεύθυνση.

Στη συνέχεια επικοινώνησα με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο συζήτησα για την αναγκαιότητα ενημέρωσης σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε οι συμπολίτες μας να αισθάνονται ακόμα πιο ασφαλείς. Με διαβεβαίωσε ότι  σύντομα θα διαβουλευτεί με τους αρμόδιους και θα με ενημερώσει.

Αναμένουμε!» καταλήγει ο κ Χαρίτου, και όπως φαίνεται έπιασε τόπο η παρέμβαση του καθώς ξαφνικά την Πέμπτη (2/4)  το απόγευμα , το Νοσοκομείο Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση προς ενημέρωση των τοπικών ΜΜΕ. 

Πλέον η κυβέρνηση καλείτε να διαχειριστεί καλύτερα την ελλημματική της πολιτική όσο αφορά την ενημέρωση, καθώς δεν είναι λύση να ενημερώνονται οι πολίτες (ειδικά της περιφέρειας) από τον ίδιο τον υφυπουργό μια φορά την ημέρα και μιλώντας για ατομική ευθύνη… κάτι που θα οδηγήσει στην έξαρση της παραπληροφόρησης (είναι χειρότερη από τον ιό) όπως και η σιγή ασυρμάτου που θέλει να επιβάλει στα τοπικά ΜΜΕ  μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για τους κατοίκους της Θράκης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…