Θολό τοπίο πάνω από την Ακρόπολη: Στο σκοτάδι οι κινήσεις της κυβέρνησης για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Την ώρα που τα βρετανικά ΜΜΕ δίνουν συγχαρητήρια στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, η ανησυχία στην Ελλάδα μεγαλώνει για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ιδιοκτησία των μαρμάρων στη Βρετανία

11293

«Βρόχη» πέφτουν τις τελευταίες ώρες τα δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα και το ενδεχόμενο «επαναπατρισμού» τους.

Το αρχικό δημοσίευμα του Bloomberg διαψεύστηκε πριν λίγες ημέρες από το ελληνικό υπ. Πολιτισμού, ωστόσο έκτοτε έχουν υπάρξει αντίστοιχα δημοσιεύματα από τους Sunday Times, τον Guardian και από την Daily Telegraph, που κάνουν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δίνουν ακόμη και συγχαρητήρια στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.

Οι πτυχές της συμφωνίας που περιγράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ περιέχουν ακόμη πολλά θολά σημεία, αλλά απέχουν παρασάγγας από την «εθνική γραμμή» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα την οποία έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 κι έπειτα.

Οι Times, που τα αποκαλούν ακόμη «Ελγίνεια Μάρμαρα», επισημαίνουν ότι για αντάλλαγμα το Μουσείο της Ακρόπολης θα παραχωρήσει άλλα, σχετικά μικρότερα, εκθέματα που βρίσκονται στις αποθήκες του και προσθέτει ότι με την πρόταση που είναι υπό συζήτηση παρακάμπτεται ο νομικός σκόπελος που ναι μεν ορίζει ότι ιδιοκτήτες των ζωφόρων είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου αλλά όμως τους απαγορεύει να τις παραχωρήσουν.

Μάλιστα η εφημερίδα δίνει συγχαρητήρια, και στον πρόεδρο του βρετανικού μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, γιατί «είναι έτοιμος να συμβιβαστεί και να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα» με μια συμφωνία που όπως επισημαίνεται φέρεται πως έχει ήδη συνταχθεί, όπως τονίζει.

Οι εξελίξεις προκαλούν σοβαρή ανησυχία στην Ελλάδα πάντως, καθώς φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εισέλθει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης στο σκοτάδι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ιδιοκτησία των μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, με αντάλλαγμα, τα μάρμαρα να δοθούν ως «δάνειο» στη χώρα μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης έχει δηλώσει στην «Εφ.Συν.» ότι δεν διεξάγει συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο. Από την πλευρά του, το υπ. Πολιτισμού διέψευσε χλιαρά μόνο το πρώτο από αυτά τα δημοσιεύματα για το ζήτημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάμε άμεσα απαντήσεις

Απαντήσεις για το ζήτημα ζητά και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την τομεάρχη Πολιτισμού του κόμματος, Σία Αναγνωστοπούλου να τονίζει ότι μυστική διπλωματία αλά 19ου αιώνα, μεταξύ μεγιστάνων και άλλων «μεγάλων κεφαλών», δεν θα την ανεχτούμε. Συμφωνίες εν κρυπτώ με τις οποίες ο δανεισμός και η εκχώρηση του εθνικού μας πλούτου βαφτίζονται «επιστροφή» και «επαναπατρισμός», δεν θα τις επιτρέψουμε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Φαίνεται να υπάρχει μια θεμελιώδης παρανόηση στο μυαλό του κυρίου Μητσοτάκη και της κυρίας Μενδώνη: οι πολιτιστικοί θησαυροί και η ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι τσιφλίκι τους και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι επικοινωνιακό παιχνιδάκι για τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ. Είναι πρωτίστως μια πράξη ηθικής διευθέτησης που παίρνει οικουμενική διάσταση.

Είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός και η υπουργός πολιτισμού, μόνοι τους και με κρυφές συνεννοήσεις να διευθετούν αυτό το κορυφαίο διεθνώς ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δυστυχώς όμως, στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φαίνεται πως οι όροι του κοινωνικού συμβολαίου έχουν απολύτως παραβιαστεί, το ίδιο το θεμέλιο της δημοκρατίας συνθλίβεται.

Προειδοποιούμε για τελευταία φορά, μυστική διπλωματία αλά 19ου αιώνα, μεταξύ μεγιστάνων και άλλων «μεγάλων κεφαλών», δεν θα την ανεχτούμε. Συμφωνίες εν κρυπτώ με τις οποίες ο δανεισμός και η εκχώρηση του εθνικού μας πλούτου βαφτίζονται «επιστροφή» και «επαναπατρισμός», δεν θα τις επιτρέψουμε.

Αυτή η πολιτική της ανταλλαγής αρχαιοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία που υποκρύπτει την αναγνώριση, μέσω του δανεισμού, της ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο, συνιστά υποχώρηση από την εθνική γραμμή για την επιστροφή τους.

Γι’ αυτό όχι άλλα μυστικά και ψέματα κύριε πρωθυπουργέ, που θα υπονομεύσουν το μέλλον αυτής της χώρας. Ζητάμε άμεσα απαντήσεις.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…