Newsroom

Newsroom

Την μετατροπή της Τουρκίας σε Θεοκρατική Δημοκρατία θέλει ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου

Τις προσθέσεις της Τουρκικής κυβέρνησης εξέφρασε και ανοιχτά πλέον ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν; Πολύ πιθανό καθώς το κυβερνών κόμμα AKP, που έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, πιέζει για νέο σύνταγμα που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα «χάρτα», η οποία χρονολογείται από την περίοδο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

571f27f41dc5240d3b8b463e

Θρησκευτικό» σύνταγμα χρειάζεται η Τουρκία, ενώ ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους θα πρέπει να φύγει από τη νέα «χάρτα» της χώρας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου σύμφωνα με το Reuters.

Ποιο συγκεκριμένα δήλωσε σε ομιλία του χθες, σύμφωνα με video που έδωσαν στη δημοσιότητα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πως «Το νέο σύνταγμα δεν θα πρέπει να έχει κοσμικό χαρακτήρα».

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως τα ευρωπαϊκά κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποτελούν τη βάση του νέου κειμένου.

Αυτή η αναφορά σε Θρησκευτικό σύνταγμα σε συνδυασμό με τις βλέψεις για προεδρικό σύστημα αποκαλύπτουν πλέον περίτρανα τον στόχο της κυβέρνησης Ερντογάν για συγκέντρωση όλο και περισσότερης δύναμης στα χέρια της.

Κάτι τέτοιο σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τους εκπροσώπους του κοσμικού κράτους που θα πολώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην Τουρκία που ήδη ταλανίζεται από τις συγκρούσεις με το PKK αλλά και από την αντιπαράθεσή της με την Ρωσία.