Newsroom

Newsroom

"Θησαυρός ανεκμετάλλευτος το Ελληνικό"

“Εάν το πάρκο γίνει υπερβολικά μεγάλο, τότε το ίδιο θα υποσκάψει το κοινωνικό όφελος. Πρέπει να συνδυαστεί η οικονομική με…

“Εάν το πάρκο γίνει υπερβολικά μεγάλο, τότε το ίδιο θα υποσκάψει το κοινωνικό όφελος. Πρέπει να συνδυαστεί η οικονομική με την κοινωνική δραστηριότητα, προκειμένου το όποιο σχέδιο να είναι οικονομικά βιώσιμο”, τονίζει ο Γιοζέπ Αθεμπίγιο.
Επειτα από σχεδόν οκτώ μήνες εικασιών και σεναριολογίας, ο Ισπανός πολεοδόμος, Γιοζέπ Αθεμπίγιο, ανοίγει επιτέλους τα χαρτιά του και αποκαλύπτει το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Μιλώντας στο “Εθνος”, λίγές ώρες πριν την επίσημη παρουσίαση του έργου, ο διάσημος πολεοδόμος, που αναμόρφωσε τη Βαρκελώνη, υπογραμμίζει τη σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού στην περίπτωση των 600 στρ. του Ελληνικού, ενώ απαντάει και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα.

Ποιο πρέπει να είναι το μέλλον του Ελληνικού, σύμφωνα με τη δική σας πρόταση;
Κοιτάξτε, υπάρχουν 600 στρέμματα -με 3 χλμ. ακτογραμμής- ανεκμετάλλευτα ή αν θέλετε που υπο-εκμεταλλεύονται. Ενα “κενό” σε μια υπερδραστήρια μητροπολιτική περιοχή. Ενας χώρος κεντρικός και με τεράστια αξία. Ο οποιοσδήποτε θα σκεφτόταν πως “πρόκειται για ένα εργαλείο που πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί”. Υπάρχουν δύο επιλογές: Η μία είναι να έχεις στρατηγικό σχεδιασμό με συγκεκριμένους κοινωνικοοικονομικούς στόχους και η άλλη είναι να “μοιράσεις” την πίτα δεξιά και αριστερά, διασπώντας τον χώρο σε αυτόνομα τμήματα, που τελικά θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθεί το όποιο στρατηγικό του πλεονέκτημα.

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να δουν το Ελληνικό να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο…
Είναι πραγματική τρέλα να μιλάμε για 600 στρέμματα μόνο πάρκο. Πρώτον, ένα τόσο μεγάλο πάρκο είναι δυσανάλογο με ό,τι το περιβάλλει. Οταν το Χάιντ Παρκ έχει έκταση 250 στρ. και το Σέντραλ Παρκ έχει 350 στρ., η δημιουργία ενός πάρκου 600 στρεμμάτων είναι μια πολυτέλεια όχι μόνο γι’ αυτήν τη χώρα, αλλά για σχεδόν όλες. Μεγάλα τμήματα αυτών των 600 στρ. θα “χαθούν” στη κυριολεξία, γιατί ποτέ δεν θα υπάρξει τόσος κόσμος ώστε να γεμίσει μια τέτοια έκταση, ενώ τα χρήματα που θα απαιτούνται για τη συντήρηση θα είναι εξωφρενικά. Δεύτερον, εάν επιλέξει κανείς να κάνει μόνο πάρκο, τότε δεν θα κάνει μια σειρά από άλλα πράγματα που θα οδηγούσαν στην “ενεργοποίηση” του χώρου και στη συμμετοχή του στην οικονομική-κοινωνική δραστηριότητα. Εχω μιλήσει με πολύ κόσμο που σέβομαι και που πιστεύει πως το Ελληνικό “πρέπει να γίνει όλο πάρκο”, αλλά κάνουν ένα λάθος. Ταυτίζουν το “όλο πάρκο” με μια κοινωνική νίκη, την οποία όμως ταυτόχρονα υπονομεύουν. Εάν το πάρκο γίνει υπερβολικά μεγάλο, τότε το ίδιο θα υποσκάψει το κοινωνικό όφελος στο οποίο στοχεύουν.

Τι ακριβώς προτείνετε για τον υπόλοιπο χώρο;
Στόχος είναι να συνδυαστεί η οικονομική με την κοινωνική δραστηριότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε αρκετή “κριτική μάζα” για να δημιουργήσουμε δυναμική. Η δραστηριότητα αυτή θα πρέπει να αναπτυχθεί σε έκταση 2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, κάτι που για μένα αποτελεί το ελάχιστο, εάν θέλουμε να είναι οικονομικά βιώσιμο το όποιο σχέδιο.

Εξηγήστε μου λίγο πώς θα επιτευχθεί η δημιουργία “δυναμικής”
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να έρθει εδώ κόσμος να ζήσει και να εργαστεί. Ετσι, προτείνουμε ένα τμήμα με κατοικίες και γραφεία. Υστερα θα πρέπει να προσελκύσουμε τους οικονομικούς παράγοντες. Πώς; Δημιουργώντας ένα “δόλωμα”. Πρώτον, το Δημόσιο πρέπει να δώσει το παράδειγμα, μεταφέροντας εκεί ορισμένες υπηρεσίες, κάτι που μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες για το κέντρο της Αθήνας, καθώς θα εκκενωθούν χώροι για τη δημιουργία πλατειών. Δεύτερον, δίνοντας κίνητρα να μεταφερθούν εκεί εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και, τρίτον, δημιουργώντας ένα συνεδριακό κέντρο, το οποίο θα βάζει την Ελλάδα στον χάρτη του συνεδριακού τουρισμού. Δεν εννοώ ένα “σύνηθες” κέντρο, αλλά κάτι που θα ανταγωνίζεται τη Βαρκελώνη και τη Βιέννη, τις μόνες ευρωπαϊκές πόλεις που μπορούν να διοργανώσουν παγκόσμια συνέδρια. Στόχος, να πείσεις ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τα κεντρικά τους στο Ελληνικό. Εάν τα καταφέρεις, μιλάμε για δημιουργία 25.000-30.000 θέσεων εργασίας!
Και η κοινωνική δυναμική, πέρα από τη δημιουργία κατοικιών, πώς επιτυγχάνεται;
Μεταξύ άλλων προτείνουμε μια μικρή “πανεπιστημιούπολη”, με εγκαταστάσεις όπως εργαστήρια R&D ή βιβλιοθήκες και στόχο την προσέλκυση φοιτητών. Επίσης, εδώ πρέπει να αναφέρουμε και την ανάγκη για μια εμπορική πλευρά στον σχεδιασμό, δηλαδή αρκετές μικρές επιχειρήσεις και ένα και μοναδικό Mall, που θα τοποθετηθεί σε σημείο που να μην υπονομεύει την εμπορική κίνηση των όμορων δήμων.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις ανέρχονται στο 12%, οι υποδομές στο 15% και οι δημόσιοι χώροι πρασίνου καταλαμβάνουν το 73%. Το πάρκο αυτό καθαυτό υπολογίζεται στο 59% του χώρου, δηλαδή 260 στρέμματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι πλατείες και δημόσιοι κήποι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης!
ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
Η θέση της Ελλάδας και το ενδιαφέρον των Καταριανών

Ετσι όπως τα παρουσιάζετε, γιατί να έρθει κάποιος να επενδύσει τα χρήματά του για να υλοποιηθεί το πρότζεκτ στο Ελληνικό; Αυτός τι θα κερδίσει;
Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ποτέ δεν συνέδεσα το Ελληνικό, και δεν μου ζητήθηκε να κάνω κάτι τέτοιο, με οποιοδήποτε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Ποτέ κανείς δεν μου έθεσε τέτοιο ζήτημα, ότι δηλαδή βασική προτεραιότητα είναι να βγάλουμε λεφτά, να βγάλει λεφτά ο όποιος επενδυτής. Εξαρχής, αυτό που μας απασχολούσε ήταν ποια θα είναι η σωστή δοσολογία ώστε να έχουμε την ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε κοινωνική και οικονομική αποδοτικότητα. Τώρα, γιατί να θέλει κανείς να επενδύσει τα λεφτά του σε αυτό το πρότζεκτ; Η απάντηση είναι απλή. Μπορεί σήμερα η Ελλάδα να έχει προβλήματα, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη γεωστρατηγική θέση που κατέχει. Αυτό το πλεονέκτημα αποτελεί μια διαχρονική σταθερά. Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί την αστάθεια της Μέσης Ανατολής και την αποτυχία του Ντουμπάι να μετατραπεί σε οικονομικό κόμβο-“σταθμό” ανάμεσα σε Ζυρίχη και Σιγκαπούρη. Κατά την άποψή μου, οι Καταριανοί κατανοούν πολύ καλά πως η Ελλάδα κατέχει προνομιακή θέση από αυτή την άποψη, είναι πολύ λογικό να θέλουν να είναι “μέσα στο παιχνίδι” εξαρχής και όχι να σπεύδουν αργότερα να αγοράζουν σε διπλές και τριπλάσιες τιμές.
Γνωρίζετε εάν οι Καταριανοί συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για το Ελληνικό;
Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως ναι, τους ενδιαφέρει.
Πιστεύετε πως θα υλοποιηθεί η πρότασή σας;
Είμαι αισιόδοξος πως ναι.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
Πιστεύω πως όποτε οι πολιτικοί δεν έχουν όραμα και ιδέες, κάνουν δύο πράγματα: είτε δημιουργούν μια επιτροπή είτε προχωρούν σε διαγωνισμό. Τώρα το κάθε “πρότζεκτ” που περιλαμβάνεται στο σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού θα τεθεί σίγουρα σε διαγωνισμό, αλλά επιμένω πως, επειδή το όλο εγχείρημα θα πρέπει να έχει “ελληνική ψυχή”, θα πρέπει να προτιμηθούν Ελληνες αρχιτέκτονες. Δεν πρέπει να φτιάξουμε στην Αθήνα ένα κέντρο που θα μπορούσε να βρίσκεται π.χ. στο Τόκιο!
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ
Λαμβάνω μόνο τον κανονικό μου μισθό και τίποτα άλλο

Eχουν προκύψει ερωτηματικά σχετικά με την οικονομική σας σχέση με την κυβέρνηση; Πληρώνεστε για τις υπηρεσίες σας;
Κοίτα, αρχικά όταν μου ζήτησαν να κάνω ορισμένες προτάσεις, είπα αμέσως ναι, αμισθί. Γιατί; Γιατί έρχομαι συχνά στην Ελλάδα, έχω πολλούς φίλους εδώ και γιατί συμπάθησα τον πρωθυπουργό. Μετά μου ζήτησαν να κάνω μια κανονική μελέτη – στρατηγικό σχεδιασμό. Τότε είχα την επιλογή να το κάνω μέσω της δικής μου προσωπικής εταιρείας στην Ελβετία, αλλά είπα όχι. Επέλεξα να γίνει μέσω της Barcelona Strategic Urban Systems, η οποία είναι μια κοινοπραξία από δημόσιους φορείς και εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εγώ εκεί είμαι διευθυντής επειδή ένας από τους βασικούς μετόχους, η Αgencia Metropolitana (δημόσιος φορέας του οποίου είμαι υπάλληλος), πρότεινε εμένα για τη θέση, αλλά εγώ λαμβάνω μόνο τον κανονικό μου εταιρικό μισθό και τίποτα άλλο.

Η BcnSus, όμως, θα πληρωθεί;
Ναι. Αυτό που μπορώ να πω, όμως, είναι πως θα πάρει το ελάχιστο. Μιλάμε για χρήματα που δεν συγκρίνονται με αυτά της αγοράς και ξαναλέω, εγώ προσωπικά δεν θα κερδίσω τίποτα παραπάνω από τον κανονικό μου μισθό.
Χ. Παμπούκης
Μη δεσμευτική πρόσκληση
Μετά το τέλος της παρουσίασης ο Χάρης Παμπούκης επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα προκηρυχθεί μη δεσμευτική διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επένδυση στο Ελληνικό, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία πως το Κατάρ θα δώσει το “παρών” στη διαδικασία. Επιπλέον, τόνισε πως η κυβέρνηση ευελπιστεί το Ελληνικό να αποτελέσει μοντέλο για την αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Μελίνα Χαριτάτου
http://www.ethnos.gr

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…