Newsroom

Newsroom

Τέλος εποχής για τον "πολίτη Κέιν" που έγινε "Βig Βrother"

Είναι δυνατόν να μην ήξερε ο Ρούπερτ Μέρντοκ ότι αυτοκρατορία του εφάρμοζε τις πιο «κίτρινες» μεθόδους ρεπορτάζ των τελευταίων δεκαετιών;…

Είναι δυνατόν να μην ήξερε ο Ρούπερτ Μέρντοκ ότι αυτοκρατορία του εφάρμοζε τις πιο «κίτρινες» μεθόδους ρεπορτάζ των τελευταίων δεκαετιών;

Μάταια παλεύει, από τη στιγμή που άρχισε να «ξηλώνεται το πουλόβερ» με τις αποκαλύψεις για τις μαζικές υποκλοπές της «Νews of the World», το πάμπλουτο αφεντικό των αγγλοσαξονικών μίντια να συμμαζέψει τη ζημιά- πρώτα κλείνοντας την εφημερίδα, μετά παραδεχόμενος σφάλματα. Το «damage control», ο «έλεγχος της ζημιάς», δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν ολόκληρη η Βρετανία καταδικάζει τις πρακτικές σου ως «αηδιαστικές»μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, του οποίου έφτασαν κάποια στιγμή τα δημοσιογραφικά τζιμάνια των «Sunday Τimes» να παρακολουθούν ακόμη και το βαρύτατα άρρωστο τετράχρονο αγοράκι.

Στους χιλιάδες «στόχους» περιλαμβάνονται οικογένειες ανήλικων θυμάτων από βίαια εγκλήματα και νεκρών φαντάρων των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, διασημότητες της ποπ και των σπορ, ακόμη και η «ιερή» βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.

Τα «χαστούκια» είναι διαδοχικά: μετά τη σύλληψη του Αντί Κόλσον, στενού συνεργάτη του Μέρντοκ και αργότερα υπεύθυνου επικοινωνίας του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, συνελήφθη την Πέμπτη και ο πρώην υποδιευθυντής της εφημερίδας «Νews of the World» Νιλ Γουόλις, με βαριές κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την πραγματοποίηση υποκλοπών- το ένατο πρόσωπο που συλλαμβάνεται εφέτος.

Ηδη παραιτήθηκε η «πιο μισητή γυναίκα στη Βρετανία», η διευθύντρια του μητρικού ομίλου Νews Ιnternational Ρεμπέκα Μπρουκς,ενώ διώξεις ετοιμάζονται για στελέχη των «Sunday Τimes» και της σκανδαλοθηρικής «Sun».

Η πίεση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τρίτη, όταν- όπως όλα δείχνουν – οι Μέρντοκ, πατέρας και γιος, αλλά και η κυρία Μπρουκς, θα εμφανιστούν στο… εδώλιο της Βουλής των Κοινοτήτων, κατόπιν ειδικής διακομματικής πρόσκλησης. Οι βουλευτές τούς περιμένουν με άγριες διαθέσεις- αλλά και ο Μέρντοκ λογικά θα «παίξει τα ρέστα του», εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές δεν θα ήταν πιθανότατα στην αίθουσα χωρίς την υποστήριξη των εντύπων του.

Χτυπούν, επίσης, και πέρα από τον ωκεανό καμπάνες για τα μεγάλα αμερικανικά μίντια του Μέρντοκ. Ηδη το FΒΙ διέταξε έρευνα για τις πρακτικές τής- επίσης σκανδαλοθηρικής- εφημερίδας «Νew Υork Ρost», αλλά και για τη ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας, το πανίσχυρο δεξιό τηλεοπτικό κανάλι Fox ΤV, που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση και πόλωση της πολιτικής ατζέντας στις ΗΠΑ.

Το Fox ΤV, ο πολιορκητικός κριός του μεγιστάνα στην αμερικανική αγορά, πρωταγωνίστησε στην «προλείανση» των πολέμων της εποχής Μπους και σήμερα λειτουργεί ως εκκολαπτήριο για τα αστέρια του «Κόμματος του Τσαγιού» και της νέας «χριστιανικής Δεξιάς», που αλλαξε τις ισορροπίες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010 και απειλεί ευθέως την επανεκλογή του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο η πραγματική τιμωρία για έναν μεγιστάνα δεν μπορεί παρά να είναι καθαρά οικονομική: και η ανακοίνωση του γιου του πατριάρχη, Τζέιμς Μέρντοκ, πως η επιχείρηση αποσύρει οριστικά την προσφορά της, ύψους 10 δισ. στερλινών, για την απόκτηση του μεγαλύτερου βρετανικού συνδρομητικού καναλιού ΒSkyΒ, αποτελεί κόλαφο για την επιχείρησή του.

Αν έπαιρνε τον πλήρη έλεγχο του καναλιού, η «Νews Ιnternational» θα μετατρεπόταν σε ένα «οιονεί μονοπώλιο» στη βρετανική τηλεόραση, με τζίρο 8 δισ. στερλίνες τον χρόνο και παντοκρατορία στα τηλεοπτικά δικαιώματα για ποδόσφαιρο, ακριβά σίριαλ και ριάλιτι σόου.

Η απόσυρση της προσφοράς εξαγοράς ήταν ταπεινωτική: έγινε λίγες ώρες πριν από ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου όλα τα κόμματα είχαν ήδη ανακοινώσει πως θα μπλόκαραν το μεγάλο «ντιλ».

Κανένα «mea culpa», σαν αυτό που ψέλλισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, δεν μπορεί να σβήσει το γεγονός ότι ο φυλακισμένος σήμερα Αντί Κόλσον υπήρξε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Μέρντοκ και στην Ντάουνινγκ Στριτ, τους πρώτους μήνες της πρωθυπουργίας τους. Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Αγγλία που να ξεχνά ότι ο πατήρ Μέρντοκ ήταν από τους πρώτους που επισκέφτηκαν τον Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ 10- και ενώ μπήκε από την μπροστινή πύλη έφυγε αθέατος από την πίσω πόρτα…

Η ΛΕΡΩΜΕΝΗ ΦΩΛΙΑ (ΚΑΙ) ΤΟΥ ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
«σιδηρά κυρία»Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά όταν διέγνωσε ότι η εποχή των «Τόρις» παρήλθε,στήριξε ανοιχτά με όλα τα μέσα του τους «Νew Labour» τουΤόνι Μπλερ. Η συμμαχία απέδωσε καρπούς το 2003,όταν Μπλερ και Μέρντοκ συνεργάστηκαν για να «πουλήσουν» την αναγκαιότητα μιας εισβολής στο Ιράκ παράνομα,δηλαδή χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Τρεις φορές συνομίλησαν οι δύο άνδρες το κρίσιμο δεκαήμερο πριν από την εαρινή εισβολή: και τις τρεις φορές ήταν ο τότε βρετανός πρωθυπουργός που τηλεφώνησε στον Μέρντοκ και όχι το αντίθετο.

H MAΡTYΡIA TOY ΡOMΠEΡT ΦIΣK
«Εφυγα από τους “Τimes” γιατί τους έκανε φυλλάδα, χωρίς δημοσιογραφική ανεξαρτησία»
«Χαλίφη μεσανατολικού στυλ» χαρακτηρίζει τον Μέρντοκ ο διάσημος βρετανός πολεμικός ανταποκριτής και μόνιμος κάτοικος Βηρυτού Ρόμπερτ Φισκ. Πρόσφατα «κατέθεσε» στην εφημερίδα «Τhe Ιndependent» μια προσωπική μαρτυρία για τη λειτουργία αλλά και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του «συστήματος Μέρντοκ» στο Μεσανατολικό.

Ο Φισκ τονίζει ότι στην αρχή της συνεργασίας του με τους «Τimes», το 1982, o Μέρντοκ υπήρξε άψογος: «Ούτε μία λέξη δεν αφαιρέθηκε από τα κείμενά μου για την ισραηλινή εισβολή και τη σφαγή αμάχων στον Λίβανο». Ωστόσο μετά τα πράγματα άλλαξαν: οι «Τimes» άρχισαν να φιλοξενούν όλο και πιο «φιλοϊσραηλινά» ρεπορτάζ και άρθρα γνώμης, ενώ ο ίδιος ο Μέρντοκ βραβεύτηκε από μεγάλη εβραιοαμερικανική οργάνωση.

Το 1988 ήρθε το τέλος για τον Φισκ στους «Τimes», όταν το πλήρωμα ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου κατέρριψε «κατά λάθος» ένα ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος στον Περσικό. Από το ρεπορτάζ που έστειλε δεν μπήκε ούτε το μισό: όλες οι προτάσεις όπου επέκρινε τους Αμερικανούς είχαν διαγραφεί, όπως και οι περισσότερες δηλώσεις βρετανών και ιρανών αξιωματούχων. Στο ίδιο φύλλο το κεντρικό άρθρο επαναλάμβανε την αμερικανική δικαιολογία ότι «ο πέρσης πιλότος είχε αποφασίσει να πέσει με το αεροπλάνο επάνω στο πολεμικό σκάφος».

Λίγους μήνες αργότερα, μετά την άρνηση του Μέρντοκ να δημοσιεύσει άλλη μία ανταπόκριση από τον Κόλπο, ο Φισκ έφυγε από τους «Τimes» και έγινε ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή για τον «Ιndependent», θέση την οποία διατηρεί ως και σήμερα. Οπως γράφει, το χειρότερο με τον Μέρντοκ είναι ότι δεν χρειάζεται να διατάζει ευθέως τη λογοκρισία: «Δεν χρειαζόταν.Είχε ήδη μετατρέψει τους “Τimes” σε μια υποταγμένη,φιλοσυντηρητική,φιλοϊσραηλινή φυλλάδα, στερημένη από κάθε δημοσιογραφική ανεξαρτησία»…

«Οι βασιλιάδες και οι δικτάτορες δεν χρειάζεται να δίνουν εντολές» γράφει. «Εχουν σατράπες και υπουργούς και αστυνομία- και “δημοκρατικές” κυβερνήσεις – που ξέρουν τις επιθυμίες τους, τι τους αρέσει και τι όχι.Και κάνουν ό,τι πιστεύουν πως θα αρέσει στον αφέντη τους.Αλλά βέβαια,αν δεν ζούσα ο ίδιος στη Μέση Ανατολή,ίσως να μην είχα καταλάβει και εγώ τίποτε». Και καταλήγει: «Στον στείρο κόσμο των Μέρντοκη νέα τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να στερήσει την ελευθερία του λόγου και το ιδιωτικό άσυλο από τους ανθρώπους».

H ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΜΕ

1. Τα μεταθανάτια «Ημερολόγια του Χίτλερ»
Ενα από τα πρώτα μεγάλα σκάνδαλα της εποχής Μέρντοκ ήταν η δημοσίευση από τους «Τimes» των «Ημερολογίων του Χίτλερ»,που τελικά αποδείχθηκε (κατόπιν πολύμηνης εξέτασης από ειδικούς) ότι όχι μόνο δεν είχαν γραφτεί από τον Αδόλφο,αλλά ήταν μεταπολεμική πλαστογραφία.Ο Μέρντοκ λέγεται ότι υποδέχθηκε την (εξευτελιστική για την εφημερίδα του) είδηση της διάψευσης ανέκφραστος με τη φράση:

«Δεν χάσαμε τίποτε,δεν κερδίσαμε τίποτε»…

2. Τα «στρατόπεδα θανάτου» στη Βοσνία
Σάλο προκάλεσε το 1992 η «αποκάλυψη» ότι οι σερβικές δυνάμεις διατηρούσαν «στρατόπεδα θανάτου»,στα οποία σκότωναν μουσουλμάνους αμάχους και βίαζαν γυναικόπαιδα.Τις αποκαλύψεις έκανε η αμερικανική νομική εταιρεία Ruder Finn και ο Μπερνάρ Κουσνέρ,μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών του Σαρκοζί.Τα στρατόπεδα δεν υπήρξαν ποτέ,αλλά τα μεγάλα ΜΜΕ δεν αμφισβήτησαν την επίσημη ιστορία και το ΝΑΤΟ σύντομα επενέβη.

3. Οι κορμοράνοι ήταν από… άλλη παραλία
Ενα από τα «μαγειρεμένα» ρεπορτάζ που χρησιμοποιήθηκαν για την προλείανση του πρώτου πολέμου του Περσικού Κόλπου ήταν σχετικά με έναν δύστυχο κορμοράνο που είχε καλυφθεί ολόκληρος από το πετρέλαιο,μετά την εισβολή του Σαντάμ στο Κουβέιτ.Ωστόσο αποδείχθηκε ότι τα άτυχα θαλασσοπούλια είχαν κινηματογραφηθεί στην…Αλάσκα και ήταν θύματα της πετρελαιοκηλίδας του τάνκερ «Εxxon Valdez»!

4. Τα «νεκρά μωρά» και η κόρη του κυρίου πρεσβευτή
Αλλο ψέμα από τον ίδιο πόλεμο (1990-1991) αφορούσε την περιβόητη κατάθεση της «Ναγίρα»,μιας κοπέλας που «αποκάλυψε» ότι οι Ιρακινοί σκότωσαν δεκάδες νεογέννητα στις θερμοκοιτίδες του Κουβέιτ! Ο πρόεδρος Μπους (πατήρ) χρησιμοποίησε την ιστορία για να δικαιολογήσουν την εισβολή,αλλά τελικά η μυστηριώδης Ναγίρα αποδείχθηκε ότι ήταν κόρη του κουβεϊτιανού πρεσβευτή στις ΗΠΑ,ενώ τη «σκηνοθεσία» υπέγραφε η συμβουλευτική εταιρεία Ηill & Κnowlton!

5. «Οπλα μαζικής καταστροφής» και άλλα παραμύθια…
Οσο και αν το «παραμύθι» με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ έχει τις «υπογραφές» των Τόνι Μπλερ και Κόλιν Πάουελ,οι οποίοι είπαν ευθέως ψέματα στη διεθνή κοινή γνώμη,τίποτε δεν θα είχε γίνει χωρίς το τρομολαγνικό ρεσιτάλ των καναλιών του Μέρντοκ.Οποιος παρακολουθούσε Sky ή Fox ΤVεκείνες τις ημέρες περίμενε επίθεση «εντός 45 λεπτών» με χημικά από τη Βαγδάτη! Οσο για τα πυρηνικά και τα χημικά,ακόμη τα ψάχνουν…
Του Γιώργου Τσιάρα
http://www.tovima.gr

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

6182087

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

Ευθεία επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με την αποφυλάκιση του…

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Τσεκο΄θρι

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Ο 51χρονος άνδρας όταν εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς τους επιτέθηκε εκ νέου με ένα μικρότερο…

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

5777998

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

«Ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από…

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Σαττι

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Υποψηφιότητα για την καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς θέτει το συγκεκριμένο μαγαζί