Τεχνοκρατικό στρίμωγμα επιχειρούν οι Γερμανοί – Η λύση θα είναι πολιτική επιμένει η Αθήνα

Η διαπραγμάτευση  θα είναι δύσκολη και το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης απόψε συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνται τόσο από…

varoufakis schoi

Η διαπραγμάτευση  θα είναι δύσκολη και το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης απόψε συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνται τόσο από τις Βρυξέλλες όσο κι από την Αθήνα. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή ενώ φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι κι η διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής μέσα στο Φεβρουάριο. 

Από την προετοιμασία του αποψινού Eurogroup όπου οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών μαζί με την ομάδα Χουλιαράκη κάνουν την καταγραφή υπαρχόντων μέτρων και ελληνικών εναλλακτικών,  διακινείται πως η ελληνική πλευρά δεν καταθέτει συγκεκριμένα νούμερα σε όλες τις περιπτώσεις, δίνοντας έμφαση στα πολιτικά χαρακτηριστικά της διαπραγμάτευσης. 

Αυτές οι διαρροές δεν είναι καθόλου άσχετες με τις προσπάθειες πολιτικής απαξίωσης της ελληνικής κυβέρνησης από τη γερμανική πλευρά. Μιλώντας σε δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέκρινε την επιλογή των Ελλήνων να φέρουν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία: «Λυπάμαι τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται προς το παρόν ανεύθυνα». Στο ίδιο μήκος κύματος κι η εντολή της Άνγκελα Μέρκελ προς αποδόμηση του πολιτικού κύρους του Γιάννη Βαρουφάκη. Μετά τους Στουρνάρα και Χαρδούβελη, τους έχει πέσει κάπως βαρύ να διαπραγματέυονται με το Βαρουφάκη. 

Παράλληλα όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει όμως να κάνει το ελάχιστο που απαιτείται για να ανταποκριθεί σε όσα αξιώνει η ίδια, αλλά και ο ελληνικός πληθυσμός, αφήνοντας ουσιαστικά περιθώριο οπισθοχώρησης από μέρους του. 

Η ελληνική πλευρά γνωρίζει καλά πως, θέλοντας και μη, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση όσον αφορά στην πολιτική διαπραγμάτευση. Με δεκάδες χιλιάδες κόσμου στις πλατείες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού και με την κατάσταση στην Ουκρανία να παραμένει κρίσιμη, ποιός θα πάρει το ρίσκο να “ρίξει” την Ελλάδα; Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τόνους και διάθεση συνεννόησης αλλά κι αδιαπραγμάτευτες τις κόκκινες γραμμές της. Αφήνει να εννοηθεί πως απόψε “θα φάμε ξύλο” αλλά προχωράμε. Εξάλλου με τα τώρα δεδομένα η εύρεση πολιτικής λύσης κρίνεται απαραίτητη από όλους, ακόμη κι αν οι εχθρικές προς την Αθήνα κυβερνήσεις θα προτιμούσαν “το τεχνοκρατικό στρίμωγμα.” 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…